Függőséget okozó ételek – Ezeket kerülje!

Függőséget okozó ételek – Ezeket kerülje!

Kapcsolódó tünetek:

Már régóta bizonyított tény, hogy bizonyos ételek függőséget okoznak. Az alapján, hogy milyen mértékű függőséget váltanak ki a fogyasztóból, készült egy ún. élelmiszerfüggőség-skála. A vizsgálati eredmények szerint a magas glikémiás indexű, sok hozzáadott cukrot tartalmazó, zsíros ételek a legaddiktívabbak, melyek a droghoz hasonló, de annál enyhébb függőséget okoznak. Minél nagyobb egy táplálék feldolgozottsága, minél kevesebb benne az élelmi rost, annál egészségtelenebb. Melyek a legegészségtelenebb és súlyos függőséget okozó ételek?

1. Csokoládé

A magas – legalább 70 százalékos - kakaótartalmú étcsokoládét kivéve a csokoládék többsége nem más, mint cukrozott zsiradék. Semmilyen hasznos anyag nem található bennük, ellenben tele vannak mesterséges aromákkal, állományjavítókkal és ízfokozókkal.

2. Csipsz

A krumpli olajban sütve gyorsan felszívódó szénhidrátnak számít, amely elkészítése során rengeteg olajat szív magába, így a csipsz tulajdonképpen nem más, mint zsír és szénnhidrát elegye. Ráadásul a gyárilag rászórt ízesítő rengeteg sót és ízfokozót tartalmaz, ami fokozza az étvágyat.

3. Kekszek

A legtöbb kekszféleség két fő összetevője a fehérliszt és a cukor, némi ízesítéssel. Mivel nincs benne rost, viszont annál több cukor, hirtelen emeli meg a vércukrot, ami rövid időn belül hirtelen leesik, így újra farkaséhesek leszünk.

4. Pattogatott kukorica

A kukoricát a mezőgazdaságban az állatok hízlalására használják, nem véletlenül. A pattogtatással csak még ártalmasabb lesz ez a gabona, ugyanis könnyebben felszívódik a szénhidráttartalma, a hozzáadott ízesítőkben lévő ízfokozók miatt pedig nem lehet leállni vele.

5. Cukrászsütemények

Torták, muffinok, minyonok - végtelen sokféle van belőlük, de a többségük nem más, mint finomított liszt, töménytelen mennyiségű cukor és zsír. Ráadásul a cukrászatban egyre inkább az olcsóbb hidrogénezett növényi zsírokat használják tejszín és vaj helyett, ami kifejezetten egészségtelen. A finomságokról nem kell lemondanunk, csupán az egészséges alternatívát kell megkeresni: kerüljük a finomított, tartósított, ízfokozókkal telerakott ételeket, helyettük fogyasszunk friss alapanyagokból készült, rostdús fogásokat!
2017. március 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek