Melyek a kamillatea hatásai? Mutatjuk a legfontosabbakat!

A kamillatea hatása

Kapcsolódó tünetek:

Ha gyógyteákról beszélünk, akkor elsőre a kamillatea jut az eszünkbe. Ennek magyarázata igen egyszerű: a kamillát már több ezer éve használják számos panasz enyhítésére, aminek köszönhetően hazánkban is rendkívül népszerű. A kamillatea jó választásnak bizonyul többek között emésztési zavarok, illetve gyomor és bélrendszeri problémák, valamint súlyos menstruációs görcsök esetén, sőt mi több, még a szépségápolásban is. Gyógyteákat fogyasztani azonban nem csak azok jótékony hatása miatt ajánlott, hanem mert kifejezetten egészségesek és még ízletesek is. Cikkünkben közelebbről is bemutatjuk a kamillával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a kamillatea hatásait, illetve azt is sorra vesszük, ez utóbbit hogyan kell elkészíteni.

A kamilla már az ókorban is népszerű gyógynövény volt

A kamilla jellegzetességei

A kamilla – más néven orvosi székfű vagy német kamilla – a fészkesvirágzatúak családjába tartozik. Ez az évelő, néha kétéves gyógynövény 10-40 cm magasra nőhet meg. Szereti a meleget, levelei pedig szórt állásúak és kopaszok. A szélső virágok fehérek, míg a csövesek sárgák. Jellegzetes illata van.

A kamilla származási területe

A kamilla a mérsékelt övben az egész világon elterjedt, de alapvetően a Földközi-tenger keleti medencéje körüli területről származik.

A kamilla előfordulási helyei

Zömében útszélen és mezőkön fordul elő, illetve számos országban előszeretettel termesztik. Ide soroljuk Argentínát, Bulgáriát, Magyarországot és Egyiptomot – akárcsak Németország, Csehország és Spanyolországban, noha kisebb volumenben, mint az előbbiekben.

Gyógyászati felhasználása

A kamilla jótékony hatásaira már az ókori Egyiptomban is felfigyeltek. Úgy vélték, hogy a Napisten ajándéka. Míg a görög orvosok többek közt menstruációs görcsök enyhítésére, addig a rómaiak főként italok készítésére használták.

Hazánkban különféle betegségekre használják a kamillát, így például asztmára, hörghurutra, megfázásra, bélgörcsökre, veseproblémákra, fogfájásra, emésztési problémákra, vastagbélgyulladásra, sebkezelésre, szemproblémákra.

Mi a kamillatea hatása?

A kamillatea hatásai

A kamilla az egyik legkedveltebb gyógynövény, amit főként jótékony hatásai széles körének köszönhet. Lássuk, hogy melyek ezek közül a legismertebbek és legfontosabbak.

Nyugtató hatással bír

Ha nagyon stresszesek a mindennapok, akkor igyunk gyakrabban kamillateát, ugyanis ez a gyógynövény képes oldani a feszültséget, hála annak, hogy nyugtató hatással bír. Ahhoz, hogy teljes mértékben kiélvezhessük stresszoldó hatását, naponta igyunk meg legalább egy-két csésze kamillateát. Több kutatás is kimutatta, hogy a kamillatea növeli a melatonin és a szerotonin elszabadulását. Utóbbi köztudottan a kiegyensúlyozott érzelmi állapotunkért felel, ezért is nevezik gyakran boldogsághormonnak.

Elősegíti az alvást

Ahogy már az előbb is említettük, a kamillatea fokozza a melatonin termelést, ami a szervezet alvás-ébrenléti ciklusában játszik fontos szerepet, így nem meglepő, hogy a pihentető alvásra is pozitív hatással van. A kamilla megkönnyíti az elalvást, illetve sokkal nyugodtabban alszunk tőle. Több kutatás bebizonyította, hogy egy legalább két héten keresztül tartó kamillatea-kúra sokat javít az alvászavaron.

Javítja az emésztést

A kamilla az emésztőrendszeri problémákra is gyógyírt jelent, így akár görcsoldónak is használhatjuk, ugyanis el tudja lazítani az izmokat. Ezt főleg a zsírban oldódó azulénnek köszönhetjük, aminek fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van. Ezáltal fertőtleníti a beleket, javítja az emésztést, megszünteti a puffadást, megelőzi a hasmenést, továbbá enyhíti a Crohn-betegség, az IBS és a Colitis ulcerosa tüneteit.

Támogatja a szívműködést

Nagyon sokan szenvednek valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, így nem meglepő, hogy ezek tartoznak a vezető halálokok köze. Ezen betegségek elterjedése főleg az egészségtelen táplálkozásra, illetve életmódra vezethetők vissza. A kamillatea azonban még az ezek okozta egészségügyi problémákat is képes egy bizonyos szintig orvosolni. Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszintünk és a magas vérnyomás is, márpedig ez a kettő köztudottan nagy szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. Azonban a kamillatea alvást segítő hatása is számít, ugyanis a pihentető alvásnak is központi szerepe van az egészség megőrzésénél, ezzel együtt pedig a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében.

