Teljesítménykényszer – Mit lehet tenni ellene?

Teljesítménykényszer – Mit lehet tenni ellene?

Kapcsolódó tünetek:

A teljesítménykényszer tulajdonképpen nem más, mint egy állandó bizonyítási és megfelelési vágy, ami ha túlzott mértéket ölt, egészségügyi problémákhoz, teljesítményszorongáshoz, stresszhez vezethet. Környezetünkben is biztosan ismerünk olyan embert, akit ez érint, mert nagyon gyakran megjelenik, leginkább a munkahelyen, de már gyerekkorban, például az iskolában is. Azt, hogy ki hajlamosabb rá, természetesen több összetevő is befolyásolja: így például a személyiség, a családi, illetve szociális környezet, vagy akár a kapott oktatás és a munkahelyi kultúra is.

Kialakulás

A kisbabákat még nem érinti a teljesítménykényszer, ők inkább felfedezik a világot ahelyett, hogy azon aggódnának, hogyan sikerülnek első lépéseik, vagy miként mondanak ki egy-egy újabb szót. Ők, ha elrontanak valamit, bátran próbálkoznak, nem érdeklik őket a reakciók, a saját tetteikre figyelnek csupán. Ehhez képest már az idősebb óvodás, majd az iskolás gyerekek esetében már előfordulhat, hogy az intézményi környezet, a csoporttársak haladása, vagy akár a szülői elvárások teljesítménykényszerhez, majd szorongáshoz vezethetnek. A szorongás jeleit általában hamar látni a gyerekeken, és azt is könnyű észrevenni, ha nem szívből tanulnak valamit, hanem azért, hogy jobb jegyeket szerezzenek, vagy talán éppen azért, mert tartanak a megrovástól.

Felnőttkorban hasonlóan alakulhat ki munkahelyi teljesítménykényszer, ami annál erősebb lesz, minél nagyobbak a munkahelyi követelmények, illetve, ha a dolgozó képességei és a vele szemben támasztott elvárások nem találkoznak. És csak fokozódik, ha a dolgozó nem azokat a visszajelzéseket, jutalmakat kapja a teljesítményéért, amit egyébként elvárna. Az, hogy ki, mennyire tűri a munkahelyi stresszt, eltérő lehet, de általában azoknál fordul elő ilyen esetben már szorongás is, akikre alapvetően jellemző a fokozott érzelmi sérülékenység. Amikor pedig valakinek olyan munkát kell végeznie, ami nem felel meg személyiségének, képességeinek, tapasztalatának vagy képesítésének és nehezen birkózik meg vele, jellemzően kialakul nála a teljesítményszorongás is. Amikor valaki stresszes a munkája miatt, a kezdeti fáradtságtól, rosszkedvűségtől, majd figyelmetlenségtől eljuthat akár olyan állapotba is, melynek már komolyabb lelki és fizikai tünetei vannak. Így a teljesítménykényszert komolyan kell venni és mindenképpen foglalkozni is kell vele, ha felismertük.

Így segíthetünk rajta

Gyerekek esetében az éber szülők pszichológus segítségét is igénybe vehetik, de olyan praktikákat is bevethetnek, mint a gyakoribb játék, több kötetlen és teljesítménytől független program bevezetése. A kirándulások, egyszerű és boldog elfoglaltságok sokat segíthetnek, melyeknél kerüljük még a látszatát is a teljesítmény jutalmazásának. Felnőtteknél hasonlóan fontos lehet a levezető programok rendszeresítése, relaxációs gyakorlatok, meditáció alkalmazása. Illetve szükséges esetben akár a munkahely megváltoztatása, vagy csak a pozíció váltása is szóba kerülhet. Hasznos a sportolás és az egészséges életmód bevezetése, melyekkel szintén csökkenthető a stressz hatás. Ami pedig a legfontosabb: ismerjük fel idejében a problémát és ne féljünk változtatni rajta, ha egyedül nem megy, pszichológus segítségével!
2017. július 31.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek