Összefüggés a vakbél és a Parkinson-kór között?

2019. június 7.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

Amerikai és svéd kutatók meglepő felfedezésre jutottak: tanulmányuk szerint összefüggés van a vakbél eltávolítása és a Parkinson-kór között.

Összefüggés a vakbél és a Parkinsok-kór?

Összefüggés a vakbél és a Parkinsok-kór?

Annak ellenére, hogy már korábban is találtak összefüggést a gasztrointesztinális rendszer és a Parkinson-kór között, a jelenlegi kutatás eredményei elképesztő előrelépést jelentenek, továbbá megerősítik azt a felvetést, miszerint a vakbél részt vesz azokban az immunrendszeri folyamatokban, melyek a gyomor- és bélrendszeri gyulladások hátterében állnak. Azon személyek esetében, akiknek fiatalon távolították el a vakbelüket, valóban csökkent a Parkinson-kór előfordulásának az esélye, amit a vakbélben lerakódó fehérjetípusra, továbbá a belekben élő kórokozókra vezetnek vissza.

Az egyik legelterjedtebb hipotézis szerint az alfa-synuclein nevű protein a gyomor- és bélrendszer idegrostjain, az úgynevezett vagus idegen keresztül jut az agyba, ahol kóros elváltozásokat okozhat. Több tanulmány is igazolja ezeket az elméleteket.

Az aktuális kutatás során 1,7 millió páciens kórtörténetét elemezték ki, és végül arra a megállapításra jutottak, hogy 19 százalékkal alacsonyabb volt a Parkinson-kór kockázata azoknál a személyeknél, akiknek korábban eltávolították a vakbelét. Azon alanyok esetében, akiknél az appendectomia ellenére is kialakult a betegség, az első tünetek pár évvel később jelentek meg, mint a hasonló korú embereknél.

A kutatók továbbá megvizsgálták 48 egészséges személy vakbeléből vett szövetmintákat. 46 esetben találtak alfa-synucleint, amit azonban a Parkinson-betegek vakbeleiben is megtaláltak. Ezzel azt bizonyították, hogy ezen kóros fehérje jelenléte önmagában még nem váltja ki a betegséget, így a szakembereknek még azonosítaniuk kell azt a lépcsőt, mely közreműködik a Parkinson-kór kialakulásában.

Ezért ne igyunk kávét üres gyomorra

Ezért ne igyunk kávét üres gyomorra

A kávé önmagában nem alkalmas arra, hogy a szervezetünk energia- és tápanyagigényét kielégítse, így nem tekinthető komplett reggelinek. Tehát nem ajánlott éhgyomorra kávét reggelizni, sőt ez a szokás még az éhségérzetet is fokozhatja.

Utazás során jelentkező egészségügyi kockázatok

Utazás során jelentkező egészségügyi kockázatok

A betegségek súlyosságától függ, hogy mindössze egy kirándulást vagy strandolást kell kihagynunk, vagy olyan komolyak a panaszaink, hogy a teljes vakációt fel kell függesztenünk.

4 gyógyszer, melyekre karácsonykor szükség lesz

4 gyógyszer, melyekre karácsonykor szükség lesz

A karácsony az év egyik legsűrűbb időszaka. Az ajándékvásárlás, főzés és dekorálás között azonban ne feledkezzünk meg egészségünkről sem, és készüljünk fel arra, ha valamilyen gyógyszerre lenne szükségünk. Mutatjuk, melyek a legfontosabbak!

Kis karácsony, egészséges karácsony

Kis karácsony, egészséges karácsony

Közeledik sokak kedvenc ünnepi időszaka, a karácsony. Ilyenkor minden ragyogó, ünnepélyes, meghitt. De tudjuk, hogy mindeközben milyen veszélyek fenyegetik egészségünket? Mutatunk is 3 dolgot, amelyekre érdemes odafigyelnünk.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában