A lábfejfájdalom okai és kezelése

A lábfejfájdalom okai

Kapcsolódó tünetek:

Változatos okok állhatnak a lábfejfájdalom mögött, amelyeket érdemes feltárni. Néha egyszerűen megoldható probléma váltja ki, ugyanakkor valamilyen betegség is okozhatja. Fontos kérdés például, hogy egy baleset hatására jelentkezett akut fájdalomról van szó, vagy pedig látszólag ismeretlen eredetű, állandósult panaszról. Mindegyik esetre igaz azonban, hogy van megoldás, nem muszáj tehát együtt élni a mindennapokat megnehezítő fájdalommal.

Cikkünkben röviden bemutatjuk a lábfej anatómiáját, a lábfej lehetséges sérüléseit – köztük a bokaficamot, az Achilles-ín rendellenességeit és a zúzódásokat, töréseket –, illetve a lábfejfájdalom leggyakoribb okait az azokhoz kapcsolódó kezelési lehetőségekkel.

A lábfej anatómiája

Az emberi lábfej egy összetett anatómiai képlet, hiszen összesen 26 csont, 33 ízület és 120 izom alkotja – több mint 100 szalaggal és idegek bonyolult hálózatával együtt. Ennek fényében nem meglepő tehát, hogy a lábfejfájdalom hiába tűnik egyszerű és könnyen meghatározható panasznak, mégis számos – különböző fajta kezelést igénylő – probléma okozhatja. A lábfejfájdalom érintheti a hosszanti lábboltozatot, ami a sarokcsonttól a lábujjakig ér, és minden lábujjhoz tartozik egy-egy hosszboltozat, vagy a harántboltozatot, ami a lábujjak alatt helyezkedik el, a vízszintes talpi párna alatt.

Lábfejünk az extrém fizikai terhelésnek kitett testrészeink közé tartozik. Egy átlagos napon 8 000 – 10 000 lépést teszünk meg úgy, hogy a teljes testsúlyunk a talpunkon oszlik el. Sőt, a fizikai erőhatások révén a testsúlyunk két-háromszorosa nehezül a lábfejünkre minden egyes lépésnél, aminek a nyomán szinte elkerülhetetlen, hogy olykor találkozzunk a lábfejfájdalommal.

Míg egy hosszú, megerőltető gyaloglás vagy futás nyomán szinte természetes lehet a fáradtsággal együtt járó fájdalom, sajnos kiegyensúlyozatlan járás is okozhatja – csakúgy, mint a lábfejet érintő anatómiai elváltozások, például a bütyök vagy a kalapácsujj.

Mi áll a lábfejfájdalom hátterében?

A lábfej sérülései

A lábfejfájdalmat sok esetben okozhatja valamilyen balesetből származó sérülés, jellemzően az alábbiak egyike.

Bokaficam

Ez a gyakori sérülés úgy jön létre, hogy az ugrócsont végén található ízületi fej kimozdul az ízületi árokból. Bár többnyire visszatér oda, a szalagok a rossz mozdulat hatására legalább megnyúlnak vagy akár súlyosabban is sérülhetnek, s ennek következtében fájdalom és instabilitás jelentkezhet. Előfordulhat, hogy a bokaszalag is sérül vagy akár elszakad. Noha a kisebb ficam pihentetés és jegelés hatására elmúlhat, érdemes inkább orvoshoz fordulni, mert a kezeletlenül hagyott bokaficam idővel a boka gyengüléséhez – és ezáltal újabb ficamhoz vagy más sérüléshez – vezethet. A lábfejdagadás és -fájdalom együttes jelentkezése bokaficamra is utalhat.

Achilles-ín problémák

A test legnagyobb ínja a vádli két fő izmát köti össze a sarokcsonttal. A boka hátsó részén fut végig függőlegesen, és különösen hajlamos a megerőltetés miatti gyulladásra, de akár el is szakadhat, ami igen nagy fájdalommal jár. A sarokcsont felett 3-4 centiméterrel jelentkező fájdalom, duzzanat vagy bőrpír Achilles-ín kóros állapotára utalhat.

Az Achilles-íngyulladásban szenvedőknél fokozott az ínszakadás veszélye az idők során bekövetkezett károsodás miatt, ám ez az ínszakadás akár hirtelen trauma (baleset) nyomán is kialakulhat. Utóbbi általában sporttevékenység közben történik – különösen akkor érdemes rá gyanakodni, ha egy ugrás utáni landolást követően szakadásra utaló érzet jelentkezik. Ilyen esetekben mindenképpen orvosi segítség szükséges.

Zúzódás, törés

Lábfejet érintő zúzódás vagy törés direkt erőhatásra vagy akár indirekt mechanizmussal is bekövetkezhet. Előbbi esetek közé tartozik például egy kemény tárgyba történő rúgás vagy ütközés. Utóbbiról többek között a láb kifordulása vagy túlfeszülése esetén beszélhetünk.

Gyakori probléma, hogy a hirtelen és erős izom-összehúzódás közepette az ín kiszakít valamekkora darabot a csontból. Törésnél – legyen szó baleset miatti vagy állandó nagy igénybevétel nyomán kialakuló fáradásos törésről – az érintett helyen általában erőteljes fájdalom, duzzanat és nyomásérzékenység jelentkezik, terhelési képtelenséggel. A törött csontdarabok elmozdulhatnak, ami deformitáshoz vagy kóros mozgathatósághoz vezethet.

A zúzódás tünetei ennél általában enyhébbek, ám olyankor is kialakulhat olyan mértékű duzzanat, ami már deformitással és terhelési képtelenséggel járhat. Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni tehát az említett tünetek jelentkezésekor, hiszen orvosi vizsgálat és szükség esetén röntgen nyomán egyszerűen megállapítható a pontos diagnózis és az annak megfelelő kezelés. Míg zúzódásnál főleg a gyulladáscsökkentés és a fájdalomcsillapítás a cél, amin a polcolás és a jegelés is segíthet, törésnél már műtétre vagy gipszrögzítésre lehet szükség, gyógyulás utáni rehabilitációval, aminek általában egy gyógytorna is a részét képezi.

A lábfejfájdalom lehetséges okai

A lábfejfájdalom lehetséges okai

A gyakori sérüléseken kívül bizonyos szokások, életmódbeli gyakorlatok vagy egyedi jellemzők is okozhatnak fájdalmat a lábfejekben.

A korral járhat

A lábboltozat megsüllyedése miatt nagyjából 40 éves kor fölött elkezd szélesedni a talp. Ez az anatómiai változás nem feltétlenül vezet lúdtalp kialakulásához, de fájdalommal járhat – illetve azzal, hogy a magas sarkú cipő viselése még kényelmetlenebbé és veszélyesebbé válhat, hiszen sérülékennyé teszi a bokát és a lábfejet.

Lúdtalp

A lábfej fájdalmának egyik leggyakoribb oka a lúdtalp. A lábboltozat gyengesége miatt kialakuló statikai eltérés nyomán keletkezik, ami gyermek- vagy felnőttkorban is jelentkezhet. Általában izomgyengeség a kiváltó oka, de akár mozgásszervi probléma vagy sérülés is állhat a hátterében, amikor a láb teherbírásának csökkenése miatt bokasüllyedés jön létre. Kialakulásának kockázatát növeli az olyan lábbeli, ami nem támasztja alá megfelelően a talpat és a lábfejet.

A lúdtalp jellegzetes velejárója a „lapos”, alacsonyabb boltozatú lábfej, ami szinte rásimul a talajra, így megbomlik a kiegyensúlyozott járáshoz szükséges hárompontos alátámasztás. Gyógytornával korrigálható, megfelelő cipő viselésével pedig enyhíthetőek a panaszok – úgymint a lábfejfájdalom és -merevség, a duzzanat vagy az ínhüvelygyulladás a talpban.

Morton-neuroma

A talpon végigfutó ideg jóindulatú daganatát hívják Morton-neuromának, aminek a lúdtalphoz hasonlóan gyakori oka a nem megfelelő cipőválasztás. Ennél a diagnózisnál gyakorlatilag szövetszaporulat alakul ki a lábujjak között, a talppárnák közelében. Az egyik vagy mindkét lábfejet érintheti.

Keringési vagy anyagcsere-zavarok

Okozhatnak lábfejfájdalmat az olyan krónikus betegségek, mint például a diabétesz. A cukorbetegség szövődményeként kialakulhat ún. diabéteszes neuropátia, vagyis az idegek gyulladása, vagy olyan egyéb perifériás keringési zavar, ami lábfejfájdalmat okozhat.

A köszvény a másik krónikus betegség, ami fájdalmat idézhet elő a végtagokban, így a lábfejben is. Ilyenkor a nátrium-urát (húgysav) kristályok kicsapódnak, akár cisztákat okozva a láb ízületeiben. A hirtelen fellobbanó, heves fájdalommal járó köszvényes rohamok a lábfejet is érinthetik, a krónikus ízületi gyulladás pedig hosszú távon is roncsolhatja az érintett szöveteket.

Bütyök és kalapácsujj

Ezek kialakulásában is nagy szerepe van az előnytelen lábbeli viselésének, hiszen a túl szűk vagy magassarkú cipő gyakran okoz ilyen problémákat. A bütyök nem más, mint a nagylábujj alapízületénél jelentkező csontos, többnyire szemmel látható kitüremkedés. A kalapácsujj pedig bármelyik másik ujjon előfordulhat, ha az adott lábujj alapperce megemelkedik, középperce pedig lesüllyed, így kalapácsszerű formát vesz fel. Mindkét probléma gyógytornával és megfelelő lábbeliválasztással kezelhető.

Reumás artritisz

A lábfej ízületeiben jelentkező reumás artritiszt ízületvédő készítmények alkalmazásával és életmódbeli változtatásokkal lehet megelőzni vagy kezelni. Gyakran a nagylábujjat érinti, ami ilyenkor kivörösödik, megduzzad és rendkívül érzékennyé válik, de tulajdonképpen a lábfej szinte bármelyik részén jelentkezhet. Súlyos esetben gyulladáscsökkentő alkalmazására is szükség lehet, orvosi utasítás szerint.

Elhízás

A pluszkilók számos egészségügyi problémát okozhatnak, emellett pedig a lábfejre fokozott terhet rónak. Ez az állandó nagy igénybevétel hosszú távon akár a lábfej deformitásához is vezethet. Megfelelő életmódbeli változtatásokkal, az egészséges testsúly elérésével és megtartásával azonban jó eséllyel minden további nélkül csökkenthetőek a lábfejet érintő panaszok.

Terhesség

Várandósság során – a fokozott terhelés miatt – ugyanúgy kiszélesedhet a talp. Emellett sok kismama hajlamos az ödéma képződésre, ami bokaduzzanattal, lábdagadással, illetve következményes instabilitással járhat. Érdemes tehát ilyenkor még jobban figyelni a kényelmes, lábboltozatot megfelelően alátámasztó cipő viselésére, valamint a könnyed mozgás és a pihenés egyensúlyára.

Sarkantyú kialakulása

Ilyenkor meszes lerakódás, csontkinövés a sarokcsonton, az izmok eredésénél. A sarkantyús csontkinövés szabad szemmel nem látható ugyan, de 1-1,5 centiméteresre is megnőhet. Megkülönböztethetjük egymástól a talpi sarkantyút, ami a sarokcsont talpi felszínén alakul ki, illetve a hátsó sarkantyút (Haglund-sarok), ami elsősorban hátul, az Achilles-ín környékén jár erős fájdalommal vagy akár dudorral.

Összegzés

A lábfejfájdalom olyan panasz, ami sajnos megnehezítheti a mozgást és a mindennapokat. Mivel a lábfej összetett anatómiai képlet, a probléma okai sokfélék lehetnek. A hátterében éppúgy állhat sérülés – például bokaficam, Achilles-ín probléma, zúzódás vagy törés –, mint különböző elváltozások (lúdtalp, bütyök, kalapácsujj, sarkantyú) vagy keringési- és anyagcsere-zavarok. Az idő múlása is nyomot hagy a lábfejen, így annak fájdalma akár a korral is járhat, de túlsúly vagy várandósság esetén is jelentkezhet ez a panasz.

Lábfejfájdalom esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hiszen megfelelő diagnózis és kezelés hiányában akár súlyosbodhat is a probléma.

2023. március 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek