A Crohn-betegség tünetei és kezelése

2020. szeptember 28.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

Magyarországon körülbelül 15.000 embert érint a crohn-betegség, mely egy ismeretlen eredetű, gyógyíthatatlan, krónikus gyulladásos betegség. Cikkünkből közelebbről is megismerhetjük a főbb tüneteket és kezelési módszereket.

A crohn-betegség tünetei és kezelése

A crohn-betegség tünetei és kezelése

Mit nevezünk Crohn-betegségnek?

Crohn-betegség alatt a bélrendszer krónikus gyulladását értjük, melynek leggyakoribb és egyben legtipikusabb tünetei közé soroljuk a heves fájdalommal járó hasfájást, a lázat, a hasmenést és a fogyást. A tudomány jelen állása szerint sajnos még nem gyógyítható, de a panaszokat speciális gyógyszerekkel, illetve életmódváltással enyhíteni lehet. Az alábbiakban többet megtudhatunk a Crohn-betegség tüneteiről és kezeléséről.

A Crohn-betegség tünetei felnőtteknél

A vizes, néha nyálkás hasmenés a leggyakoribb tünete ennek a betegségnek. Ez a panasz sokszor heteken keresztül megnehezíti az érintettek életét, amihez továbbá láz is társulhat. Ezek a tünetegyüttesek görcsökkel és hasfájdalommal egészülnek ki, melyeket jellemzően az alhas jobb oldalán tapasztalnak a betegek. Ennek fő oka, hogy ezen a területen helyezkedik el a bélrendszerünk leginkább érintett szakasza, ami a vékonybél vége, illetve a vastagbél kezdete.

További tünetként jelentkezhet még a fogyás és az étvágytalanság. Fontos megemlíteni, hogy a Crohn-betegség azonban nem csak a gyomor- és bélrendszerben okozhat zavarokat és panaszokat, ugyanis néhány beteg a testének más területein is tapasztalhat tüneteket. Ezek közé soroljuk a gyulladásos fájdalmakat, a gyulladásos bőrelváltozásokat, a krónikus fáradtságot vagy a száj fekélyeit is.

A Crohn-betegség tünetei gyerekeknél

Sajnos egyre több gyereknél is megfigyelhető ennek a betegségnek a kialakulása, azonban az ő esetükben nem annyira egyértelműek a jelek, mint a felnőtteknél. Gyerekeknél gyakrabban figyelhetőek meg olyan jelenségek, mint a lassabb növés, a vashiányos vérszegénység és késhet a pubertás is. Ezeken kívül náluk is jelentkeznek a Crohn-betegség tipikus panaszai, azaz a hasmenés és a hasi görcsök.

A Crohn-betegség a gyomor-bélrendszer bármelyik szakaszát érintheti, de általában nem terjed ki a béltraktus egészére, hanem megjelenése szakaszos, amelyek között egészséges területek vannak. Míg egyes érintetteknél mindössze enyhe tünetek jelentkeznek, addig mások komoly fájdalmakkal küzdenek meg nap, mint nap. Erre a betegségre továbbá jellemző, hogy a panaszok hullámokban törnek elő: van olyan időszak, amikor a betegnek nincs panasza, majd ismét fellép a fájdalom és a hasmenés. Ebből kifolyólag mindenkinél másképp jelentkeznek a tünetek, melyek leginkább a betegség kezdeti stádiumában nem egyértelműek.

A Crohn-betegség komplikációi

Amennyiben ezek a krónikus gyulladások kóros elváltozásokat okoznak a bélfal rétegeiben, akkor súlyos komplikációk jelentkezhetnek: szűkületek és fekélyek, valamint többnyire a végbél körül sipolyok alakulhatnak ki.

A fekélyek rendkívül veszélyesek, ugyanis össze tudnak nőni más szervekkel, például a hólyaggal vagy a bőrrel. A végbél, illetve a végbélnyálkahártya berepedése legtöbbször a végbélnyílást érinti. Ezeken a komplikációkon kívül akár bélelzáródás is felléphet, legtöbbször a kialakult szűkületek következményeként. Egyes esetekben akár felszívódási zavar is jelentkezhet, ami elsősorban a vékonybél-nyálkahártya károsodása következtében kialakuló felszívódási zavar miatt alakul ki.

A Crohn-betegség kezelése

A Crohn-betegséget jelenleg nem lehet véglegesen gyógyítani, de a megfelelő kezeléssel tünetmentességet lehet elérni, és ki lehet tolni a kiújulás időpontját. Az orvos az alapján szabja meg a megfelelő kezelési módszert, hogy az emésztőrendszer melyik részét érinti a gyulladás, és mennyire súlyos a beteg általános állapota.

Gyógyszeres kezelés

Ennél a betegségnél az egyik leglényegesebb, hogy enyhíteni tudjuk a panaszokat és a gyulladás mértékét. Ehhez olyan gyógyszeres készítményekre van szükség, melyek gyengítik az immunrendszer aktivitását. Egyes készítményekkel pedig még egy újabb visszaesést is meg lehet akadályozni.

A kortikoszteroid, azaz a kortizon egy nagyon hatásos gyógyszer, ami rendkívül gyorsan képes enyhíteni a gyulladáson. Az adagolás nagyban függ a betegség stádiumától és súlyosságától. A legtöbb esetben tabletta formájában szükséges szedni, azonban súlyos esetben infúzióként is adható.

A szteroidok az egész szervezetre hatással vannak, ezért ezeket nem javasolt hosszabb ideig szedni, ugyanis súlygyarapodáshoz, illetve magas vércukor- és vérzsírszinthez vezethetnek.

A budezonid egy kortizon származék, mely a vékonybél alsó részében fejti ki jótékony hatását. Ebből kifolyólag ez a legjobb készítmény, ha ezen a területen található a legtöbb gyulladásos góc, továbbá sokkal kevesebb mellékhatása van a többi kortizontartalmú készítményhez képest.

Ezeken kívül léteznek még olyan antitestek, amelyek a  Crohn-betegség tüneteit kiváltó citokinek hatását gátolják. Ezeket infúzióban, vagy injekcióban kapja meg a beteg. Ezeket akkor alkalmazzák, ha a többi gyógyszer nem hoz javulást. A különféle immunszupresszív szerek szintén csökkentik az immunaktivitást, így abban az esetben ajánlják ezek szedését, ha a betegség újabb kitörését meg szeretnénk akadályozni. Azt azonban tudni kell, hogy ezeknek a készítményeknek 3 hónap kell, hogy kifejtsék a hatásukat. Szedésük következtében csökkenhet a fehérvérsejtek száma, továbbá émelygést és májgyulladást is okozhatnak.

Tüneti kezelésként hasmenés elleni gyógyszerek és görcsoldók is felírhatók.

Műtéti beavatkozás

Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem elegendő, a műtéti beavatkozás is szóba kerülhet. Ilyen esetben több lehetőség is szóba jöhet: beszűkült területeket egy ballon segítségével szokták kitágítani, a tályogokat eltávolítják, a végbélelzáródást felszámolják, illetve a súlyosan károsodott bélszakaszokat eltávolítják.

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

Milyen szövődményei lehetnek a hasnyálmirigy gyulladásnak?

A hirtelen fellépő felső hasi fájdalom a hasnyálmirigy gyulladás egyik legismertebb tünete. Ez a betegség nem megfelelő kezelés esetén akár halálos is lehet. Alábbiakban közelebbről bemutatjuk ennek a kórképnek a lehetséges szövődményeit és veszélyeit.

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom tünetei és háttere

Az alhasi fájdalom mögött állhat szervi elváltozás, így többek között gyulladás, fertőzés, daganat, de előfordulhat a háttérben funkcionális ok is, mint például irritábilis colon. Fontos, hogy komolyan vegyük a tüneteket, amelyeket az alábbiakban ismertetünk.

5 tipp puffadás ellen

5 tipp puffadás ellen

Fiatal vagy idős, férfi vagy nő, a puffadás kellemetlen érzését mindannyian tapasztaltuk már életünk során. A fokozott gázképződés számos tényező miatt kialakulhat. Mutatunk 5 tippet, amelyekkel elkerülhetjük a kényelmetlenségeket.

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

Hogyan kezelhető és előzhető meg a hasnyálmirigy gyulladás?

A hasnyálmirigy gyulladás évente több ezer magyar nőt és férfit érint. A kezelés, illetve megelőzés lehetőségeit cikkünkben mutatjuk be.

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

Így jelentkezik a hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy gyulladás heveny és krónikus formája is komoly fájdalommal járó, súlyos betegség. A mielőbbi diagnózis érdekében bemutatjuk a betegség legjellemzőbb tüneteit.

Összes cikk Emésztőrendszer témában