Veszélyes diéták, melyek akár vérzékenységet is okozhatnak!

Veszélyes diéták, melyek akár vérzékenységet is okozhatnak!

Kapcsolódó tünetek:

A véralvadás zavara

A véralvadás során a sérülés esetén a prothrombinból thrombin nevű anyag képződik. Ennek hatására egy oldhatatlan fehérje, fibrin alakul ki, ami megállítja a vérzést. Amennyiben a folyamatban hiba keletkezik, úgy véralvadási zavarról beszélünk: túlzott alvadáskor vérrögök keletkezhetnek, míg ha alulműködik, akkor vérzékenység. A megfelelő véralvadáshoz alvadási faktorok, fehérjék és vérlemezkék szükségesek. Ehhez azonban megfelelő mennyiségű K-vitamin jelenléte is kell. Amennyiben kevés a K-vitamin a szervezetben, úgy a véralvadási faktorok csökkent képződése miatt a véralvadás elhúzódó, így az illető vérzékeny lesz.

A diéta és a K-vitamin kapcsolata

A K-vitamint leginkább táplálkozással lehet bejuttatni, ám nem árt tudni, hogy igen könnyen kiürül a szervezetből. Éppen ezért fontos, hogy ha fogyókúrázunk, fokozottan ügyeljünk a megfelelő étkezésre, fogyasszunk minél több zöld növényt (pl. spenótot, sóskát, káposztát, brokkolit). Továbbá nem érdemes a zsiradékokat teljesen kiiktatni az életünkből, hiszen –egyes vitaminok –mint a K-vitamin- zsírban oldódnak, zsír nélkül pedig nem tudnak felszívódni. Mindez kiemelten fontos abban az esetben, ha antibiotikum kúrán estünk át, illetve ha tudjuk, hogy vérzékenységben szenvedünk.

Fogyókúra előtt ajánlott az orvosi konzultáció

A vérzékenység kezeletlen esetben könnyen vezethet vérszegényhez, így célszerű idejében felismerni a problémát. Amennyiben erős menstruációs vérzésünk van, indokolatlanul vérzik az orrunk, gyakran kék-zöld foltok tarkítják a bőrünket, illetve ha fogmosáskor erősebb ínyvérzést tapasztalunk, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hiszen ezek mind vérzékenységre utalhatnak. Amennyiben beigazolódott a véralvadási zavar, úgy gyakran gyógyszeres kezelés szükséges, és ha a beteg fogyókúrázni szeretne, ajánlott megbeszélnie az étrendjét a kezelőorvosával is, akinek a tanácsaival kiküszöbölhetőek a további problémák.
2017. április 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek