Ezek a galagonya gyógyhatásai!

Ezek a galagonya gyógyhatásai!

Kapcsolódó tünetek:

A galagonya, ami általában egy tövises cserje vagy kis fa, a rózsafélék családjába tartozik. A galagonya egy, a népi gyógyászatban is előszeretettel alkalmazott gyógynövény, aminek több jótékony hatása ismert, sőt, ezek többsége a 19-20. század óta igazolt is. Leginkább szívgyógyszerként alkalmazzák, ugyanis többek között javítja a szívizomsejtek aktivitását, és serkenti a szívizom vérellátását. Teaként és kivonatként is alkalmazható.

Cikkünkben bemutatjuk a galagonya főbb fajtáit, azok termesztését, a belőle készülő tea pozitív hatásait és mellékhatásait, és természetesen kitérünk a tea elkészítésének módjára is.

A galagonya fajtái és termesztése

A galagonya nemzetség több mint ezer fajtát tartalmaz, melyekből azonban csupán közel 200 elfogadott. Ezekből a Kárpát-medencében 4 fajta őshonos: a fekete-, az egybibés-, a rózsaképű- és a cseregalagonya. Az egybibés galagonyának több változata is ismert Magyarországon. Levele szórt állású, a levélerezete pedig szárnyas. Virágai fehérek, ágai tüskések, ezért szeretik sövényként is használni. A csergegalagonya, ellentétben az egybibéssel, nem síkságokon és dombvidéken terem, hanem leginkább hegyvidéken. Ennek a levelei kerekdedek és enyhén fűrészes szélűek.

Mióta termesztenek galagonyát?

A galagonya – latin nevén Crataegus – főként az északi féltekén él, és május-júniusban virágzik. Már az első században említést tett róla Pedaniosz Dioszkoridész, egy görög katonaorvos. A hagyományos kínai orvoslásban is előszeretettel alkalmazzák, de az amerikai őslakosok is használták. Sőt mi több, az 1700-as évek elején a galagonya szerepelt a szegény ember étlapján is. A galagonya levelei alapvetően szórt állásúak és változatos megjelenésűek. Virágainak színe fajtánként eltérő, így találkozhatunk fehérrel, sárgával, rózsaszínnel, pirossal és naranccsal is.

Hogyan néznek ki a galagonya levelei?

Mivel tavasztól késő őszig gyönyörű dísze lehet a kertnek, dísznövényként is előszeretettel termesztik. Vannak törpenövekedésű és magasabbra növő fajták. Valamennyire igaz, hogy a világos vagy félárnyékos helyeket szeretik. Míg a kezdeti időszakban a galagonya rendszeres öntözést igényel, addig az idősebb növények már jól tűrik a szárazságot.

Hogyan termesszünk galagonyát akár otthon is?

Ha otthon szeretnénk termeszteni, akkor ássunk neki egy nagyobb gödröt, szórjunk bele némi szarvasmarhatrágyát, majd alaposan locsoljuk meg. Mielőtt elültetnénk a csemetét, egy napra állítsuk vízbe. Ha elérkezett az idő, akkor öntsünk két vödör vizet a gödörbe, tegyük bele a csemetét, és szórjuk be földdel.

Mire jó a galagonya?

A galagonya tea hatása

Sok más gyógynövényhez hasonlóan a galagonyában is rengeteg másodlagos növényi- és cserzőanyag van, illetve flavonoidokat, proantocianidokat és triterpéneket is tartalmaz, valamint:

  • Oligomer procianidineket (OPC)
  • Hiperozideket
  • Rutinokat
  • Vitexineket
  • Cserzőanyagokat
  • Szaponinokat
  • Polifenolokat

Ezek mindegyike pozitív hatással van az egészségre, de a galagonya főleg a szív- és izomrendszert támogatja. A benne rejlő hatóanyagok a szívkoszorúereket segítik, ugyanis javítják a vérkeringést, pontosabban a szívizom vérellátását.

A galagonyát számos pozitív hatása miatt továbbá az alábbi problémák esetén érdemes alkalmazni:

  • Vérkeringési zavarok
  • Fejfájás
  • Elalvási nehézségek
  • Idegesség
  • Migrén
  • Magas vérnyomás
  • Stressz
  • Szorongás

Tágítja az artériákat

A galagonyát a benne rejlő vegyületeknek hála gyógyászati célra is alkalmas. Ahogy már fentebb is említettük, képes tágítani a koszorúereket, aminek következtében csökkenti a vérnyomást, ezzel enyhítve a szív terheltségét, így szíverősítő és szívnyugtató is egyben. Főként azok tudják kihasználni jótékony hatásait, akiknek ugyan szívproblémáik vannak, de még nem kell erősebb gyógyszereket szedniük.

Szívnyugtató hatását a benne található flavonoidoknak és procianidineknek köszönheti, melyek pozitív hatással vannak a túlterhelt, stresszben lévő szívre, ugyanis támogatják annak működését.

Csökkentheti a magas vérnyomást

Ha kezdődő vagy enyhe magas vérnyomásban szenvedünk, akkor a galagonya, pontosabban a gyógynövényből készült tea a segítségünkre lehet. A teát hat héten keresztül ajánlott fogyasztanunk, ugyanis megközelítőleg ennyi időre van szükség a maximális hatás elérése érdekében.

A hetek során meg kell figyelnünk, hogy milyen mértékben csökken a vérnyomásunk, és ez alapján kell beállítani a megfelelő dózist, illetve a kezelőorvos ennek fényében tudja korrigálni az alkalmazott vérnyomáscsökkentő gyógyszer adagolását.

Javíthatja a szívizomzat vérellátását

Mivel erősíti a szívizomsejteket, továbbá növeli a szívizom munkabírását, valamint annak vérellátását is javítja, szívpanaszok esetén is ajánlott a galagonya alkalmazása. Hatóanyagai egy szívinfarktus után képesek segíteni a regenerációt, méghozzá azzal, hogy elősegítik a szívizomzat vérellátását és az erek újraképződését. Akár megelőzésre is alkalmas, így egészségtelen életmód, dohányzás, mozgásszegény mindennapok esetén érdemes beépíteni az étrendbe a galagonya tea fogyasztását.

Hozzájárulhat a szív- és érrendszeri problémák megelőzéséhez

A kor előrehaladtával fokozatosan csökken a szív teljesítménye, ezért is ajánlott támogatnunk akár gyógynövényekkel, például galagonyával, illetve az abból készült teával. A benne található hatóanyagok képesek csökkenteni a koleszterin- és vérzsírszintet, aminek hála mérsékelhető a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye.

Enyhe nyugtató hatással bírhat

Ha krónikus álmatlanságban szenvedünk, vagy egyszerűen nehezen alszunk el, akkor a galagonya tea fogyasztása sokat segíthet. Esténként, lefekvés előtt érdemes elkortyolgatni ahhoz, hogy nyugtató hatását kifejthesse.

Erősíti az idegeket

A galagonya vissza tudja szorítani a stresszhormonok felszabadulását, ezáltal az idegek és a szervezet is fellélegezhet. A benne található antioxidánsok felveszik a harcot a szabadgyökökkel, ezzel csökkentve az oxidatív stresszt, és erősítve az immunrendszert. Ha folyamatosan magas a stresszszintünk, az számos betegség kialakulásának kedvezhet. Ha gyakran vagyunk feszültek, akkor iktassuk be a mindennapjainkba a galagonya tea fogyasztását, hiszen ezzel sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért.

A galagonya áldásos hatásai

Hogyan készítsünk galagonya teát?

A galagonya leveléből és virágából is lehet teát készíteni, aminek fogyasztása leginkább szívproblémák esetén javasolt, de számos más jótékony hatása is van. Egy csésze galagonyateához körülbelül két púpos evőkanál felaprított virágra és levélre van szükség. Ezeket tegyük egy bögrébe, öntsünk rá forró vizet, és 7-10 percig hagyjuk állni. Ezután szűrjük le, és már fogyasztható is.

Amennyiben a bogyókból szeretnénk inkább teát készíteni, akkor ehhez 2 evőkanálnyi gyümölcsre lesz szükségünk, amit 2 dl vízben kis lángon kell kb. 5 percig forralnunk. Ha langyosra hűlt, akkor leszűrhetjük.

Naponta ne igyunk 2-4 bögrénél többet a galagonya teából, de ezt a mennyiséget 8-10 héten át szükséges fogyasztanunk ahhoz, hogy a növény kifejthesse jótékony hatásait. Ez alól mindössze azok jelentenek kivételt, akiknek alacsony vagy ingadozó a vérnyomásuk. Esetükben a tea napi adagja 1-2 csésze. Még egy fontos tanács: a teát étkezés előtt ajánlott elkortyolgatni, így ugyanis jobb a felszívódása.

Ha önmagában nem ízlik, akkor a galagonya virágos ágvég teát ízesíthetjük mézzel, de akár más gyógynövény hozzáadásával is. A menta például tökéletesen megfelel erre a célra. Ha mezei zsurlóval keverjük, akkor a vesére fejti ki jó hatását. Ha inkább az idegek nyugtatását szeretnénk támogatni, akkor macskagyökérrel vagy citromfűvel keverjük.

A galagonya tea lehetséges mellékhatásai

Annak ellenére, hogy a galagonya tea fogyasztása alapvetően ajánlott, vannak olyan esetek, amikor nem javasolt, ugyanis nem kívánt mellékhatásokkal járhat. Ezek zömében túladagolás következtében jelentkeznek. Ilyenkor szüneteltessük egy ideig a galagonya hatóanyagainak bevitelét, így a panaszok el fognak múlni.

A leggyakoribb mellékhatások:

  • Az egyik ilyen nem kívánt hatás az étvágynövekedés, aminek következtében megfigyelhető a testsúly gyarapodása.
  • Ezen kívül a gyomorsavszintet is megemelheti. Ha már volt gyomorfekélyünk, esetleg más emésztőrendszeri problémánk, akkor mindenképpen kérjük ki szakorvos véleményét a galagonya tea alkalmazása előtt. Ezen kívül a refluxban szenvedőknek is elővigyázatosnak kell lenniük a tea fogyasztásakor.
  • Egyéni érzékenység is felléphet, ezért fontos, hogy figyeljük a testünk jeleit. Ha például azt vesszük észre magunkon, hogy ödémás lesz a lábunk, emésztési zavarok, hányinger vagy émelygés jelentkezik, akkor azon nyomban hagyjuk abba a tea alkalmazását.

Bizonyos esetekben a galagonya tea fogyasztása csak orvosi felügyelet mellett ajánlott. Ide tartoznak például a szív-és érrendszeri betegségek. Ezen felül szoptató anyukáknak és 12 év alatti gyermekeknek nem ajánlják az orvosok a galagonya teát.

Összegzés

A galagonya gyógyhatása nagy érték, hiszen nem csupán a szívet erősíti, hanem az artériákat is kitágítja, az idegeket  megnyugtatja, a vérnyomást pedig képes csökkenteni. Ezeket a hatásokat elsősorban a flavonoidoknak és a procainideknek köszönheti. További különlegessége, hogy rendszeres alkalmazásával hatékonyan kezelhető a szívelégtelenség. Magyarországon köztudottan magas a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, illetve az ezekből eredő halálozások aránya, ezért is annyira fontos, hogy figyeljünk a szívünk egészségére, és segítsünk a munkáját. Erre a célra pedig tökéletesen megfelel a galagonya, illetve az abból készült tea.

2023. március 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek