Ételek, amiket kerüljön, ha teherbe akar esni!

termékenységet csökkentő ételek
Egy friss tanulmány szerint sok nő számára a teherbeesés a nem megfelelő táplálkozási szokásai miatt nehezebb. Tudjuk, az egészséges étkezés nem könnyű, de miután teherbe esett, már nem csak a józan ész diktál a táplálkozás terén. Akkor már a hormonok, a megnövekedett étvágy is megjelenik. Így tanácsos a szervezetet felkészíteni erre az időszakra! Tehát, amit tudni akart, hogy melyek a termékenységet csökkentő ételek. Itt a lista is, de nem elég kizárólag ezeknek a kerülése, fontos az általánosságban vett egészséges táplálkozás is! Rostban, gyümölcsben, zöldségben és teljeskiőrlésű gabonában gazdag, fehérjedús étrend, mely nélkülözi az üres szénhidrátokat és a mesterséges anyagokat, szintetikus hormonokat és lehetséges szennyeződéseket. Azt kell mondanunk: ha biztonságban akarja tudni leendő magzatát, akkor jobb, ha ezeket az ételeket minimálisra csökkenti a teherbeesést megelőzően. És azután is.

Termékenységet csökkentő ételek

Magas higanytartalmú halak

A higany károsíthatja az idegrendszert, ami azt jelenti, hogy a higanyban gazdag tengeri ételek, például a kardhal és a nagyszemű tonhal fogyasztása a terhesség alatt közvetlenül károsíthatja a magzatot - állítják a dietetikusok. A modern kutatások ugyanakkor azt mutatták ki, hogy a higany, melyet elraktároz a szervezet, ezekből a táplálékokból szintén befolyásolhatja a baba idegrendszerének fejlődését. Még a magzati idegrendszer kialakulása előtt a legtöbb nő már tudja azt, hogy terhes, így ilyenkor tudatosan elkerülhető a higany bejuttatása a szervezetbe. De jó tudni, hogy a higany csökkentheti magát a termékenységet is!

Üdítőitalok

Több tanulmány is összekapcsolta a szénsavas, cukros üdítőitalok rendszeres fogyasztását és az alacsonyabb termékenységet. A szénsav és a vércukorszintet hirtelen emelő édesítőszerek gyulladást és kedvezőtlen metabolikus változásokat idézhetnek elő a szervezetben. Az ezáltal létrehozott körülmény a szervezetben kedvez a belekben lévő káros baktériumok túlzott elszaporodásának. Ezen kívül sok üdítő ital olyan palackban kerül forgalomba, melyekben a BPA és egyéb vegyi anyagok nagy mennyiségben megtalálhatók.

Transz-zsírok

A transz-zsírok, amelyek olyan élelmiszerekben találhatók, mint például bizonyos chipsek, vagy mikrohullámú sütőben elkészíthető popcornok, a bő olajban készült sütemények és sült ételek, gyulladást és inzulinrezisztenciát okozhatnak, ami csökkenti a termékenységet. Ezek feleslegesen károsíthatják az ereket, megzavarva a tápanyagok áramlását a reproduktív rendszerbe. A férfiaknak is ügyelniük kell a transzzsírokra, ha családalapításon gondolkoznak,  mert ezek csökkentik a spermák számát és minőségét is.

Magas glikémiás indexű ételek

Ha növelni kívánja a termékenységét, kerülje az olyan élelmiszereket, amelyek a vércukorszintet hirtelen és hosszantartóan növelik, különösen akkor, ha nem párosítja olyan ételekkel, amelyek lassítják ezt a felemelkedést. A vércukorcsúcsok gyulladást okozhatnak, megváltoztathatják hormonjainkat, és megakadályozhatják az ovulációt. Próbáljon lassú felszívódású szénhidrátokat választani, mint például a teljeskiőrlésű lisztekből készült kenyeret, tésztát és a barna rizst és kombinálhatja őket fehérjével, rostokkal és egészséges zsírokkal.

Alacsony zsírtartalmú tejtermékek

Az alacsony zsírtartalmú tej, joghurt és más tejtermékek tartalmazhatnak androgéneket, azaz férfi hormonokat, amelyek a zsír eltávolítása után maradnak a tejben. Ezek az ételek és italok arra késztethetik a szervezetet, hogy további androgént termeljenek, ami befolyásolhatja a menstruációs ciklusát, ezért került a termékenységet csökkentő ételek listájára.

Többlet alkohol

A jelenlegi orvosi álláspont az, hogy a terhes nők teljesen hagyják el az alkohol fogyasztását. Ez a teherbeesés előtt nem reális elvárás. Az orvosok által javasolt mennyiség ilyenkor a napi 1 ital elfogyasztása, maximálisan. Az alkohol, ugyanúgy mint a higany, hozzájárulhat a meddőséghez, mert kivonja a B-vitamint testéből, ami javítja a teherbeesés esélyeit és támogatja a magzat növekedését.

Nem pasztőrözött lágy sajtok

A brie, a roquefort, a camembert és a gorgonzola sajtok nagyobb kockázatot jelentenek a listeria fertőzés tekintetében, ami növelheti a vetélés kockázatát.

Felvágottak, feldolgozott hústermékek

A feldolgozott hús, mint például a hamburgerhús, felvágottak és virsli, valamint a füstölt hal szintén veszélyeztetettek a listeria szennyeződésben. A legbiztonságosabb az, ha evés előtt minden ételt gőzölgő állapotig melegítünk, így a baktériumok nagy része képes elpusztulni mielőtt a szervezetünkbe jutna.

Nyers állati termékek

A nyers hús, a tenger gyümölcsei és a tojás tartalmazhat szalmonellát, coliform baktériumokat vagy toxoplazmát illetve hepatitis A vírust, amely megfertőzi a magzatot, ha átjut a méhlepényen. Győződjön meg róla, hogy minden állati terméket alaposan átsüt, megfőz és hanyagolja a sushit, a carpacciot és  hasonló nyers anyagokat tartalmazó fogásokat. Ezen kórokozók némelyike ugyanis, szervezetünkben hosszú ideig megmaradhatnak és egy, a terhesség előtti fertőzés is megbetegítheti a későbbi magzatot.

Egyes palackozott és konzervdobozos italok

Csak olyan dobozokból és a műanyag palackokból származó italokat és ételeket fogyasszon, melyek biztosan BPA mentesek. Az Ön és partnere termékenysége is veszélyben van ugyanis, ha ez a vegyület bekerül a szervezetükbe. Ha vizespalackból, vagy kulcsból iszik napközben, akkor szerezzen be rozsdamentes acél konténert erre a célra, vagy BPA mentes műanyagot.
2017. november 24.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink