Tegye le a cigit a BENU-val!

Tegye le a cigit a BENU-val!

Kapcsolódó tünetek:

Vannak olyan (gyógyszer)készítmények, amelyek a nikotinhoz nagyon hasonló hatással vannak a szervezetre, ám mellékhatással is rendelkeznek. A leszokássegítő gyógyszeripari termékek bizonyos részét ennek megfelelően kizárólag orvosi kontroll mellett szedhetjük, orvosi vényre kaphatóak a gyógyszertárakban. Ezek között van olyan készítmény, amely a központi idegrendszerre hatva fejti ki hatását, emiatt kell az orvosi felügyelet.

A dohányzásról való leszokásban nagy szerep juthat a gyógyszertárakban kapható nikotin-tartalmú rágógumiknak, vagy tapaszoknak. A rágó és a tapasz különböző mértékben tartalmaz nikotint. Mindenkinek a saját élethelyzetéhez, dohányzáshoz való függőségéhez, általános egészségi állapotához kell igazítani ezen készítmények fogyasztását, nem mellesleg azt is figyelembe kell venni, ki milyen stádiumban van a leszokást illetően.

A rágógumi jól jöhet hosszú repülőutak során, vagy olyankor, ha sok időn keresztül nincs lehetőség a dohányzásra. A nikotinrágó fogyasztásával, a rágással, vagy annak szüneteltetésével az egyén alakíthatja a nikotin felszabadulásának mennyiségét.

A tapaszok mechanizmusa szabályozott, hatóanyagtartalmuk a bőrre téve egyenletesen szívódik fel.

Jobb-e egyik a másiknál?

Általánosságban kijelenthető, hogy a rágó az enyhébb dohányosoknak javasolt, a tapaszok inkább az erős dohányosoknak. Mindkét típus nikotint tartalmaz,, így hatásukban nem, inkább használatukat tekintve van különbség.

Hatásukat a központi idegrendszeren keresztül kifejtő készítmények az arra érzékenyeknél veszélyt jelenthetnek a munkavégzésre és az autóvezetésre. Szedésük alatt nem szabad alkoholt, altatókat, vagy nyugtatókat sem szedni.

A nikotintartalmú leszokássegítő termékeknek tulajdonképpen ugyanolyan a hatásuk, mint a cigarettázásnak: csökkentik az étvágyat, összehúzzák az ereket, éppen emiatt tartós használatuk érszűkülethez vezethet. Hatással vannak a szív- és érrendszerre, így a vérnyomásra ható készítményekkel együtt óvatosan alkalmazandóak.

A dohányzásról történő leszokás, noha nehéznek tűnik, mindenképp támogatandó célkitűzés. Ha sikerül, megelőzhetővé válnak mindazok a betegségek, melyeknek rizikófaktora a cigarettázás is (pl. érelmeszesedés, magasvérnyomás, szívizominfarktus, tüdőrák, krónikus légúti betegségek, nyelőcső daganat). A leszokásnak köszönhetően a dohányos nemcsak saját, hanem, a környezetében élők egészségét is védi.

Segítség a zsebben - Nicorette

A NICORETTE® gyártója tudja, hogy minden dohányos más és más. Ezért kínál széles nikotinpótló termékpalettát, hogy mindenki megtalálja a számára legjobb segítséget a leszokáshoz.

2016. január 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek