Ha köhög a gyermek

Ha köhög a gyermek

Kapcsolódó tünetek:

Fontos kideríteni, mi okozza, ugyanis számos betegség tünete lehet, de környezeti hatás is előidézheti.

A légúti fertőző betegségeket általában vírusok, baktériumok okozzák és cseppfertőzéssel (köhögéssel, tüsszentéssel) terjednek. A fertőzés hatására az orr- és garat nyálkahártyája megduzzad, a légcső nyálkahártyája begyulladhat, ezáltal ingerelheti a köhögési receptorokat.

Minden esetben érdemes orvoshoz vinni gyermekünket, ám ezen túl mi szülők is elősegíthetjük gyermekünk mielőbbi felépülését.

Mit tehetünk a gyermek köhögése esetén?

Ugató köhögés esetén nagyon fontos a lakás párásítása, a gyakori szellőztetés. Ha van rá lehetőség, az inhalálást napi 2-3 alkalommal iktassunk be, illetve a gyerek fogyasszon minél több folyadékot! A háziorvos kalciumot és antihisztamint írhat fel.

A száraz köhögés kimerítő lehet a gyermeknek, ezért csillapítani kell. Ilyenkor nem érdemes váladékoldót adni, mert az csak fokozza a köhögést. Javasolt köhögéscsillapító adása, az inhalálást és a bő folyadékfogyasztás csakúgy, mint a lakás megfelelő páratartalmának biztosítása.

Hörgőgyulladás esetén gyógyszertárakban, drogériákban kaphatóak különböző mentolos légzéskönnyítő krémek, melyet a mellkasra kenve jótékony hatás érhető el.

Váladékos köhögéskor nappal adjunk váladékoldó készítményt éjszakára viszont adjunk köhögéscsillapítót, hogy a gyermek tudjon pihenni. Lefekvés előtt soha ne adjunk váladékoldót, mert az is köhögésre készteti a gyermeket, így nem tud pihenni. Ha a váladékos köhögés hátterében tüdőgyulladás vagy arcüreggyulladás áll, antibiotikumot kaphat a gyermek, arcüreggyulladás esetén pedig az orrnyálkahártya lohasztó készítmény és az arc infralámpával való melegítése szükséges. Mint minden köhögési típus esetében, itt is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása.

2016. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek