Mit tehetünk lúdtalp ellen?

Mit tehetünk lúdtalp ellen?

Kapcsolódó tünetek:

A lúdtalp egy rendkívül elterjedt lábdeformáció, amely során a láb hosszanti boltozata süllyed le. Cikkünkből kiderül, hogy mi okozza, és mit lehet ellene tenni.

Mit nevezünk lúdtalpnak?

Akkor beszélünk lúdtalpról, ha a láb hosszanti boltozata teljesen lesüllyed. Míg egy egészséges talp esetén a láblenyomatunk sarlóformájú, addig lúdtalp esetén hiányzik ez az ívelt rész. Az orvosok különbséget tesznek a flexibilis és a merev, más néven rigid lúdtalp között.

A flexibilis lúdtalp csak akkor kóros, ha már panaszokat is okoz. Ide soroljuk a fájdalmas járást, a talp fájdalmát és a csökkent terhelhetőséget, ami azt jelenti, hogy előbb fárad el a lábunk. A lúdtalp ezen fajtája is átalakulhat merevvé. Utóbbi fő tünete, hogy eltűnik a boltozati ív, aminek kezelése már rendkívül bonyolult. Egyes esetekben már csak a műtéti beavatkozás hozhat javulást.

A lúdtalp tünetei

A legtöbb érintett személynek nincsenek fájdalmai, és teljesen normálisan tudja mozgatni a lábfejét. Idővel azonban a kezeletlen lúdtalp már okozhat panaszokat: a lábujjak elváltozásait, bőrkeményedéseket, tyúkszemet, sarokfájdalmat, ízületi kopást, továbbá kialakulhatnak térd-, csípő- vagy hátproblémák.

Egy egészséges láb esetén a hosszanti boltozat tompítja a mozgást, továbbá lendületet ad a járáshoz. Lúdtalp esetén ez már nem így működik, illetve zavar is keletkezik a test szerkezetében, aminek hatására idővel térd- vagy hátproblémák, illetve talp- és sarokfájdalom is jelentkezhetnek. Ezeken kívül a duzzanatok és gyulladások is kialakulhatnak a boka belső oldalán. Amennyiben ferde a sarok, akkor a bokaízület és a hozzátartozó ínak és szalagok is károsulhatnak.

Mikor szükséges a lúdtalp kezelése?

Velünk született lúdtalp esetén az azonnali műtéti beavatkozás mellett döntenek az orvosok, míg a később kialakuló lúdtalpnál más kezelési módokat ajánlanak. Amennyiben flexibilis lúdtalpról beszélünk, ami még nem okoz panaszokat, akkor még nem szükséges a speciális kezelés. Ha azonban már jól kifejlett lúdtalpunk van, akkor annak mielőbb ajánlott megkezdeni a kezelését, ellenkező esetben átalakulhat merev lúdtalppá. A speciális, lúdtalp kezelésére kifejlesztett gyakorlatokat nem tudjuk elég korán elkezdeni! Ezek jelentős javulást hozhatnak, főleg abban az esetben, ha még nem túlzottan kifejlett a lúdtalpunk.

Milyen kezelési módok léteznek?

Különbséget kell tennünk aktív és passzív kezelési formák között. Előbbi esetén fizioterápiás tréningről és lábgyakorlatokról beszélünk, melyek mobilizálják a lábat, erősítik az izomzatot, és javítják a járást. Passzív kezelés esetén pedig a talpbetétek vagy speciálisan kialakított cipők viselése hoz javulást. Amennyiben már nagyon kifejlett a lúdtalp, azaz már károsítja a szalagokat és ínakat, akkor végső esetben a műtéti beavatkozás válik szükségessé, amely során például áthelyezik az ínakat vagy épp a sarokcsontot.

Mit tehetünk lúdtalp esetén?

Elsősorban a láb mobilizálására kell fokozott figyelmet szentelnünk. Ebben az alábbi módszerek lehetnek a segítségünkre, amennyiben flexibilis lúdtalpunk van. Az orvosunk véleményét a gyakorlatoktól függetlenül nyugodtan kérjük ki, hiszen ő tudja pontosan megállapítani, hogy milyen mértékű lúdtalpunk van, és elegendő-e az alább gyakorlatok elvégzése az állapot javulásához.

Mezítláb járás

Ha mezítláb járunk különböző felületeken, akkor jót teszünk a talpizmainkkal, hiszen azok megedződnek, továbbá az izmok, a kötőszövetek és a talp rugalmasak maradnak és megerősödnek.

Talpreflexzóna masszázs

Üljünk le egy székre, az egyik lábunkat tegyük a combunkra, majd a hüvelykujjainkkal erősen nyomkodjuk meg az összes puha részt és a reflexzónát a talpunkon.

Fasciamasszázs

A fascia tartást ad, így ennek a masszázsa is kifejezetten fontos. Ehhez a masszázshoz szükségünk lesz egy kemény, kisméretű labdára, amit a talpunkkal görgessünk előre és hátra, mindezt úgy, hogy közben enyhe nyomást fejtünk ki. Ezáltal nyújtjuk és ápoljuk az izmokat körülvevő kötőszövetet.

Lábgimnasztika

Számos olyan tornagyakorlat van, amivel szintén sokat tehetünk talpunk és lábunk egészségéért. Az egyik ilyen gyakorlatnál álljunk mezítláb, majd tegyük át súlypontunkat a lábujjainkra, a sarkunkra, majd vissza a lábujjainkra... Ezt ismételjük meg többször.

Szintén sokat segíthet, ha megpróbálunk különböző tárgyakat felemelni a lábujjainkkal. Például egy ceruzát vagy egy zsebkendőt.

A harmadik gyakorlathoz üljünk le, majd a talpainkkal fogjunk közre egy teniszlabdát és emeljük fel. Ezután tegyük a lábujjainkat a labdára úgy, hogy a sarkunkat a földön hagyjuk. A lábujjainkkal és a talpunk elülső részével erőteljesen nyomjuk a labdát, anélkül hogy ellöknénk. Ezt követően tegyük a teniszlabdát a földre, és helyezzük mögé a lábunkat, majd a másik lábunkkal görgessük fel a labdát a lábfejünkre, majd vissza. Ezt ismételjük meg többször.

Az összes említett gyakorlatot mezítláb kell elvégezni, és mindkét lábbal szükséges megcsinálni.

2021. november 20.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek