A 7 legfontosabb szűrővizsgálat nőknek

2017. július 30.

A megelőzés nagyon fontos kulcsszó a betegségek elkerülése tekintetében. Sok, akár halálos kimenetelű betegség is elkerülhető, ha időben felfedezik. Ehhez azonban rendszeresen vizsgálatokon kell részt vennünk. Összegyűjtöttük a legfontosabb női szűrővizsgálatokat. Ne sajnáljuk rájuk az időt, tervezzük meg pontosan és tegyük életünk szerves részévé azokat!

Komplex nőgyógyászati vizsgálat és rákszűrés

Nőgyógyászhoz először 20-21 éves korban vagy a nemi élet megkezdését követő 3 éven belül kell fordulni. Ott a női nemi szervek manuális és műszeres vizsgálata, hüvelyi ultrahang vizsgálat és az emlő tapintásos vizsgálata zajlik. A méhnyakrák szűrés (cytologia), mely 80%-kal csökkenti a halálozást, 21 éves kortól kétévente javasolt, de már 21 év alatt is ajánlott, ha valaki aktív szexuális életet él.

Mellrákszűrés

A melleket és a hónaljakat 20 éves kortól naponta tapintsuk át otthon magunk, lehetőleg a menstruációt követő napokban, amikor kevésbé mirigyes az emlő állománya, évente egyszer pedig bízzuk azt nőgyógyászunkra. Időben kitapintva ezeket megelőzhető a mell daganatos betegsége és az, hogy csak drasztikus beavatkozással lehessen megmenteni a beteg életét.

A mammográfia a mellrákszűrés alapvető eszköze: a vizsgálat során röntgenképet készítenek az emlőről. 40 éves kor felett évente javasolják, családi halmozódás esetén korábban. Szervezett szűrés a 45-65 éves korosztály számára biztosított, ők kétévenként meghívót kapnak a vizsgálatra.

Az emlő ultrahang vizsgálata szerves része a mellrákszűrésnek, mely vizsgálatot általában a mammográfiával együtt végzik 40 éves kor fölött.

Csontsűrűség mérés

A betegség világszerte több százmillió embert érint, Magyarországon a lakosság 7-10 százalékát, elsősorban a változókorban lévő és annál idősebb nőket sújtja. Abban az életkorban kétévente, ha a szakorvos szükségesnek ítéli, gyakoribb kontrollra van szükség.

Vastagbélrák szűrés

Ez a típusú vizsgálat jellemzően 50 felett válik esedékessé, melyet – ha csak nem merül fel időközben panasz – elég 5-10 évente elvégeztetni. Genetikai hajlam, családi halmozottság esetén már ajánlott korábban is sort keríteni rá. Rendszeres szűrővizsgálattal a halálesetek nagy része megelőzhető lenne. A vizsgálat során egy hajlékony száloptikás eszközt vezetnek a vastagbélbe, amely segítségével áttekinthető a bél.

Bőrvizsgálat

A bőr daganatos betegségeiben szenvedő betegek száma, főképp a fiatalabb korosztály között, ugrásszerűen megnőtt az elmúlt évtizedben. Ez a bőrdaganatok minden típusára igaz. A legrettegettebb, a melanoma, sajnos igen alattomos és rossz prognózisú, de ha időben felfedezik, nagy esély van a teljes gyógyulásra. Ennek érdekében mindenkinek, akinek bőrén pigmentes anyajegy található, évente javasolt az anyajegyek bőrgyógyászati dermatoscopos szűrése, ha pedig az anyajegy akár színbeli, akár alakbeli változását vesszük észre, azonnali vizsgálatra jelentkezzünk be bőrgyógyászunknál.

Teljes vérkép

Évente egyszer ajánlott ún. nagy labort, tehát teljes vérképet (benne a pajzsmirigy működésére vonatkozó TSH szintjét is megnézetni, mivel a nők hormonális okok miatt hajlamosabbak a pajzsmirigy betegségeire) és vizelet vizsgálatot végeztetnünk. Ez a szervezet egészségi állapotát méri fel, mely alapján további, célzott szakorvosi vizsgálatokat lehet kérni.

Tüdőszűrés

Nem csak dohányzók, hanem mindenki számára nagyon fontos a rendszeres tüdőszűrő vizsgálat, különösen, ha már a családban volt tüdőbeteg. 40 éves kor fölött évente, fiatalabb korban 2-5 évente ajánlott.

ismétlődő vetélések

Kérdések és válaszok az ismétlődő vetélésekről

Ismétlődő vetélésekről három egymást követő, vagy annál több vetélés esetén beszélünk. Ha ez a jelenség fennáll, akkor az ismétlődő vetélések miatt érdemes alapos és szerteágazó kivizsgálásnak alávetnie magát!

ásítás okai

Miért ásítunk?

Az ásítás általános és természetes jelenség, szinte észre sem vesszük, ha megtörténik. Ez egy reflex, ami valóban ragadós, ám sok legenda kering az okaival kapcsolatban. Ráadásul van pár betegség, aminek a gyakori ásítás a jele is lehet.

Túl kevés vagy túl sok – Számít, mennyit alszunk!

Túl kevés vagy túl sok – Számít, mennyit alszunk!

Legtöbbször vagy túl sokat alszunk vagy túl keveset. Általábban utóbbi a jellemző. Pedig az alvás mennyisége kimondhatatlanul fontos.

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Így vihet be influenzaszezon alatt több C-vitamint

Ha a közelgő influenzaszezonban az influenzát meg is ússzuk, akkor is könnyen megfázhatunk. De hogyan lehet ezt elkerülni? Például a megfelelő vitaminbevitellel, aminek egyik alapja a C-vitamin!

Tabletta helyett – Fogamzásgátló injekció

Tabletta helyett – Fogamzásgátló injekció

Amikor fogamzásgátlási módszerekről beszélünk, akkor talán az injekciós megoldás az, amiről a legkevesebbet tudunk. Sokaknak homályos, hogy mit is jelent ez a módszer, milyen időközönként kell alkalmazni és egyáltalán milyen pozitív, illetve negatív hatásai lehetnek. Összegyűjtöttük, miket érdemes tudni róla!

Összes cikk Diagnosztika témában