Teniszkönyök, golfkönyök

Teniszkönyök, golfkönyök

Kapcsolódó tünetek:

Az izmokat inak kötik össze a csontjainkkal. Az esetek többségében intenzív testmozgás közben fordul elő, hogy valamely izomcsoportot túlerőltetjük, ebben az esetben az inakban apró szakadások jelentkezhetnek, sőt az izmok tapadási pontjain fájdalmas gyulladás alakulhat ki.

Amennyiben a csukló behajlításáért felelős izmokat erőltetjük túl, golfkönyökről beszélünk, azért, mert leggyakrabban e sportág művelői között fordul elő a kórkép, bár a hazai érintettek nagy részénél nem a sport váltja ki a panaszokat.

Golfkönyök esetén a könyök belső felszíne érzékeny a nyomásra, a kézfej behajlítása erős fájdalommal jár, súlyos esetben nem csak mozgásnál jelentkezik fájdalom.

Amennyiben az alkaron elhelyezkedő feszítőizmok vannak folyamatos túlerőltetésnek kitéve, teniszkönyök alakulhat ki. A könyök külső részén az izomzat tapadási helyén fájdalmassá, gyulladttá válhat. A teniszkönyök gyakoribb, mint a golfkönyök, elsősorban középkorú hölgyeknél. Teniszkönyök esetén a kéz és az ujjak hátrafeszítésekor igen erős fájdalmat érez, problémás egy üveg kinyitása is.

Kezelés

A kiváltó ok megszüntetése a legfontosabb, ezután legtöbbször javulás tapasztalható. Konzervatív kezelésként a könyökízület és az alkar nyugalomba helyezése (pólyával), és az érintett végtag pihentetése szükséges.

Az érintett terület jegelése, fájdalomcsillapítók szedése, gyulladáscsökkentők alkalmazása, súlyosabb esetben az ín környékére beadott lidocain- és szteroid-injekció, illetve a terület besugarazása, segítheti a gyógyulást. Erős fájdalom és merevség megszűntével az inak nyújtása javasolt.

Ha a kezelés ellenére 2-3 hétnél tovább fennállnak a panaszok és a fájdalom, általában műtétre kerül sor, melynek során az izmokat körülvevő izompólyát átvágják, ritkán az az érintett izomcsoport eredésének, a csonttól való leválasztására is szükség lehet. A műtét sajnos csak 60-65 százalékban jár megfelelő eredménnyel.

Fontos már a tünetek jelentkezésekor orvoshoz fordulni, így a konzervatív terápia jó eredményeket ígér, általa lehetővé válik a műtét elkerülése.

2015. július 27.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek