Patikus válaszol: Védd magad! A fényvédelem szabályai

Védd magad! A fényvédelem szabályai

Kapcsolódó tünetek:

Ezért dr. Mátyás Marietta, a budapesti Rózsakerti Patika vezetője a legfontosabb tudnivalókra hívta fel a figyelmet.

Kik azok, akik kiemelt figyelmet érdemelnek?

Kismamák

A várandósság alatti magas ösztrogénszint miatt a kismamáknál hiperpigmentáció, úgynevezett terhességi maszk jelentkezhet, amelyeket a napsütés, az UV-sugárzás tovább provokál. Ezért a várandós nőknek mindig fényvédelmet kell alkalmazni, különösen az arcukon. A már kialakult foltok szülés után többnyire elhalványulnak, ám ha mégsem, bőrgyógyász segítségét lehet kérni.

Gyerekek

Az UV sugárzás okozta károsodások 50-80%-a gyerekkorban történik, aminek oka többek közt, hogy a gyerekek bőrének struktúrája 12 éves korukra éri el a felnőttekét, azért addig speciális ápolást igényelnek. A szülőknek fontos tudni, hogy fél évnél fiatalabb babákat semmilyen fényvédővel nem szabad bekenni, mert a termékekben található kémiai anyagok könnyebben áthatolnak a vékony bőrükön, bejutnak a véráramba és akár allergiát is okozhatnak. Féléves kortól pedig inkább a fizikai fényszűrővel ellátott termékeket kell választani, amelyek visszaverik a sugárzás nagy részét.

Fényérzékenyítő gyógyszert szedők

Az olyan gyógyszereknél, amelyeket csak egy-két hétig szedünk – antibiotikumok, fájdalomcsillapítók - megoldható, hogy kerüljük a napot, illetve erős fényvédelmet használjunk. A fényérzékenyítő, hosszú távon szedendő gyógyszerek (például vízhajtók, gomba- és reuma ellenes szerek, szívgyógyszerek, fogamzásgátlók) esetében azonban nagyon fontos kerülni a direkt napsütést. Felmerülhet a gyógyszer helyettesítése is - ebben a kérdésben a kezelőorvos és a gyógyszerész is tud segíteni. - Ha valaki olyan gyógyszert vált ki nyáron, amely különösen fényérzékennyé tesz, például bizonyos antibiotikumokat, nem vényköteles gyulladáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat, mindig felhívjuk a figyelmét, hogy nagyon erősen kell védekeznie – hangsúlyozza dr. Mátyás Marietta. – Ilyen készítmények használatakor ugyanis fény hatására különböző bőrirritációk alakulhatnak ki, amelyekről sokszor nem is tudja a páciens, hogy ez a szedett gyógyszernek köszönhető.

Speciális kezelés alatt állók

Kemoterápia, immunterápia vagy sugárterápia alatt állóknak kiemelten fontos az erős fényvédelem.

Mit jelentenek a termékeken olvasható rövidítések?

A Nap különböző hullámhosszúságú fénysugarakat bocsát ki, amelyeknek kb. 50 százaléka látható fényből, 45 százaléka infravörös sugárzásból, és 5 százaléka ultraviola (UV) sugárzásból áll. Ez utóbbi szintén három részre osztható: UVA-ra, UVB-re és UVC-re. Az alacsony hullámhosszú UVC-sugarak legnagyobb részét kiszűri a földfelszínt körülvevő ózonréteg.

UVA

Ez a sugárzás hatol a legmélyebbre a bőrben, és bár nem ez okozza a leégést, de hosszú távon ez felelős a bőr öregedéséért és bizonyítottan szerepet játszik egy rosszindulatú bőrdaganat, a melanóma kialakulásában is. Nem csak a direkt napsütésben, de akár csukott ablak mellett is ki vagyunk téve az UVA-sugárzásnak, a korszerű fényvédő készítmények azonban már ez ellen is védenek. Ezt jelölik is a termékeken, egy karikában megjelenő UVA felirattal. Ha ezt látjuk, biztosak lehetünk benne, hogy hatékony a védelem. A karika mellett ma már gyakran megjelenik egy-két-három csillag, ami a védelem erősségét jelzi.

UVB

A bőr barnaságáról és a leégésről is az UVB sugarak gondoskodnak, amelyek hatására D-vitamin termelődik a bőrben, de sajnos szintén hozzájárulnak a bőrrák kifejlődéséhez.

SPF

Az SPF (Sun Protection Factor) a fényvédőfaktor rövidítése, a mellette levő szám pedig azt jelzi, hogy hányszor több időt tölthetünk a napon leégés nélkül a naptej használatával. Ha például fényvédő krém nélkül 4 perc alatt leégünk, akkor egy 30 faktoros fényvédő krémmel ez az idő 30x4 percre, azaz kb. 120 percre tolódik ki. Ez a gyakorlatban azonban másként nézhet ki, ugyanis sokan eleve nem használnak elegendő mennyiséget a fényvédőből, ami rontja a hatékonyságot. Ráadásul, ha nem ismételjük egy-két óránként a teljes újrakenést, szintén nem lesz megfelelő a védelem. Ezért a mindennapos fényvédelemben a minimum 30 faktoros termékek ajánlottak, gyógyszertárban nem is kapható ennél alacsonyabb faktorszámú termék.

Krém, spray vagy tej?

Mindenkinek igényei szerint érdemes a megfelelő állagú fényvédőt kiválasztani. Nagyon korszerűek például a permetek, amelyeket csak magunkra kell fújni, és kenés nélkül is egyenletesen oszlik el a nedves bőrön is. Ez homokon, vízparton, akár sportolás közben is optimális lehet. A spray és hab gyorsabb megoldást eredményezhet, ami gyerekeknél különösen fontos. A száraz olaj nagyon jól hidratálja a száraz, atópiás bőrt, és még hajra is alkalmazható. Zsíros, aknéra hajlamos bőr esetén lágyabb textúrájú, ún. fluid vagy krém-gél állagú fényvédőket ajánljuk – ismerteti a gyógyszerész. - Az arcra ajánlott termékek teljesen mások, ott a bőrtípust kell figyelembe venni. A fényvédelemmel ellátott sminktermékekkel azonban figyelni kell, mert azok csak rövid ideig védenek, amíg például beérünk a munkahelyünkre. De ha egész nap várost nézünk, vagy a strandon fekszünk, arra már nem elegendőek. Ellenőrizni kell a szavatossági időt is, de mivel a már felbontott termékek a következő szezonban nem hozzák ugyanazt az eredményt, így minden nyáron ajánlott új készítményeket beszerezni.

Akciós fényvédő termékek

Mit tegyünk, ha leégtünk?

Ha csak egy egyszerű bőrpírról van szó, beválhat az enyhe, langyos vizes borogatás, és gyors megoldást kínálnak a gyógyszertárban kapható habok és napozás utáni termékek, amelyek ráadásul a barnaságot is képesek tartósítani. Amennyiben már hólyagos égés merül fel, orvoshoz kell fordulni, elsősorban a felülfertőződés elkerülése végett.

Napozási utáni készítmények

2020. június 16.

Kiemelt ajánlatunk