A szoptatás 4 meglepő, jó hatása az anyák számára

A szoptatás 4 meglepő, jó hatása az anyák számára
A természetes táplálást választó édesanyák mindig is tudták, hogy az anyatej a babák táplálásának csodálatos formája, tápanyagokkal és protektív antitestekkel telített, mely segít növekedni, növeli az immunrendszer ellenállóságát és az általános egészségi állapotukat. De úgy tűnik a kutatók felfedezték megannyi előnyét az édesanyák számára is!

A szoptatás megtölti vassal az édesanya szervezetét!

A terhesség során a nők vaskészletei kimerülnek, melyet a szoptatás okozta menstruáció késleltetés segít feltölteni. A szülés utáni 4-6 hétben természetes, ha még nem tér vissza a menstruáció, de a szoptatás miatt ez az időtartam sokkal tovább tarthat. Minimum 12 hétig, de akár a szoptatás teljes időtartama alatt is.

Karban tartja az anya reproduktív szerveit!

A nem szoptató anyáknak nagyobb a kockázata a petefészek-, méh- és mellrák megbetegedésre. Ennek az oka az ismételt ovulációs ciklusok és az ösztrogén magasabb szintje lehet. Egy tanulmány során a kutatók azt találták, hogy a szoptatás 6-24 hónapja alatt az anyák 11-25% -kal csökkenthetik a mellrák kockázatát. Ez hihetetlenül fontos, mivel az emlőrák a 2. számú gyilkos a nők körében a fejlett társadalomban.

Csökkenti a szívbetegség, a cukorbetegség és az elhízás kockázatát!

A vezető kutatók azt találták, hogy az egy évnél hosszabb szoptatásban részesülő anyák 9% -kal kisebb valószínűséggel szenvednek a szív- és érrendszeri betegségekben. 12% -kal kisebb a valószínűsége a magas vérnyomásnak; 20% -kal kevésbé valószínű a cukorbetegség; és 19% -kal kevésbé valószínű, hogy abnormálisan magas legyen a zsírok szintje a vérükben.

Ezek az előnyök viszont nem kizárólag az anyára vonatkoznak! A szoptatott csecsemők, mint felnőttek, kevesebb kardiovaszkuláris kockázati tényezővel rendelkeznek, kevésbé hajlamosak az elhízásra és a magasabb HDL koleszterinszintjük. A szoptatás védelmet nyújt a krónikus betegségek, például: gyulladásos bélbetegség, asztma és gyermekkori rák kialakulása ellen.

Nyugtatja és pihenteti az anyát!

A szoptatás előnyei egyre jobbak! A csecsemő szoptatásakor teste felszabadítja az oxitocin hormont, amely nyugalmat és álmosságot okoz, segít az elalvásban. Ez megmagyarázhatja, hogy a szoptató anyák miért tapasztalják kevésbé a szülés utáni depressziót, és kevesebb a gyermekbántalmazás és a családon belüli erőszak családjaikban. Szoptatáskor egy másik hormon, az endorfin is felszabadul, mely boldogságot okoz az édesanyának!
2018. január 23.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink