Minden a kalciumról

Minden a kalciumról

Kapcsolódó tünetek:

A csontok szilárdságát biztosítja és nagy szerepe van az izom-összehúzódásban, de a véralvadásban is.

Az emberi szervezet kalciumtartalmának 99 százaléka a csontszövetben van jelen, ez egyben kalciumraktárként is működik. A fennmaradó kalcium a vérben és a sejtekben található, ahol a csak egy meghatározott koncentráción belül tudja kellően betölteni élettani funkcióit, ezt hormonok és vitaminok szabályozzák, csakúgy, mint a felszívódást, és lebomlást.

Az alacsony kalciumszint lehetséges okai

Több okból is csökkenthet a kalcium szintje a szervezetben, ezeknek más a kezelése is. Legkönnyebben az alacsony kalciumszint orvosolható, tej, tejtermékek, bab, mandula, szezámmag, brokkoli, vagy narancs formájában, de sok más élelmiszerben is jelen van. Súlyosabb kalciumhiány esetén kalciumpótlás szükséges. Kalciumhiányt okozhat a mellékpajzsmirigy alulműködése is, a D-vitamin hiány, vesebetegségek, és hasnyálmirigy-gyulladás is, ezen betegségek során a kiváltó ok megszüntetése nélkül nem jön rendbe a kalciumháztartás. Várandósság és szoptatás során is megnő a kalciumigény.

Hogyan pótolható a kalcium?

Sokféle vény nélkül kapható készítmény áll rendelkezésre kalciumpótlásra, ezek a kalcium különböző sóinak hatóanyagát tartalmazzák. A kalcium sokféle szerves só formájában elérhető, ezek felszívódása jó, nem okoznak gyomor- és bélrendszeri panaszokat. A kalcium-citrát szintén könnyen emészthető és nagyon jó hatásfokkal szívódik fel, alkalmazásakor vesekőképződéstől sem kell tartani. A kalcium-tartalmú készítmények gyakran tartalmaznak D-vitamint is, mely elősegíti a felszívódását.

Mikor nem ajánlott a kalcium szedése?

Akinek kalciumtartalmú veseköve van, annak nem javallott kalcium szedése, mert lerakódásával növelheti a kő méretét. Aki hajlomos a vesekövességre, az kérje ki kezelőorvosa tanácsát, és kalciumszedés esetén fogyasszon sok folyadékot. Hosszú idejű szedéskor ajánlott a rendszeres kalcium-szint és vesefunkció-ellenőrzés, ugyanis az esetlegesen magas kalciumszint növeli a kalcium-kiválasztást, és ez károsíthatja is a vesét, valamint rossz veseműködés esetén csökken a kalcium kiválasztása, ami magas kalciumszintet okozhat. Akik szívelégtelenség miatt szívglikozidokat szednek, kalcium szedése előtt feltétlenül kérjék ki orvosuk tanácsát, mert a magas kalciumszint növeli a szívglikozidok toxikus hatását, leginkább veseelégtelenség esetén.

Mellékhatások, túladagolás

A kalciumszedés szerencsére ritkán okoz mellékhatásokat, esetleg kisebb gyomor-bélrendszeri panaszt. A kalcium adása ritkán vezet túladagoláshoz, arra azért figyelni kell, hogy ne szedjünk belőle túl sokat. Korai figyelmeztető jel a száj körüli zsibbadás, bizsergés és melegséghullám a testben.

A túladagolás tünetei:

  • hányinger,
  • hányás,
  • székrekedés,
  • hasi fájdalom,
  • izomgyengeség,
  • mentális zavarok,
  • nagyfokú szomjúságérzet,
  • vesekőképződés,
  • súlyos esetben szívritmuszavarok.
2015. április 17.

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek