Szőrtüszőgyulladás

Szőrtüszőgyulladás

Kapcsolódó tünetek:

A gyulladás legtöbbször 1-3 mm átmérőjű sárga gennyhólyag formájában jelenik meg, aminek a közepén a szőrszál van. Az esetek döntő többségében a lábszár, a comb, a kar, a hajas fejbőr területe érintett. A kiváltó kórokozó legfőképp a Staphilococcus aureus baktérium.

Mindenképp meg kell jegyezni, hogy létezik a borotválkozás során kialakuló szőrtüszőgyulladás, ugyanis ez talán az egyik leggyakrabban előforduló bőrt érintő gyulladásos panasz, melyet leginkább a nem megfelelő borotválkozási technika és az arcszőrzet megfelelő előkészítésének hiánya okoz.

A másik ok, a – bármennyire hihetetlenül hangzik - higiénia hiánya: nincs fertőtlenítve a borotva, több családtag is használja azt, stb.

A harmadik ok nem más, mint az alkati tényező, azaz a gyulladásra való hajlam: elhízás, cukorbetegség esetén nagyobb az esély ilyen panasz kialakulására is.

Tipp: borotválkozás előtt vegyünk melegvizes fürdőt vagy zuhanyt, síkosítsuk és puhítsuk kellőképpen az arcbőrt és borotválkozás után fertőtlenítsünk megfelelően bőr megfelelő fertőtlenítése.

Kezelési módok

Amennyiben felszínes gyulladásról van szó, elég az érintett szőrszál eltávolítása, majd a megfelelő fertőtlenítés, mélyebb, kiterjedtebb esetben mindenképp javasolt orvosi konzultáció, aki antibiotikumos kezelést írhat elő a fertőtlenítéssel párhuzamosan.

Furunculus és a carbunculus

A furunculus nem más, mint a szőrtüszőn kívül a mélyebb szöveteket is érintő gyulladásos betegség. A több, egymás mellett elhelyezkedő furunculus neve a carbunculus. Igen nagy fájdalommal járó bőrpanasz, ami legtöbbször a tarkót, valamint a végbéltáji területet érinti. A gyulladás mellett láz is kialakulhat láz is. Sok esetben diabétesz kísérő tüneteként jön létre.

A korai szakaszban kezelésként párakötés alkalmazása javasolt a beolvadást elősegítendő, súlyos esetben akár sebészi kimetszés is szükségessé válhat. Sokszor kell antibiotikumot szedni, illetve érdemes a kórokozót kitenyészteni a célzott antibiotikum-terápia kialakításához.

2016. május 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek