A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

2020. augusztus 20.

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Mi a rovarcsípés allergia?

A rovarcsípés allergia a hártyás szárnyú rovarok mérgében található fehérje természetű anyagokkal szemben kialakuló allergiát jelent. Európában a méhek és a darazsak által okozott csípések kapcsán alakul ki leginkább.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Antivakarin krém 20g

    Antivakarin krém 20g

    <p>Az ANTIVAKARIN KRÉM alkalmas különböző rovarcsípések által okozott, a medúza, csalán érintése által kiváltott, valamint az allergiás eredete pl. a napfény hatására megjelenő fájdalmas viszketés csillapítására, megszüntetésére. Speciális gyógynövénykivonatokat és növényi foszfolipideket tartalmaz vízzel lemosható krémben.</p>

    1 349 Ft

Milyen formái vannak a rovarcsípés allergiának?

A rovarméreg allergia 3 formája ismert: a nagy helyi reakció, a szervezetet egészét érintő általános reakció, valamint az ún. késői reakciók. A késői reakciók vese, idegrendszeri érintettséggel, érgyulladással járnak, előfordulásuk rendkívül ritkának számít.

Milyen tünetei vannak a helyi reakciót okozó rovarméreg allergiának?

A helyi reakció normálisan a rovar csípését követően kialakuló 1-2 cm átmérőjű, fájdalmas viszkető, vörös csomó, körülötte a bőr néhány cm-es körben duzzadt lehet. Allergiára utal, vagyis nagy helyi reakciót jelez, ha a csípés helyén 24 órán túl 10 cm-nél nagyobb duzzanat észlelhető.

Milyen tünetei vannak az általános reakciónak?

Hispanic girl looking at spider specimen in plasticA rovarcsípést követő pár órán belül kialakuló kéz és lábfejet, majd egész testet érintő viszketés, csalánkiütések, gyengeségérzés, szédülés, torokkaparás, garat viszketése, hasi görcsök, sípoló légzés, fulladás lehetnek. A tünetek kialakulása gyors, túlnyomóan a szúrást követő első 5 percben számíthatunk rá. Az általános tüneteket okozó rovarméreg allergiát besorolhatjuk súlyosság alapján is. Ezek szerint vannak enyhe (néhány csalánkiütés), közepesen súlyos (kiterjedt bőrtünetek, ödéma, asztmás roham) és súlyos formák (szív és érrendszeri tünetek, anafilaxiás sokk).

Hogyan mutatható ki a rovarcsípés allergia?

Legfontosabb a rovar azonosítása és az ennek megfelelően elvégzett vérteszt, mely a rovarméreg ellen a szervezetben termelődött ellenanyagot mutatja ki. A bőrtesztek végzésekor a csípéshez teljesen hasonló reakció zajlik, ezért folyamatos orvosi felügyeletet igényel. Amennyiben a vérteszt pozitív, további vizsgálatok nem szükségesek. Ha a rovar nem pontosan azonosítható, úgy mindkét (darázs és méh) elleni ellenanyag vizsgálata szükséges.

Hogyan kezelhető a rovarcsípés allergia?

A rovarméreg allergia kezelése magába foglalja a tüneti terápiát és a megelőzést.

Megelőző kezelés

A rovarméreg allergiát immunterápiával gyógyítják meg véglegesen. Ennek során a rovarméreg tisztított kivonatát emelkedő adagban adják a bőr alá kizárólag intézeti körülmények között. Az eljárás mintegy 3 évet vesz igénybe, segítségével a rovarméreg allergia szinte 100%-osan gyógyítható. Gyógyulást jelent, ha a vérteszt, illetve a bőrteszt negatívvá válik. Ezen kívül létezik olyan deszenzibilizáló kezelés is , amely során a tisztított méregkivonatot emelkedő koncentrációban a nyelv alá csöpögtetik, az eljárás szintén évekig tart.

Tüneti kezelés

A tüneti kezelés a helyi reakciót okozó csípések esetén a csípés környékének adrenalin tartalmú injekcióval történő körbefecskendezését és antihisztamin tabletta adását, borogatás alkalmazását jelenti. A csípés helyére korlátozódó, általános tünetekkel nem járó, kisebb bőrelváltozás nem jelent allergiát, jegeléssel, antihisztamin tartalmú kenőccsel kezelve a tünetek gyors javulása várható.

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.

Krónikus csalánkiütés és kezelése

Krónikus csalánkiütés és kezelése

A csalánkiütés, vagy más néven urticaria jelenleg a lakosság közel 20 százalékát érintő allergiás bőrbetegség. A csalánkiütés oka a hisztamin felszabadulása a bőrben.