A 7 legfontosabb szűrővizsgálat nőknek

2020. március 16.

A megelőzés nagyon fontos kulcsszó a betegségek elkerülése tekintetében. Sok, akár halálos kimenetelű betegség is elkerülhető, ha időben felfedezik. Ehhez azonban rendszeresen vizsgálatokon kell részt vennünk. Összegyűjtöttük a legfontosabb női szűrővizsgálatokat. Ne sajnáljuk rájuk az időt, tervezzük meg pontosan és tegyük életünk szerves részévé azokat!

Komplex nőgyógyászati vizsgálat és rákszűrés

Nőgyógyászhoz először 20-21 éves korban vagy a nemi élet megkezdését követő 3 éven belül kell fordulni. Ott a női nemi szervek manuális és műszeres vizsgálata, hüvelyi ultrahang vizsgálat és az emlő tapintásos vizsgálata zajlik. A méhnyakrák szűrés (cytologia), mely 80%-kal csökkenti a halálozást, 21 éves kortól kétévente javasolt, de már 21 év alatt is ajánlott, ha valaki aktív szexuális életet él.

Mellrákszűrés

A melleket és a hónaljakat 20 éves kortól naponta tapintsuk át otthon magunk, lehetőleg a menstruációt követő napokban, amikor kevésbé mirigyes az emlő állománya, évente egyszer pedig bízzuk azt nőgyógyászunkra. Időben kitapintva ezeket megelőzhető a mell daganatos betegsége és az, hogy csak drasztikus beavatkozással lehessen megmenteni a beteg életét.

A mammográfia a mellrákszűrés alapvető eszköze: a vizsgálat során röntgenképet készítenek az emlőről. 40 éves kor felett évente javasolják, családi halmozódás esetén korábban. Szervezett szűrés a 45-65 éves korosztály számára biztosított, ők kétévenként meghívót kapnak a vizsgálatra.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Az emlő ultrahang vizsgálata szerves része a mellrákszűrésnek, mely vizsgálatot általában a mammográfiával együtt végzik 40 éves kor fölött.

Csontsűrűség mérés

A betegség világszerte több százmillió embert érint, Magyarországon a lakosság 7-10 százalékát, elsősorban a változókorban lévő és annál idősebb nőket sújtja. Abban az életkorban kétévente, ha a szakorvos szükségesnek ítéli, gyakoribb kontrollra van szükség.

Vastagbélrák szűrés

Ez a típusú vizsgálat jellemzően 50 felett válik esedékessé, melyet – ha csak nem merül fel időközben panasz – elég 5-10 évente elvégeztetni. Genetikai hajlam, családi halmozottság esetén már ajánlott korábban is sort keríteni rá. Rendszeres szűrővizsgálattal a halálesetek nagy része megelőzhető lenne. A vizsgálat során egy hajlékony száloptikás eszközt vezetnek a vastagbélbe, amely segítségével áttekinthető a bél.

Bőrvizsgálat

A bőr daganatos betegségeiben szenvedő betegek száma, főképp a fiatalabb korosztály között, ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évtizedben. Ez a bőrdaganatok minden típusára igaz. A legrettegettebb, a melanoma, sajnos igen alattomos és rossz prognózisú, de ha időben felfedezik, nagy esély van a teljes gyógyulásra. Ennek érdekében mindenkinek, akinek bőrén pigmentes anyajegy található, évente javasolt az anyajegyek bőrgyógyászati dermatoscopos szűrése, ha pedig az anyajegy akár színbeli, akár alakbeli változását vesszük észre, azonnali vizsgálatra jelentkezzünk be bőrgyógyászunknál.

Teljes vérkép

Évente egyszer ajánlott ún. nagy labort, tehát teljes vérképet (benne a pajzsmirigy működésére vonatkozó TSH szintjét is megnézetni, mivel a nők hormonális okok miatt hajlamosabbak a pajzsmirigy betegségeire) és vizelet vizsgálatot végeztetnünk. Ez a szervezet egészségi állapotát méri fel, mely alapján további, célzott szakorvosi vizsgálatokat lehet kérni.

Tüdőszűrés

Nem csak dohányzók, hanem mindenki számára nagyon fontos a rendszeres tüdőszűrő vizsgálat, különösen, ha már a családban volt tüdőbeteg. 40 éves kor fölött évente, fiatalabb korban 2-5 évente ajánlott.

A csodás ginkgo biloba

A csodás ginkgo biloba

Bár nem varázsszer, a ginko biloba számos, bizonyítottan pozitív hatással rendelkezik. Megelőzésként kúraszerűen önmagában, komolyabb problémák megjelenése esetén a hagyományos orvoslás kiegészítő terápiájaként kiválóan alkalmazható.

Fogamzásgátlás 40 felett

Sok esetben az életkoron is múlik, hogy milyen fogamzásgátló módszereket alkalmazhatunk. Változó lehet így nem csak az eseti vagy külső, de a belső és akár hormonális megoldások kiválasztása és hatékonysága is. Különösképpen azért, mert idővel a nőknek már a változókori jelenségekre is figyelniük kell. Összegyűjtöttük, mely módszerek azok, melyeket biztonsággal és hatásosan lehet segítségül hívni ebben az életszakaszban is.

Így tartsuk magunkat tisztán a menstruáció alatt

Így tartsuk magunkat tisztán a menstruáció alatt

A női higiéniára mindig nagy figyelmet kell fordítanunk, a menstruáció alatt pedig ez hatványozottan igaz. Nézzük meg, hogy ez pontosan mivel jár.

A legjobb jógapózok nőknek

A legjobb jógapózok nőknek

A jóga, nemtől függetlenül, pozitív fizikai- és mentális egészségünkre gyakorolt hatásai tagadhatatlanok. A testünket-lelkünket megnyugtató mozgásforma során azonban találkozhatunk olyan pózokkal, amelyek kifejezetten nekünk, nőknek a leghasznosabbak.

A D-vitamin túladagolás veszélyei

A D-vitamin túladagolás veszélyei

Abban az esetben beszélünk D-vitamin túladagolásról, ha táplálék-kiegészítők formájában magas dózisban és hosszú távon fogyasztjuk ezt a zsírban oldódó vitamint. Lássuk, hogy milyen okai, tünetei és veszélyei lehetnek a D-vitamin túladagolásának.

Összes cikk Diagnosztika témában