Az olívaolaj 5 áldásos hatása egészségünkre

2019. augusztus 2.

Kapcsolódó tünetek:

magas koleszterin

A világon körülbelül 800 millió olajfa található, döntő többségük a mediterrán vidékeken. Napjainkban az olívaolaj reneszánszát éli, hiszen nemcsak finom, hanem számos, az egészségre jótékony hatása van.

Az olívaolaj 5 áldásos hatása egészégünkre

Az olívaolaj 5 áldásos hatása egészégünkre

Az olívafa terméséből sajtolási technológiával nyerik ki az értékes olajat, majd minősége szerint osztályozzák. Az extra szűz kifejezés az első mechanikai sajtolásból származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, jobb az íze és a tápértéke is. A szűz olívaolaj már a második vagy harmadik sajtolásból származik, még mindig mechanikai úton. A sima, nem szűz olíva már a negyedik sajtolásból származik, és nem tisztán mechanikai úton nyerik, hanem plusz hőhatással és vegyi kezeléssel, ezért ez a leggyengébb minőségű.

Hasznos élettani hatásai miatt érdemes a legjobb minőségű olajat választanunk, hiszen bőrünk egészségének megőrzésétől egészen súlyos betegségek megelőzéséig sok mindenben segíthet bennünket. Az olívaolaj fogyasztásának előnyeiből érdemes néhányat kiemelnünk.

1. Koleszterinszint csökkentése 

Az olívaolajban levő telítetlen zsírsavak csökkentik a “rossz” koleszterinszintet, de nem befolyásolják a “jó” koleszterinszintet és triglicerid szintet. A koleszterinszint csökkentése érdekében a napi kalóriabevitel legalább 15 százaléka kell, hogy telítetlen zsírsavból származzon. Amikor csak lehet, érdemes olívaolajat használni a főzéshez, de a legjobb hidegen, salátákhoz, öntetekhez vagy szendvicsekhez használni.

2. Csontritkulás elleni küzdelem

Friss tanulmányok szerint a rendszeres olívaolaj fogyasztás eredményesen lép fel hosszú távon a csontritkulás ellen, segíti a csökkenteni annak kockázatát.

3. Segítség az emésztésnek 

Az olívaolaj fogyasztásának régóta ismert előnye a gyomorra és az emésztésre gyakorolt pozitív hatása. Éhgyomorra fogyasztott evőkanálnyi olaj serkenti az emésztést, enyhíti a gyomorrontást, puffadást és gyomorégést. Az olívaolaj valóságos terápia az emésztőrendszer számára, mert serkenti az anyagcserét, elősegíti az emésztést.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

4. Védelem gyomorfekély ellen

Legfrissebb kutatások szerint az olívaolajban lévő antioxidánsok – több betegség megelőzése mellett – sikeresen veszik fel a harcot a gyomorfekélyek 60-70%-át okozó Helicobacter pylori nevű baktériummal. Az olívaolaj antibakteriális hatása eddig ismeretlen volt a tudomány számára.

5. Hatásos eszköz bőrszárasság ellen

Az olívaolajból készült szappan gazdag hidratálást biztosít, a bőr szinte magába szippantja az olajat. A bőr sima és selymes lesz tőle, emiatt már évezredek óta alkalmazzák a kellő hidratáltság elérése érdekében.

Fehér hús vs. vörös hús – Melyik az egészségesebb?

Fehér hús vs. vörös hús – Melyik az egészségesebb?

Meglepő eredményeket mutattak be amerikai kutatók, ami ellentmond az eddigi táplálkozási ismereteinknek. A tanulmány szerint a vörös és a fehér hús fogyasztása azonos hatással van a vér koleszterinszintjére.

Napi 1 tojás hatással van az egészségünkre

Napi 1 tojás hatással van az egészségünkre

Az Amerikai Egyesült Államokban a stroke a harmadik leggyakoribb halálozási ok, évente 140.000 ember esik neki áldozatául. A The Internet Stroke Center adatai szerint továbbá a tartós fogyatékosság egyik fő okozója az amerikai lakosság körében.

Tippek a koleszterinszint csökkentésére

Tippek a koleszterinszint csökkentésére

Megkapta a laboreredményeit, és megijedt a magas koleszterinszint láttán? Ebben az esetben sincs ok a pánikra, hiszen a gyógyszerek és a helyes táplálkozás hatására rövid időn belül ismét normális értékeket fog kapni.

Így hat az avokádó egészségünkre

Így hat az avokádó egészségünkre

A guacamole alapanyagául szolgáló gyümölcs fogyasztása mára igencsak divatossá vált. Nem véletlenül, hiszen az avokádó bizonyítottan egy igazi szuper étel, számos előnyös hatással egészségünkre.

Az elhízás következményei

Ha túlzottan megnő a testtömegünk, több betegséggel találhatjuk magunkat szemben.

Összes cikk Fogyókúra, egészséges táplálkozás témában