A végtagzsibbadás okai

2016. október 28.

Kapcsolódó tünetek:

dagadt láb, duzzadt láb

Elengedhetetlen, hogy az érzés jellegét minél jobban körülhatároljuk.

A jó leírás támpontot adhat a szakorvosnak, aki így hamarabb rátalálhat a kiváltó tényezőkre.

A zsibbadást az azt elszenvedők legtöbbször ahhoz hasonlítják, mintha a bőrt sok apró tűvel szurkálnák. Az esetek többségében a végtagok zsibbadása jellemző, de nem kizárólagosan.

Nagyon fontos, hogy a beteg a minden ok nélkül kialakuló zsibbadást ne bagatellizáljuk el, mivel ugyan sokszor nincs kóros elváltozás a háttérben, a tünet akár komoly betegség kialakulásának is előjele lehet.

Idegrendszeri okok

zsibbadas301

A zsibbadás mögött legtöbbször valamilyen idegrendszeri elváltozást kell keresnünk, amelyet számos ok kiválthat, köztük alapbetegségek is, amelyek elsősorban nem neurológiai problémák.

Az egyoldali zsibbadás az idegrendszer központi részének rendellenes működésére utal. Ha valamennyi végtag érintett, az bármely okból kialakult gerincvelői vagy agyalapi eltérés gyanújára ad okot. Ha átmenetiek a tünetek, anyagcserezavar gyanítható.

Ha a zsibbadás rohamszerű, rövid ideig tart és magától megszűnik, akkor valószínűleg átmeneti agyi véráramlászavar lépett fel.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • BioCo B-vitamin komplex tabletta 90x

    BioCo B-vitamin komplex tabletta 90x

    <p>8 FÉLE B-VITAMINT TARTALMAZÓ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ TABLETTA</p> <p><span>A B1-vitamin hozzájárul </span><strong>a szív megfelelő működéséhez</strong><span>, a B1-, B2-, B3- és B6-vitaminok az</span><strong> idegrendszer</strong><span>, a B6-, B12-vitaminok és a folsav az immunrendszer normális működéséhez. Több B-vitamin hozzájárul a </span><strong>fáradtság és kifáradás </strong><span>csökkentéséhez (B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitaminok és a folsav).</span></p>

    2 599 Ft

Mi okozza a zsibbadást?

A kiváltó okokat számos rendellenes folyamat létrehozhatja. Az anyagcsereproblémák az esetek többségében alacsony kalcium- vagy magnéziumszintre utalnak, illetve fokozott légzéstevékenység is állhat a háttérben. Ezen jelenségek hátterében további alapbetegségeket kell keresni.

A perifériás idegek károsodása (polyneuropathia) szintén több okból kialakulhat. Leggyakrabban diabétesz, rosszindulatú daganat, pajzsmirigyprobléma, vagy más krónikus betegség okozza. A táplálkozásból adódó hiányállapot is a környéki idegek károsodását vonhatja magával, így az alkoholizmus, B-vitamin- vagy folsavhiány, valamint az idült emésztőszervi betegségek.

Számos kemikália és gyógyszerkészítmény okozhat polyneuropathiát: kemoterápiás szerek, arzén, ólom, higany. Az idegrendszerben fellépő különféle gyulladásos állapotai ritkábban lépnek fel, de előfordulhatnak, például a sclerosis multiplex. A Guillain-Barré szindróma első tünetei közé tartoznak a szimmetrikus érzészavarok. Stroke is járhat zsibbadással, de ilyenkor az egyéb tünetek erőteljesebb megjelenése miatt a zsibbadás nem kerül látótérbe.

A gerincvelő kórállapotai közül leggyakrabban porckorongsérv gyanúja igazolódik. A porckorongsérv szintje tapasztalt szakember számára már a zsibbadás és a többi tünet helye alapján megállapítható. Ritkábban előfordul, hogy az izmok tónusának fokozódása okoz idegbántalmat.