Gyulladáscsökkentő

A kamilla gyulladáscsökkentő hatását a kamazulén vegyületet tartalmazó illóolaja fejti ki. Mivel képes enyhíteni a gyulladást, láz, megfázás és torokfájás esetén is remek választásnak bizonyul. Sőt mi több, bizonyos szintig még az arcüreggyulladás esetén is enyhülést hozhat. A kamillából készített tea azáltal segíti a gyógyulást, hogy izzasztó hatása miatt könnyebben távoznak a szervezetünkből a különféle méreganyagok, ezen kívül a nyákot is oldja, és segíti a könnyebb légzést. Amennyiben köhögés is társul a panaszainkhoz, akkor a kamillával történő inhalálás is sokat javíthat az állapotunkon, ugyanis kitisztítja a légutakat, enyhíti az orrdugulást, és ezek mellett összességében is támohatja az immunrendszerünk működését.

A kamilla gyulladáscsökkentő hatására akkor is érdemes építeni, ha például afta van a szájüregünkben, ugyanis ennek a gyógyulását is képes támogatni. Ebben az esetben a szájöblögetés vagy a gargalizálás bizonyul jó választásnak. Ezekkel a módszerekkel ráadásul egyéb, a nyálkahártyán keletkezett sérülést is tudunk kezelni.

Kitűnő bőrápoló

A kamillatea fogyasztása nem csak belsőleg, külsőleg is képes kifejteni jótékony hatását, ugyanis egy a gyógynövény többek bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik. Pontosabban kitágítja a pórusokat, eltünteti a mitesszereket, enyhíti a különféle bőrgyulladásokat, gyorsítja a sebek gyógyulását, sőt mi több, még az ekcéma kezelésére is használható. Utóbbit egy kutatás is bizonyítja, amely eredményei szerint a kamillateás fürdő 60 százalékkal alaposabban tünteti el az ekcémás kiütéseket. A száraz, viszkető és kivörösödött bőrnek szintén jó ellenszere a kamilla.

Amennyiben kamillateaként fogyasztjuk, a benne rejlő antioxidánsok serkentik a sejtregenerálódást, így lassul a bőröregedés.

Megelőzi a korpásodást

A kamillát a legtöbb esetben a haj világosítására szokták használni, de ennél többre képes: nem csupán megakadályozza a korpásodást, de a haj zsírosodását is mérsékli.

A kamillatea hatásai

Hogyan készítsünk mennyei kamillateát?

A kamillateának kétféle elkészítési módja van attól függően, hogy panaszok enyhítésére szeretnénk fogyasztani, vagy mindössze élvezeti célból.

Ha gyógyteát készítenénk, használhatunk hozzá szárított vagy friss virágzatot is. Először forraljunk fel 2 dl vizet, majd azzal öntsünk le körülbelül 1 teáskanál szárított kamillavirágot, vagy a 2-3 teáskanál friss virágzatot. Ezután hagyjuk állni a főzetet legalább 10-15 percig, majd szűrjük le. Az így elkészített teát felnőttek naponta 2-3-szor is fogyaszthatják. Emésztőrendszeri panaszok esetén étkezés előtt 3 perccel javasolt meginni.

Ha nincs különösebb panaszunk, csupán az íze miatt szeretnénk kamillateát készíteni, akkor másképp kell elkészítenünk a főzetet. A legfontosabb különbség, hogy nem forró vízbe kell beletenni a gyógynövényt. Ebben az esetben is fel kell ugyan forralni a vizet, azonban vissza is kell hűteni 70-80 Celsius-fokra, mielőtt összekevernénk a kamillával. Minél langyosabb a víz, annál kevesebb keserűanyag oldódok ki a gyógynövényből. Miután ráöntöttük a kamillára a vizet, várjunk 2-3 percet, majd szűrjük le, és már ihatjuk is.

Mindkét fajta teát ízesíthetjük mézzel, citrommal, nádcukorral, gyömbérrel, illetve akár édesítőszerekkel is.

Összegzés

A kamillának – a többi gyógynövényhez hasonlóan – számos jótékony hatása van, ezért is ajánlott rendszeresen fogyasztanunk. Ez főleg abban az esetben igaz, ha emésztési problémáink vannak, puffadunk, magas a vérnyomásunk vagy a koleszterinszintünk, esetleg feszültek vagyunk, nehezen alszunk el. Ezen kívül az orrdugulást, a köhögést és a lázat is képes enyhíteni. Kamillateát azonban nem csak gyógyászati célból kortyolgathatunk, hanem pusztán kellemes íze miatt is. Fontos azonban megjegyezni, hogy máshogy kell elkészítenünk akkor, ha panaszainkat enyhítenénk vele, és akkor, ha csupán az íze miatt isszuk. A kamilla-kúra hosszútávon is alkalmazható, mindössze azoknak érdemes óvatosnak lenniük, akik allergiások a parlagfűre, vagy véralvadásgátló gyógyszeret szednek.

2023. január 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek