Újszülöttkori D-vitamin hiány és skizofrénia

2020. február 13.

Kapcsolódó tünetek:

Vitaminhiány

Ausztrál és dán kutatók arra a kérdésre kerestek választ, hogy van-e összefüggés a csecsemőkori D-vitamin hiány és a skizofrénia kialakulása között. Az eredmény megdöbbentő.

Újszülöttkori D-vitamin hiány és skizofrénia

Újszülöttkori D-vitamin hiány és skizofrénia

A tanulmány szerint magasabb a skizofrénia kialakulásának kockázata azoknál a kisbabáknál, akik D-vitamin hiányban szenvedtek. A kutatás vizsgálatai alapján 44 százalékkal nagyobb a betegség megjelenésének valószínűsége azoknál, akik újszülöttként nem kaptak elegendő D-vitamint.

A kutatás során 2602 személyt figyeltek meg, és végül ugyanarra a megállapításra jutottak, mint egy korábbi tanulmány, ami szintén ezt a kérdést vizsgálta. A szakemberek olyan dán csecsemők vérmintáinak D-vitamin szintjét vizsgálták meg, akiknél fiatalon skizofréniát diagnosztizáltak, majd eredményeiket egészséges emberek mintáival hasonlították össze.

„Mivel a magzat teljes mértékben az anyai D-vitamin tartalékra van utalva, a kutatásunk eredményei arra utalnak, hogy a várandós anyák megfelelő D-vitamin szintjének biztosításával egyes skizofréniás esetek kialakulása megelőzhető lehet” – nyilatkozta a kutatás vezetője. Azt is kiemelte, hogy a skizofrénia kialakulásában sok egyéb tényező is közrejátszik, azonban a megfigyelt eseteknek 8 százalékáért valóban a csecsemőkori D-vitamin hiány tehető felelőssé. Azt is megállapították, hogy a téli hónapokban várandós nőknél kialakuló D-vitamin hiány is fokozhatja a skizofrénia megjelenésének rizikóját.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A tanulmány vezetője 2016-ban egy másik kutatást is végzett, amely során a gyermekkori autizmus kialakulásának kockázatát hozta összefüggésbe a D-vitamin hiánnyal.

Így tarthatjuk szinten gyerekeink vitaminkészletét

Így tarthatjuk szinten gyerekeink vitaminkészletét

Az emberi szervezetnek minden életkorban eltérő mennyiségű vitaminra van szüksége. Csecsemőkorban kiemelten fontos ezen mennyiség biztosítása, hiszen ekkor rengeteg olyan folyamat megy végbe a picik testében, amihez elengedhetetlenek a vitaminok.

A vitaminnal is óvatosan!

A vitaminnal is óvatosan!

Kutatások szerint már a fejlett országok lakosságának több mint fele fogyaszt rendszeresen legalább egy vitaminkészítményt. Azonban a sok vitamin nem feltétlenül jelent jobb egészséget. Mutatjuk is, melyekkel kell óvatosan bánnunk.

Miben van sok A-vitamin?

Miben van sok A-vitamin?

Az A-vitamin nem csupán antioxidáns tulajdonságáról ismert, de megakadályozhatja a szemszárazságot és a különféle szemgyulladásokat, immunerősítő, továbbá serkenti a sejtek növekedését, és segít a bőr és a nyálkahártyák felépítésében.

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

10 étel, amiben több a kalcium, mint 1 pohár tejben

A kalcium szó hallatán legtöbbünknek elsőre a tej jut az eszébe, pedig több olyan élelmiszer van, ami szintén sokat tartalmaz ebből a fontos ásványi anyagból. Lássuk, hogy melyek ezek.

A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

A legfontosabb vitaminok a nagyvárosban élőknek

A nagyvárosok egyik legnagyobb hátránya, a légszennyezettség, milliárdokat érintő probléma. Azonban egy nemrégiben készült amerikai kutatás szerint a vitaminok megoldást jelenthetnek erre.

Összes cikk Vitaminok, táplálékkiegészítők témában