Újszülöttkori D-vitamin hiány és skizofrénia

2020. február 13.

Kapcsolódó tünetek:

Vitaminhiány

Ausztrál és dán kutatók arra a kérdésre kerestek választ, hogy van-e összefüggés a csecsemőkori D-vitamin hiány és a skizofrénia kialakulása között. Az eredmény megdöbbentő.

Újszülöttkori D-vitamin hiány és skizofrénia

Újszülöttkori D-vitamin hiány és skizofrénia

A tanulmány szerint magasabb a skizofrénia kialakulásának kockázata azoknál a kisbabáknál, akik D-vitamin hiányban szenvedtek. A kutatás vizsgálatai alapján 44 százalékkal nagyobb a betegség megjelenésének valószínűsége azoknál, akik újszülöttként nem kaptak elegendő D-vitamint.

A kutatás során 2602 személyt figyeltek meg, és végül ugyanarra a megállapításra jutottak, mint egy korábbi tanulmány, ami szintén ezt a kérdést vizsgálta. A szakemberek olyan dán csecsemők vérmintáinak D-vitamin szintjét vizsgálták meg, akiknél fiatalon skizofréniát diagnosztizáltak, majd eredményeiket egészséges emberek mintáival hasonlították össze.

„Mivel a magzat teljes mértékben az anyai D-vitamin tartalékra van utalva, a kutatásunk eredményei arra utalnak, hogy a várandós anyák megfelelő D-vitamin szintjének biztosításával egyes skizofréniás esetek kialakulása megelőzhető lehet” – nyilatkozta a kutatás vezetője. Azt is kiemelte, hogy a skizofrénia kialakulásában sok egyéb tényező is közrejátszik, azonban a megfigyelt eseteknek 8 százalékáért valóban a csecsemőkori D-vitamin hiány tehető felelőssé. Azt is megállapították, hogy a téli hónapokban várandós nőknél kialakuló D-vitamin hiány is fokozhatja a skizofrénia megjelenésének rizikóját.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A tanulmány vezetője 2016-ban egy másik kutatást is végzett, amely során a gyermekkori autizmus kialakulásának kockázatát hozta összefüggésbe a D-vitamin hiánnyal.

A K-vitamin pótlás fontosabb, mint hinné

A K-vitamin pótlás fontosabb, mint hinné

A K-vitamin szerepe széleskörű a szervezetben a csontképzés, véralvadás, öregedési folyamatok és az immunerősítés szempontjából is. Ismerje meg a K-vitamin fontosságát közelebbről a cikkünkből!

A D-vitamin túladagolás veszélyei

A D-vitamin túladagolás veszélyei

Abban az esetben beszélünk D-vitamin túladagolásról, ha táplálék-kiegészítők formájában magas dózisban és hosszú távon fogyasztjuk ezt a zsírban oldódó vitamint. Lássuk, hogy milyen okai, tünetei és veszélyei lehetnek a D-vitamin túladagolásának.

Az 5 legjobb vitamin és nyomelem nőknek

Az 5 legjobb vitamin és nyomelem nőknek

Bár bonyolult feladatnak tűnhet kiválasztani a leghatékonyabb vitamin- és táplálékkiegészítő-kombinációt, ne ijedjünk meg tőle. Mutatjuk is, nőként melyek a legjobb választások egészségünkre és szépségünkre nézve.

Így tarthatjuk szinten gyerekeink vitaminkészletét

Így tarthatjuk szinten gyerekeink vitaminkészletét

Az emberi szervezetnek minden életkorban eltérő mennyiségű vitaminra van szüksége. Csecsemőkorban kiemelten fontos ezen mennyiség biztosítása, hiszen ekkor rengeteg olyan folyamat megy végbe a picik testében, amihez elengedhetetlenek a vitaminok.

A vitaminnal is óvatosan!

A vitaminnal is óvatosan!

Kutatások szerint már a fejlett országok lakosságának több mint fele fogyaszt rendszeresen legalább egy vitaminkészítményt. Azonban a sok vitamin nem feltétlenül jelent jobb egészséget. Mutatjuk is, melyekkel kell óvatosan bánnunk.

Összes cikk Vitaminok, táplálékkiegészítők témában