A vakbélgyulladás tünetei

A vakbélgyulladás tünetei

Kapcsolódó tünetek:

Mi a vakbélgyulladás?

Vakbélgyulladás esetén nem a teljes vakbél gyulladása lép fel, hanem annak egy részéé, az úgynevezett féregnyúlványé. Magyarországon kb. tízezer embert érint ez a betegség, ami műtéti beavatkozást von maga után. A népesség kb. 16 százaléka esik át élete során vakbélgyulladáson, a legveszélyeztetettebbek pedig a 10 és 30 év közötti személyek.

Vakbélgyulladás tünetei

A vakbélgyulladást nem könnyű diagnosztizálni, ugyanis a kezdeti stádiumban olyan tüneteket produkál, melyek más betegségek esetén is megfigyelhetőek. Az érintettek eleinte szúró fájdalomról számolnak be gyomor-, illetve köldöktájékon, amit azonban bármilyen más gyomorpanasz is okozhat. Pár órán belül viszont további tünetek jelentkeznek. A betegség előrehaladottabb szakaszában a fájdalom lehúzódik az alhas jobb oldalára, és felerősödik, így sokszor a bal oldalra is kisugárzik, de egyes esetekben a teljes hasban érezhető a kínzó fájdalom. Ez attól is függ, hogy pontosan hol és hogyan helyezkedik el a féregnyúlvány, ami ugyanis egyénenként eltérő lehet, nyúlvány helye pedig a várandósság alatt meg is változhat. A vakbélgyulladás. tipikus tünete, hogy az előbb említett panasz járás közben még intenzívebb lesz, továbbá a betegek a fájdalom miatt alig tudják felhúzni a jobb lábukat, ami miatt megváltozik a mozgásuk. A betegség diagnosztizálása során épp emiatt meg szokták vizsgálni, hogy az érintett érez-e fájdalmat ugrálás következtében. További tünetek lehetnek:
  • láz
  • étvágytalanság
  • rosszullét, émelygés
  • hányás
  • hasmenés vagy székrekedés
  • lepedékes nyelv
  • magas pulzus

Vakbélgyulladás gyerekek, terhesek és idősek esetén

Gyerekeknél, kismamáknál és idősebb személyeknél gyakran eltérőek a vakbélgyulladás tünetei, ami megnehezíti a diagnózis felállítását. Gyereknél gyakran sokkal intenzívebbek a tünetek, továbbá sok esetben nem csak az alhasuk jobb oldala fáj, hanem a teljes hasunk, illetve erős rosszullétre panaszkodnak. Az idősek esetében sokkal enyhébb a fájdalom és az émelygés is, továbbá ritkábban jelentkezik láz. Kismamák esetén a féregnyúlvány gyakran feljebb csúszik, így a vakbélgyulladás során jelentkező tipikus fájdalom nem a megszokott helyen jelentkezik, hanem akár a hát környékén.
2020. február 29.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek