Mikor kell a hematómával orvoshoz fordulni?

hematoma

Kapcsolódó tünetek:

A BENU cikkéből megtudhatja, milyen okok állhatnak a hematóma kialakulásának hátterében, és hogy mikor indokolt orvoshoz fordulni a vérömlennyel.

Vérömleny akkor keletkezik, ha valamilyen fizikai hatás következtében megsérülnek a véredények, így kisebb vagy nagyobb mennyiségű vér jut a szövetek közé, aminek hatására kékes-lilás foltok jönnek létre a bőrön. Ezek keletkezéséhez már teljesen elegendő, ha például nekimegyünk az asztal sarkának, elesünk, esetleg barkácsolás során megütjük magunkat. Cikkünkben utánajárunk a hematóma kialakulásának, annak okainak és a különböző kezelési módoknak.

Így alakul ki a hematóma

A hematóma kialakulásához egy olyan traumára van szükség, mint egy esés vagy ütés, aminek következtében megsérülnek a vérerek, melyekből a vér beáramlik a szövetekbe vagy a szomszédos testüregekbe, például egy ízületbe. A vérömlenyek néha más sérülésekkel – horzsolások, zúzódások vagy csonttörések – együtt jelentkeznek. Akár műtétek után is keletkezhetnek hematómák, ha a beavatkozás során megsérülnek a véredények. Ritka esetekben teljesen spontán módon, különösebb kiváltó ok nélkül is kialakulhatnak véraláfutások – például a szemben.

Az idő előrehaladtával megváltozik a vérömleny színe, így pontosan végig lehet követni a gyógyulási folyamatot. Egy frissen keletkezett vérömleny piros színe a bevérzést tényét mutatja. Színéért a hemoglobin felel. Ezután sötétpiros-kékes lesz, ami arra utal, hogy elkezdődött a véralvadás. Ezt követően zöldes-fekete lesz, aminek a hátterében az áll, hogy a vér hemoglobinja enzimatikus bontás következtében már verdoglobinná alakult. Ezután a hematoma zöldessé, majd sárgássá válik. Előbbi azt jelzi, hogy biliverdinné alakul át a verdoglobin, míg utóbbinál a biliverdinből bilirubin lesz, ami a hemoglobin lebontása során keletkező végtermék. Ezt a szervezetünk a májhoz szállítja, majd az ott termelt epével együtt a bélrendszeren keresztül kiválasztódik.

Ez a folyamat általában 15-20 nap alatt lezajlik, de egy nagyobb véraláfutás esetén hetekig is eltarthat. Amennyiben egy nagy vérömleny a köröm alatt keletkezik, akkor az le is szokott esni, ugyanis a vér elválasztja a körmöt a körömágytól. Kisebb véraláfutások esetén ez zömében nem következik be, de akár több hétig is eltarthat, amíg teljesen eltűnik.

hematóma

A hematóma kialakulásának okai

A vérömleny a legtöbb esetben egy ütés, esés vagy zúzódás következtében alakul ki, de számos más oka is lehet. Az alábbiakban ezeket részletezzük.

Gyakori okok

Alapvetően kijelenthetjük, hogy a legtöbb esetben egy bizonyos testrész megütése vagy zúzódása következtében alakul ki vérömleny. Ezeket a sérüléseket szerezhetjük sportolás, barkácsolás során, de akár egy teljesen hétköznapi séta alkalmával is. Gondoljunk csak bele, hogy mi történik, amikor mezítláb sétálunk, és valamibe beütjük a lábunkat vagy körmünket. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy rövid időn belül egy vérömleny lesz látható a körmünk alatt.

Egy baleset során is érhetnek minket ütések és vágások, de akár csonttörések is, melyek hatására szintén jelentkezhetnek vérömlenyek, hiszen a ránk ható erők következtében megsérülnek a véredények.

A sportolók is gyakran fedeznek fel a testükön véraláfutásokat. Ez főleg a labdasportokat űzőkre igaz, hiszen őket gyakran találja el a labda. Mivel egy esés következtében is keletkezhet véraláfutás, a futók és kerékpárversenyzők is veszélyeztetettek, de természetesen ez a bokszolókra és más küzdősportot űzőkre is érvényes. Az ő esetükben a szem alatti hematóma a leggyakoribb.

Sok esetben műtétek után is keletkeznek vérömlenyek, amennyiben az átmetszett vérerekből még a lekötés előtt nagyobb mennyiségű vér kerül a szövetekbe. Leginkább a műtéti seb körül jelentkeznek véraláfutások. Egyes esetekben ezek kezelése is szükségessé válhat, ugyanis a vérömlenyekben gyorsabban elszaporodhatnak a kórokozók.

Időskori anyagcsere változások

Az idősebb korosztály szintén veszélyeztetett, hiszen az ő esetükben már egy apró ütés is okozhat egy nagy kiterjedésű vérömlenyt. Ennek oka, hogy a kor előrehaladtával lelassul a sejtmegújulás, így a szövetek hajlamosabbak a sérülésekre. Ebből kifolyólag a gyógyulási folyamat is tovább tart a 65 év felettieknél.

Betegségek, melyekre a hematóma utalhat

A vér- vagy érbetegségekben szenvedőknél is gyakran keletkeznek hematómák. Az arterioszklerózis, vagyis az érelmeszesedés során nagymértékben károsodnak az érfalak, aminek következtében azok könnyebben sérülnek, és így gyakoribbak a vérzések, amelyek hematómaként válnak láthatóvá.

A vérzékenységben szenvedőknél szintén gyakori jelenség a vérömleny, hiszen a betegeknél már egész kicsi sérülések is nagyobb vérzéshez vezetnek.

A hematomák vérképzőszervi rosszindulatú betegség következtében is gyakran alakulnak ki, hiszen a vérlemezkék száma jelentősen lecsökken, ami vérzékenységhez vezet. Különösebb trauma nélkül jelentkező vérzések esetén mindig fontos felkeresni egy orvost.

Terhesség

A várandósság első heteiben nagyobb mértékű az anyaméh vérellátása, és már apróbb változások, például a petesejt beágyazódása is okozhat kisebb vérzéseket. Egyes esetekben kialakulhat egy vérömleny, mely az ultrahang vizsgálatok során folyadékként válik láthatóvá.

Az anyaméh és az embrió folyamatos növekedése szintén okozhat véraláfutásokat, melyeknél az anyaméhben gyűlik össze a vér. Ezek a hematómák idővel felszívódnak, de méretüktől és elhelyezkedésüktől függően akár veszélyt is jelenthetnek a magzatra.

Gyermekkori hematómák

Gyerekek esetében viszonylag gyakoriak a véraláfutások, hiszen mozgásfejlődésük gyakran jár kisebb balesetekkel. A kisbabákra azonban ez nem igaz. Amennyiben a kisbabán gyakran, teljesen ok nélkül keletkeznek véraláfutások, akkor ez akár egy súlyos betegségre is utalhat, ezért azonnal orvosi vizsgálat szükséges.

hematóma

A vérömlenyek kezelése, illetve a kezelés elmulasztása

A szokványos, egyszerű véraláfutásokkal nincs igazán teendőnk, hiszen azok maguktól elmúlnak. Ha azonban gyorsítani szeretnénk ezen a folyamaton, akkor az alábbiak legyenek az első teendőink:

  • Az érintett területet jegeljük kb. 15-20 percig. Ehhez tekerjünk jeget vagy jégzselét egy konyharuhába, majd azt helyezzük rá a sérült testfelületre. A hideg vizes borogatás is jó alternatíva lehet. A lényeg, hogy hideg érje az adott területet, ugyanis annak hatására összehúzódnak a vérerek, így kisebb lesz a kialakuló hematóma, továbbá a fájdalom is enyhül.
  • Egy nagyobb duzzanat esetén polcoljuk fel az érintett testrészt, és pihentessük. Ez csökkenti a sérült érhálózatban a pangást és a vér következményes kiáramlását a szövetekbe, vagyis a hematóma nagyságát.
  • A heparin tartalmú kenőcsök szintén hatékonyan fellépnek a véraláfutásokkal és duzzanatokkal szemben. Akár egy fájdalomcsillapító hatású árnika kenőcs is jó választásnak bizonyul.

A sportolás következtében szerzett kisebb sérüléseknél a következő kezelési sorrend a legmegfelelőbb: pihentetés, jegelés, nyomókötés, felpolcolás.

Otthoni kezelés céljából a bioptron lámpa is jó választásnak bizonyul, ugyanis a polarizált fényterápiának hála gyorsabban gyógyulnak a sebek.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Nagy és gyorsan terjedő hematómák esetén minél előbb fel kell keresni egy orvost, aki meg tudja kezdeni a szükséges kezelést. A vérveszteség akár életveszélyes sokkos állapotot is okozhat! Ezen kívül különféle fertőzések is kialakulhatnak, továbbá ezek a vérömlenyek akár nyomást is gyakorolhatnak érzékeny szövetekre. Ilyen lehet például

  • egy intrakraniális hematóma, ami az agyat nyomja;
  • egy vérömleny a szemüregben, ami nyomást gyakorolhat a szemre, a látóidegre vagy a szemizomra.

Ilyen esetekben műtéti beavatkozásra van szükség, amely során az orvos eltávolítja a megalvadt vért, így csökkentve a szomszédos szövetekre gyakorolt nyomást.

Ha a vérömleny megkeményedik, fájdalmas vagy korlátozza az izmok vagy ízületek működését, akkor szintén műtétre van szükség.

A köröm alatti vérömlenyt szintén el lehet tüntetni. Ehhez egy apró lyukat képez az orvos a körmön, amelyen keresztül a vért le tudja szívni.

A diagnózis felállítása

Amennyiben látható helyen van a hematóma, értelemszerűen nincs szükség vizsgálatokra. Ultrahang segítségével viszont megállapítható a térdben vagy a mélyebb szövetekben kialakult vérömleny. A kritikusabb helyeken – ilyen a szem vagy agy – kialakult hematómák esetén szükségessé válik egy alaposa CT-vizsgálat.

Ha valakinél nagyon gyakran alakulnak ki vérömlenyek vagy vérzések, melyek lassan állnak el, akkor az orvos a szedett gyógyszerekre is rákérdez, ugyanis bizonyos készítmények akár lelassíthatják a véralvadást. A vérvétel során kapott eredmények is segíthetnek a diagnózis felállításában.

Terhességi vérömleny kezelése

A várandósság során keletkező vérömleny esetén pihenés vagy akár teljes ágynyugalom is javasolt lehet addig, amíg a vérzés el nem áll. Értelemszerűen tilos a sportolás, javasolt a magnézium és a progeszteron szedése, a szexuális együttlétet szüneteltetni ki, és fokozottan kell figyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Türelemre is szükség van, hiszen ebben az állapotban teljesen eltérő a vérömleny felszívódásának az időtartama.

A hematóma kialakulásának megelőzése

Véraláfutásokat bármikor szerezhetünk, de sokkal nagyobb esély van erre sportolásnál. Ilyen esetben fokozottan figyeljünk a megfelelő védőeszközök használatára, hiszen ezekkel megelőzhetjük a sérüléseket, ezzel együtt a vérömlenyek kialakulását. Hordjunk bukósisakot, sípcsont-, könyök- és térdvédőt, illetve védőszemüveget.

Amennyiben mégis megsérülünk, elesünk, ütés ér minket, akkor alkalmazzuk a fentebb említett teendőket, hiszen már a jegelés is sokat enyhíthet, vagy meg is akadályozhatja a hematóma kialakulását.

Ha valamilyen betegség miatt veszélyeztetettebbek vagyunk, esetleg olyan gyógyszereket szedünk, melyek hatással vannak a véralvadásra, akkor kerüljük az olyan sportokat és tevékenységeket, melyeknél nagy a sérülésveszély.

Összegzés

Összességében elmondható, hogy a hematómák kialakulása szokványos jelenség a mindennapokban. Ritka esetekben azonban utalhatnak valamilyen súlyos betegségre, így azonnal forduljunk orvoshoz, ha nagy vérömlenyek jelentkeznek, ha erős ütés éri valamelyik testrészünket, ha a szemünkben keletkezik egy hematóma, ha az izmaink és ízületeink mozgástartománya jelentősen lecsökken, vagy fennáll a sokk veszélye vagy annak a gyanúja, hogy további sérülések is keletkezhettek.

x
2021. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek