Kímélő étkezési tippek az ünnepekre

Kímélő étkezési tippek az ünnepekre

Kapcsolódó tünetek:

A nagyobb ünnepek rendre arról szólnak, hogy végre összejön a család és ilyenkor finom falatokkal, az átlagosnál nagyobb vacsorákkal és ebédekkel várjuk egymást. Persze ezzel nincs is semmi baj, hiszen együtt lenni és közösen falatozni jó, ez a karácsonyhoz is hozzá tartozik. Probléma akkor van, ha túlesszük magunkat, odafigyelés nélkül habzsolunk és az ünnepi időszakban ezzel nem csak a plusz kilókat szedjük fel, hanem a szervezetünket is terheljük vele. De hogyan lehet ezt elkerülni?

Kevesebb vendégváró falatka

A vendégségekben a túlevést legtöbbször a vendégváró falatkák okozzák. Ezek ugyanis általában sós finomságok, melyek tényleg etetik magukat és egyszerűen nem lehet abbahagyni a fogyasztásukat. Pedig muszáj lenne, ám nem könnyű. Az emberek ugyanis nem tudják pontosan felmérni azt, mennyit ettek már meg belőlük, és rendre úgy vannak vele, hogy még biztosan nem túl sokat. Ha vendégeket várunk, találjunk ki ezek helyett inkább zöldséges mártogatós megoldásokat vagy gyümölcsfalatkákat és más könnyebb, egészségesebb vendégvárókat. És ha van rá módunk, válasszuk mi is ezeket a kínálatból.

Cukor helyett édesítő

A karácsony a süteményekről, kalácsokról és egyéb édességekről is szól, melyekkel rengeteg cukrot viszünk be a szervezetünkbe, amivel könnyen megterheljük a szervezetünket. Érdemes ilyenkor a hozzáadott cukrot édesítőkre cserélni, hogy ezzel is kíméljük magunkat és vendégeinket. Ezt az édesítést megoldhatjuk természetesen is, például aszalt gyümölcsökkel, mézzel, és édes érzetet adó karácsonyi fűszerekkel, mint a fahéj, vagy a vanília. És az sem baj, ha például az édes krémekkel, vagy a tejszínhabbal is óvatosan bánunk. Utóbbiból is van light verzió, használjuk inkább azt, ha tennénk egy kis plusz habot a sütire.

Fontosak az arányok

Nem mindegy, hogy milyen arányban szedünk köretet, húsokat, salátát a tányérunkra. Inkább a salátából, zöldségekből legyen több a húsfélék mellé, mint a nehéz köretekből. És ha van az asztalon hal, fogyasszuk azt a menüből. Legyen színes, amit lerakunk magunk elé az asztalra. Egyébként azt sem mindegy, hogy mekkora tányérra szedünk, hiszen könnyű túlzásokba esni, ha igazán nagyméretű tálat választunk.

Szünet a nagy étkezések között

Nem esik azért minden napra egy nagy vendégség, ezért érdemes kímélő szüneteket tartani a lakomák között. ilyen napokon fogyasszunk sovány húsokat, halakat, és sok zöldséget. Sőt, érdemes ilyenkor akár teljesen kerülni a húst, és csak a zöldségekre koncentrálni. Az édességeket pedig kerüljük, ha ilyen ízekre vágyunk, akkor inkább együnk gyümölcsöket, cukormentes finomságokat. És fogyasszunk sok folyadékot, hiszen ez az, amiről az ünnepi étkezések során sokszor megfeledkezünk, ezért nem árt pótolni azt, ami kimaradt.

2017. december 11.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek