Hogyan kezelhető a bipoláris zavar?

Hogyan kezelhető a bipoláris zavar?

Kapcsolódó tünetek:

A bipoláris zavar egy súlyos lelki betegség, amelynél az érintettek folyamatos hangulatingadozástól szenvednek. Míg egyik pillanatban eufórikusak, a következőben már levertek, miközben vannak olyan esetek is, amikor ez az ingadozás nem ennyire szembeötlő.

A bipoláris zavar kezelésére olyan gyógyszerek szedése javasolt, melyek többek közt a depresszív szakaszokon enyhítenek. A pszichoterápiás kezelés természetesen ugyanolyan elengedhetetlen, mint a gyógyszeres, ugyanis pozitív hatással van az érintettek életminőségére. Ezen kívül azért is olyan fontos, mert segítségével az érintettek bevallják maguknak, hogy ténylegesen betegek. Amennyiben azonban idő előtt véget vetnek a terápiának, akkor rendkívül magas a visszaesés esélye.

Bipoláris zavar – Kezelési formák

Akut és hosszútávú kezelés

Az akut típusú kezelésnél az a fő szempont, hogy a szakember kihozza az érintettet a betegség depresszív szakaszából, és stabilizálja az állapotát, továbbá csökkentse a panaszokat, illetve segítsen a betegnek abban, hogy elfogadja azt a tényt, hogy beteg. Ha ezt követően jelentősen javul az érintett állapota, akkor elkezdődhetnek a további kezelések, melyeknek köszönhetően jelentősen csökken a visszaesés esélye. Ezeknek az a céljuk, hogy hosszútávon is stabilizálják a beteg állapotát és megakadályozzák a visszaesést. Ekkor állítják be a gyógyszereket is, illetve folytatják a pszichoterápiát. Miután a beteg állapota stabilizálódott, és visszatalált a hétköznapi életébe, akkor a gyógyszeradagokat a szükséges mértékig csökkentik. Mindeközben természetesen azon dolgoznak az orvosok, hogy az érintett megtanuljon együttélni ezzel a betegséggel, illetve időben felismerje, ha ismét rosszabbodik az állapota.

Gyógyszeres kezelés

A beteg és a hozzátartozók felvilágosítása és támogatása mellett rendkívül fontos szerepük van a gyógyszereknek, melyek hatása tudományosan is bizonyított. A gyógyszerek nem csupán az akut tüneteket képesek enyhíteni a mániás és depressziós fázisokban, hanem meg is tudják akadályozni azok kialakulását. Ezért is javasolják a gyógyszerek hosszútávú szedését azután is, hogy véget ért a betegség egy súlyosabb szakasza. A természetes sónak, a lítiumnak nagy szerepe van a bipoláris zavar kezelésében, ugyanis nem csupán a mániás, hanem a depressziós szakaszokat is jelentősen enyhíti. Ezen kívül 80 százalékkal kevesebb az öngyilkosságot megkísérlő betegek száma. A lítiumon kívül görcsoldókat, antipszichotikumokat és természetesen antidepresszánsokat szoktak még alkalmazni. Mindezen hatásos készítmények ellenére a betegek több mint fele nem gyógyul meg végérvényesen.

Pszichoterápia

A pszichoterápiás kezelés szintén rendkívül fontos és hatékony, hiszen ennek köszönhetően tanulnak meg a betegek speciális viselkedési formákat, továbbá a szakemberrel közösen azonosítják a bipoláris zavart kiváltó okokat.

2021. augusztus 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek