Amit a rotavírusról minden anyának tudnia kell!

2016. október 31.

Kapcsolódó tünetek:

hányás, hasmenés

Miért veszélyes a rotavírus és hogyan előzhető meg?

A rotavírus a csecsemők, kisgyermekek és felnőttek hasmenéssel, hányással járó megbetegedéseinek egyik leggyakoribb kórokozója világszerte.

Hogyan terjed?

A rotavírus szájon át, cseppfertőzéssel kerül a szervezetbe. Ezt követően a vékonybél sejtjeit fertőzi meg és a vékonybél-bolyhok felszínén lévő sejteket súlyosan károsítja. Mivel a tápanyagok és a folyadék felszívódása csökken, kialakul a gyakori, nagy mennyiségű, vizes hasmenés, következményes  folyadék- és elektrolitvesztéssel. A rotavírus elsősorban széklettel terjed, a vírus benne van a beteg gyermek székletében, amely rákerülhet a kézre, csapra, kilincsekre, játékokra. A vírus nagyon agresszív, ezért már akár néhány kórokozó is elegendő a megbetegedéshez, ráadásul az egyik legellenállóbb vírus-fajta, amely a különböző környezeti tényezőkkel, sőt, a fertőtlenítő szerekkel is felveszi a harcot, fertőzött játékokon, háztartási eszközökön napokig képes túlélni. Ha bekerül egy zárt közösségbe, a fertőzés szinte megállíthatatlanul terjed.

A fertőzés jelei

A rotavírus okozta fertőzés pár napos lappangási idő után viharos gyorsasággal alakul ki, lázzal, gyakori, vizes hasmenéssel, hányással jár.  A legnagyobb veszélyt éppen ezért a kisgyermekekre jelenti, akiknek a folyadék- és elektrolit háztartása könnyen felborul és már akár egy-két nap alatt kiszáradhatnak, melynek jellegzetes tünetei: bágyadtság, aluszékonyság, száraz, lepedékes nyelv, száraz, könnyen ráncba emelhető bőr, csökkent mennyiségű vizelet, vagy a vizelet teljes hiánya. Csecsemőknél mindezek mellett a kutacs besüpped.

A legfontosabb: a megelőzés

Little girl at medical cap playing a doctor doing injection to her patient at the clinicA betegség megelőzésében a védőoltás az elsődleges fontosságú, mivel a hagyományos módszerek nem segítenek.  A súlyos, kórházi kezelést igénylő rotavírus-fertőzés néhány cseppnyi, szájon keresztül adott, édeskés ízű védőoltással megelőzhető.  A teljes oltási sor egyszerűen adagolható, az első adagot 6 hetes kortól kaphatja meg a baba, de nincs idő a késlekedésre, mert az utolsó adagot legkésőbb 6 hónapos koráig be kell adni.

Tények a rotavírusról

  • A rota vírus bármely életkorban megbetegíthet. Kiemelten veszélyeztetett a 6-24 hónapos korosztály, mivel az ő immunrendszerük még kevésbé ellenálló, másrészt szervezetük vízháztartása is labilisabb, így hamarabb kiszáradhatnak.
  • Magyarországon évente körülbelül 2000 négy év alatti gyermek kerül kórházba rotavírus-fertőzés miatt.
  • A Levegő porszemcséire tapadt vírust be is lélegezhetjük.
  • Életünk során többször is áteshetünk rotavírus-fertőzésen, azonban az újrafertőződések hatására szervezetünk egyre ellenállóbb lesz, így a tünetek fokozatosan enyhülnek. Ám bármilyen enyhe lefolyású is a betegség, attól a vírus benne van a szervezetben és fertőz.
  • Feltételezések szerint a rotavírus-fertőzés az arra fogékonyakban hozzájárulhat olyan krónikus betegségek kialakuláshoz, mint például a lisztérzékenység, fiatalkori cukorbetegség, gyulladásos bélbetegségek.

A terhesség első jelei

A napjainkban patikában kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, már a várható vérzés időpontjában kimutatják a terhességet. Szervezetünk várandósság miatt megváltozott működésének azonban más apró, de félreérthetetlen jelei is vannak.

A rotavírus-fertőzés

A kisdedkor végére szinte minden gyerek átesik a fertőzésen.