A véralvadás zavara
A véralvadás során a sérülés esetén a prothrombinból thrombin nevű anyag képződik. Ennek hatására egy oldhatatlan fehérje, fibrin alakul ki, ami megállítja a vérzést. Amennyiben a folyamatban hiba keletkezik, úgy véralvadási zavarról beszélünk: túlzott alvadáskor vérrögök keletkezhetnek, míg ha alulműködik, akkor vérzékenység. A megfelelő véralvadáshoz alvadási faktorok, fehérjék és vérlemezkék szükségesek. Ehhez azonban megfelelő mennyiségű K-vitamin jelenléte is kell. Amennyiben kevés a K-vitamin a szervezetben, úgy a véralvadási faktorok csökkent képződése miatt a véralvadás elhúzódó, így az illető vérzékeny lesz.A diéta és a K-vitamin kapcsolata
A K-vitamint leginkább táplálkozással lehet bejuttatni, ám nem árt tudni, hogy igen könnyen kiürül a szervezetből. Éppen ezért fontos, hogy ha fogyókúrázunk, fokozottan ügyeljünk a megfelelő étkezésre, fogyasszunk minél több zöld növényt (pl. spenótot, sóskát, káposztát, brokkolit). Továbbá nem érdemes a zsiradékokat teljesen kiiktatni az életünkből, hiszen –egyes vitaminok –mint a K-vitamin- zsírban oldódnak, zsír nélkül pedig nem tudnak felszívódni. Mindez kiemelten fontos abban az esetben, ha antibiotikum kúrán estünk át, illetve ha tudjuk, hogy vérzékenységben szenvedünk.Fogyókúra előtt ajánlott az orvosi konzultáció
A vérzékenység kezeletlen esetben könnyen vezethet vérszegényhez, így célszerű idejében felismerni a problémát. Amennyiben erős menstruációs vérzésünk van, indokolatlanul vérzik az orrunk, gyakran kék-zöld foltok tarkítják a bőrünket, illetve ha fogmosáskor erősebb ínyvérzést tapasztalunk, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen ezek mind vérzékenységre utalhatnak. Amennyiben beigazolódott a véralvadási zavar, úgy gyakran gyógyszeres kezelés szükséges, és ha a beteg fogyókúrázni szeretne, ajánlott megbeszélnie az étrendjét a kezelőorvosával is, akinek a tanácsaival kiküszöbölhetőek a további problémák.
2017. április 21.