A Crohn-betegség tünetei és kezelése

A Crohn-betegség tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Mit nevezünk Crohn-betegségnek? Crohn-betegség alatt a bélrendszer krónikus gyulladását értjük, melynek leggyakoribb és egyben legtipikusabb tünetei közé soroljuk a heves fájdalommal járó hasfájást, a lázat, a hasmenést és a fogyást. A tudomány jelen állása szerint sajnos még nem gyógyítható, de a panaszokat speciális gyógyszerekkel, illetve életmódváltással enyhíteni lehet. Az alábbiakban többet megtudhatunk a Crohn-betegség tüneteiről és kezeléséről. A Crohn-betegség tünetei felnőtteknél A vizes, néha nyálkás hasmenés a leggyakoribb tünete ennek a betegségnek. Ez a panasz sokszor heteken keresztül megnehezíti az érintettek életét, amihez továbbá láz is társulhat. Ezek a tünetegyüttesek görcsökkel és hasfájdalommal egészülnek ki, melyeket jellemzően az alhas jobb oldalán tapasztalnak a betegek. Ennek fő oka, hogy ezen a területen helyezkedik el a bélrendszerünk leginkább érintett szakasza, ami a vékonybél vége, illetve a vastagbél kezdete. További tünetként jelentkezhet még a fogyás és az étvágytalanság. Fontos megemlíteni, hogy a Crohn-betegség azonban nem csak a gyomor- és bélrendszerben okozhat zavarokat és panaszokat, ugyanis néhány beteg a testének más területein is tapasztalhat tüneteket. Ezek közé soroljuk a gyulladásos fájdalmakat, a gyulladásos bőrelváltozásokat, a krónikus fáradtságot vagy a száj fekélyeit is. A Crohn-betegség tünetei gyerekeknél Sajnos egyre több gyereknél is megfigyelhető ennek a betegségnek a kialakulása, azonban az ő esetükben nem annyira egyértelműek a jelek, mint a felnőtteknél. Gyerekeknél gyakrabban figyelhetőek meg olyan jelenségek, mint a lassabb növés, a vashiányos vérszegénység és késhet a pubertás is. Ezeken kívül náluk is jelentkeznek a Crohn-betegség tipikus panaszai, azaz a hasmenés és a hasi görcsök.

A Crohn-betegség a gyomor-bélrendszer bármelyik szakaszát érintheti, de általában nem terjed ki a béltraktus egészére, hanem megjelenése szakaszos, amelyek között egészséges területek vannak. Míg egyes érintetteknél mindössze enyhe tünetek jelentkeznek, addig mások komoly fájdalmakkal küzdenek meg nap, mint nap. Erre a betegségre továbbá jellemző, hogy a panaszok hullámokban törnek elő: van olyan időszak, amikor a betegnek nincs panasza, majd ismét fellép a fájdalom és a hasmenés. Ebből kifolyólag mindenkinél másképp jelentkeznek a tünetek, melyek leginkább a betegség kezdeti stádiumában nem egyértelműek.

A Crohn-betegség komplikációi Amennyiben ezek a krónikus gyulladások kóros elváltozásokat okoznak a bélfal rétegeiben, akkor súlyos komplikációk jelentkezhetnek: szűkületek és fekélyek, valamint többnyire a végbél körül sipolyok alakulhatnak ki. A fekélyek rendkívül veszélyesek, ugyanis össze tudnak nőni más szervekkel, például a hólyaggal vagy a bőrrel. A végbél, illetve a végbélnyálkahártya berepedése legtöbbször a végbélnyílást érinti. Ezeken a komplikációkon kívül akár bélelzáródás is felléphet, legtöbbször a kialakult szűkületek következményeként. Egyes esetekben akár felszívódási zavar is jelentkezhet, ami elsősorban a vékonybél-nyálkahártya károsodása következtében kialakuló felszívódási zavar miatt alakul ki.

A Crohn-betegség kezelése

A Crohn-betegséget jelenleg nem lehet véglegesen gyógyítani, de a megfelelő kezeléssel tünetmentességet lehet elérni, és ki lehet tolni a kiújulás időpontját. Az orvos az alapján szabja meg a megfelelő kezelési módszert, hogy az emésztőrendszer melyik részét érinti a gyulladás, és mennyire súlyos a beteg általános állapota. Gyógyszeres kezelés Ennél a betegségnél az egyik leglényegesebb, hogy enyhíteni tudjuk a panaszokat és a gyulladás mértékét. Ehhez olyan gyógyszeres készítményekre van szükség, melyek gyengítik az immunrendszer aktivitását. Egyes készítményekkel pedig még egy újabb visszaesést is meg lehet akadályozni. A kortikoszteroid, azaz a kortizon egy nagyon hatásos gyógyszer, ami rendkívül gyorsan képes enyhíteni a gyulladáson. Az adagolás nagyban függ a betegség stádiumától és súlyosságától. A legtöbb esetben tabletta formájában szükséges szedni, azonban súlyos esetben infúzióként is adható. A szteroidok az egész szervezetre hatással vannak, ezért ezeket nem javasolt hosszabb ideig szedni, ugyanis súlygyarapodáshoz, illetve magas vércukor- és vérzsírszinthez vezethetnek. A budezonid egy kortizon származék, mely a vékonybél alsó részében fejti ki jótékony hatását. Ebből kifolyólag ez a legjobb készítmény, ha ezen a területen található a legtöbb gyulladásos góc, továbbá sokkal kevesebb mellékhatása van a többi kortizontartalmú készítményhez képest. Ezeken kívül léteznek még olyan antitestek, amelyek a  Crohn-betegség tüneteit kiváltó citokinek hatását gátolják. Ezeket infúzióban, vagy injekcióban kapja meg a beteg. Ezeket akkor alkalmazzák, ha a többi gyógyszer nem hoz javulást. A különféle immunszupresszív szerek szintén csökkentik az immunaktivitást, így abban az esetben ajánlják ezek szedését, ha a betegség újabb kitörését meg szeretnénk akadályozni. Azt azonban tudni kell, hogy ezeknek a készítményeknek 3 hónap kell, hogy kifejtsék a hatásukat. Szedésük következtében csökkenhet a fehérvérsejtek száma, továbbá émelygést és májgyulladást is okozhatnak.

Tüneti kezelésként hasmenés elleni gyógyszerek és görcsoldók is felírhatók.

Műtéti beavatkozás Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem elegendő, a műtéti beavatkozás is szóba kerülhet. Ilyen esetben több lehetőség is szóba jöhet: beszűkült területeket egy ballon segítségével szokták kitágítani, a tályogokat eltávolítják, a végbélelzáródást felszámolják, illetve a súlyosan károsodott bélszakaszokat eltávolítják.
2020. szeptember 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek