A véres széklet okai

2021. április 16.

Kapcsolódó tünetek:

véres széklet

A véres széklettől a legtöbben azonnal pánikba esnek, pedig nem minden esetben jelez súlyos betegséget. Cikkünkből kiderül, hogy mi minden állhat a hátterében.

A véres széklet okai

A véres széklet okai

Ha bármiféle vérzés található az emésztőrendszerünkben, akkor minden bizonnyal vér lesz a székletünkben. Ez lehet szabad szemmel látható piros vér, lehet kátrányfekete emésztett vér, és lehet szabad szemmel láthatatlan mennyiség is, melyet csak speciális vizsgálattal lehet kimutatni a székletből. A vérzés eredhet a szájból, a torokból, a nyelőcsőből, a gyomorból, a vastag- vagy vékonybélből, de akár a végbélnyílásból is .

Vérzés az emésztőrendszer felső részében

Amennyiben a vérzés ezen a területen keletkezett, akkor a leggyakoribb okok az alábbiak:

 • Gyomor- bélrendszeri fekélyek: A gyomor- és a nyombélfekély az egyik legelterjedtebb oka a felső emésztőrendszerben keletkező vérzésnek, melyeket sok esetben egy bakteriális fertőzés vált ki.
 • Gyógyszerek: Különféle készítmények hosszú időn át történő szedése szintén kiválthatják ezt a problémát. Ezek közé tartoznak például az NSAID láz- és fájdalomcsillapítók, melyek egyik tipikus képviselője az acetilszalicilsav.
 • Krónikus gyomorégés: Ha rendszeresen jut fel a nyelőcsőbe a gyomorsav, akkor begyulladhat a nyálkahártya, ami vérezni kezdhet.
 • Májbetegség: A máj különféle betegségei ronthatják a vénás keringést, aminek következtében visszerek keletkezhetnek a nyelőcsőben. Ezek elpattanhatnak, és életveszélyes vérzést okozhatnak.
 • Erős hányás: Ennek következtében gyomor és nyelőcső közötti nyálhártya beszakadhat, és vérezni kezdhet. Illetve a garatban is keletkezhetnek sérülések, melyek szintén vérezhetnek.
 • Gyomorrák: Egy rosszindulatú daganat a gyomor-bélrendszerben szintén eredményezhet véres székletet.

Vérzés az emésztőrendszer középső és alsó részében

 • Daganat a vékony- vagy vastagbélben: A legtöbb esetben ezek okoznak vérzést az emésztőrendszer középső és alsó részében. Tudni kell azonban, hogy ezek a daganatok nem minden esetben rosszindulatúak.
 • Krónikus gyulladásos bélbetegség: Fiatalok esetében véres székletet leginkább a Crohn-betegség vagy a Colitis ulcerosa okoz. Ezen betegségek pontos kiváltó okai azonban nem ismertek.
 • Bélpolipok: Ezek a legtöbb esetben a nyálkahártya jóindulatú elváltozásai, melyek zömében nem okoznak panaszokat, de növekedésük következtében már vezethetnek vérzéshez, továbbá a bélrák kialakulásának megelőző stádiumát is jelezhetik. Egy bizonyos nagyság után épp ezért ezeket műtétileg el szokták távolítani.
 • Divertikulum: Ezek leggyakrabban a végbél előtti részen keletkező kitüremkedések, melyek gyulladás esetén vérezni kezdhetnek.
 • Fertőzések: A gyomor-bél influenzától kezdve a hastífuszig vagy vérhasig bármilyen fertőzés okozhat véres székletet, ami legtöbbször hasmenéssel is párosul.
 • Antibiotikumok okozta bélgyulladás: Ez a vastagbélgyulladás egy fajtája, melyet egy bizonyos bélbaktérium elburjánzása okoz. Kiváltó oka a legtöbb esetben egy antibiotikumkúra. Legjellemzőbb tünetek közé az erős hasfájás és a hasmenés tartoznak, utóbbi gyakran véres.
 • Aranyér: Az aranyér egy vénás értágulat, mely a végbélnyílásnál vagy a végbél belső falán keletkezik. Székelés során kiszakadhat, aminek következtében világos piros vér található a székleten.
 • Végbéltáji berepedések: szintén lehetnek vérzésforrások.
aranyér tünetei kezelése

Aranyér tünetei és kezelése

Nem szeretünk beszélni róla, pedig sokunk életében visszatérő, nem kívánatos "vendég." Lássuk, mik az aranyér tünetei, és milyen lehetőségek vannak a kezelésre!

Összes cikk Emésztőrendszer témában