Egy nemrégiben Anglia, Skócia és Wales területén végzett, fél millió résztvevőt magában foglaló kutatás bizonyítékkal szolgált a kávé jótékony egészségügyi hatásaira, melyek között szerepel a hosszabb élettartam is. A tíz éven keresztül végzett felmérés szerint
a naponta 2-3 csésze kávét elfogyasztók elhalálozási kockázata 12 százalékkal kisebb, mint nem kávézó társaiké. A hatás pedig mindenféle kávéfogyasztóra igaz volt: azokra is, akiknek szervezete érzékenyebb a koffeinre, és azokra is, akik koffeinmentes kávét fogyasztottak. Az Egyesült Államokban is hasonló eredményre jutottak a témát vizsgáló tanulmányok: itt a korai elhalálozás mellett a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatában is csökkent értékeket tapasztaltak a kávéfogyasztással összefüggésben.
Mivel a koffeinmentes kávét fogyasztók körében is hasonlóak voltak az ital által kiváltott következmények, ezért nem lehet ennek tulajdonítani a kávé pozitív hatását. Így a kutatók
magában a kávébabban keresik a választ arra, hogy vajon mi lehet a kávéban, ami ilyen hatással van egészségünkre?
A kávébab tele van különféle tápanyagokkal és fitokémiai anyagokkal. Közöttük ott van például a magnézium és a lignán is, melyek gyulladáscsökkentők, és segíthetik a szervezetet az inzulinrezisztencia elkerülésében. De számos kávéban jelen vannak még polifenolszerű, antioxidánsokban gazdag összetevők is. Van azonban olyan kutató is, aki
egyszerűen a kávé által kiváltott boldogságérzetet ’okolja’ a pozitív élettani hatásokért. ’Gondoljunk csak bele, amikor kávét iszunk. Kiengedjük a gőzt, és egy időre pihentető, elégedett állapotba kerülünk, nem igaz?’- állítja Christopher Gardner, a stanfordi kutatóintézet szakembere.