Peteérés időpontja – Így számíthatja ki, mikor termékeny!

Peteérés időpontja – Így számíthatja ki, mikor termékeny!

Kapcsolódó tünetek:

A havi ciklus és az ovuláció

A havi ciklus a menstruáció első napjával kezdődik és szabály szerint 28 napos, de a legtöbb nőnél változó, átlagos hossza 21-35 nap és három fő szakaszból áll:
  1. A tüszőérési szakasz a menstruáció első napjával kezdődik és hossza akár 7-21 nap is lehet. Ilyenkor a méhnyálkahártya felkészül a megtermékenyült petesejt befogadására, miközben a tüszőserkentő hormon érésre ösztökéli  a petefészekben a tüszőket, amelyek méhnyálkahártyát megvastagító ösztrogént bocsátanak ki. Mindeközben a hüvely savas-lúgos kémhatása is változik: míg a ciklus elején a kémhatás egyértelműen lúgos, a ciklus végére kifejezetten savas lesz. A 14. nap környékén a magas ösztrogén koncentráció beindítja a luteinizáló hormontermelést, amely kiváltja a tüszőrepedést. Így indul a ciklus következő szakasza. Ebben a szakaszban észrevehetjük, hogy a hüvelyváladék nyúlós és teljesen olyan, mint a tojásfehérje.
  2. A 14. ciklusnap körül bekövetkezik a tüszőrepedés, az ovuláció és az érett petesejt kiszabadulva, a hasüregen át a petevezetékbe vándorol és ideális esetben a méhben, az ondóval találkozva megtermékenyül. Ha erre nem kerül sor, 24 óra elteltével elhal.
  3. A luteális fázisban a petefészekben maradt, megrepedt tüsző hormontermelő sárgatestté alakul. Ilyenkor progeszteron termelődik, amely a méh nyálkahártyáját a kisbaba befogadására teszi alkalmassá. Ha nem jön létre a terhesség, egy idő után a sárgatest elsorvad, és nem termel tovább hormont, ennek hatására következik be a menstruáció. Ha azonban petesejtünk megtermékenyül, beágyazódik és növekedni kezd.

A peteérés 5 biztos jele

1. Ovulációkor a méhnyak nyákcsapja megváltozik, a nyák olyanná válik, mint a tojásfehérje. Nyugodtan tesztelje le magán és vegyen mintát! Ha ezt a nyákot a két ujja közé fogja, majd a két ujját eltávolítja egymástól, akkor az ujjak között ragacsos fonál képződik. 2. Másik nagyszerű támpont az együttlétek időzítéséhez a testhőmérséklet figyelése, amely az ovulációhoz közeledve kicsit leesik. A menstruációs periódus első felében az alacsonyabb hőmérséklet a jellemzőbb (36.4 - 36.7 C), ami a peteérés egy-két napján még pár tized fokkal lejjebb megy, majd utána jelentősen megemelkedik és így marad a ciklus második felében. A legtermékenyebbek a peteérés napján és az azt megelőző pár napban vagyunk. 3. Kicsit nehezebb a méhszáj kitapintása, de némi gyakorlással sokat segíthet termékeny napjai meghatározásában. A ciklus kezdetén azt fogja tapasztalni, hogy a zárt, száraz és kemény méhszáj könnyen elérhető, ovulációhoz közeledve egyre feljebb emelkedik, ezért nehezebb elérni és egyre nedvesebb és puhább lesz. Az ovulációt követően a méhszáj ismét megkeményedik, majd visszazárul, és leszáll. 4. Sokan a nyál állagának megváltozásáról is beszámolnak, amely a hüvelyváladékhoz hasonlóan nyúlóssá válik. Másoknál hormonális pattanások, kiütések jelennek meg a háton, hason, arcon. És olyanok is akadnak, akik pontosan meg tudják mondani, melyik petefészekben érlelődik a tüsző, mert az az oldal érzékenyebbé válik. Ha biztosra akar menni, akkor érdemes patikában beszerezni egy ovulációs tesztet, amelynek használata épp olyan egyszerű, akárcsak egy terhességi teszté.

5. A peteérést legbiztosabban nőgyógyásza tudja megállapítani hormonszint-méréssel, ultrahang- illetve egyéb orvosi vizsgálatokkal.
2016. december 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek