Pelenkakiütés: tegyünk ellene!

Pelenkakiütés: tegyünk ellene!

Kapcsolódó tünetek:

A köznyelvben csak pelenkakiütésnek hívott bőrjelenség a kicsik fenekén, az alhason és a combtő környékén, leegyszerűsítve: a pelenkával borított területeken.

Mi okozza a panaszt?

A pelenkába kerülő székletben valamint a vizeleben vannak olyan anyagok, melyek már viszonylag hamar felmaródást, kis helyi gyulladásot okozhatnak a velük érintkező felületeken. Minél hosszabb ideig tart ez z állapot, annál nagyobb területen annál súlyosabb lesz a bőr károsodása.

A panaszokat ronthatja a pelenka okozta dörzsölés, illetve az abban lévő meleg, nedves környezet, illetve a székletben található kórokozók is.

A fogzáskor vagy fertőzéskor tapasztalható megváltozott széklet hamar okozhat gyulladást okozhat.

A gyulladás fokozatai

A legenyhébb és leggyakoribb esetben a bőr csak néhány ponton sérül, és csak felületesen. Ilyenkor kicsi, piros pontok látható. A babának ez is fájdalmat okozhat, így a baba nyugtalan lehet.

Ha nem történik beavatkozás (pelenkacsere, a bőr ápolása), súlyos gyulladás alakulhat ki, nagyobb területre kiterjedve, akár hólyagok formájában. Ez a kicsinek már igen erős fájdalmat is okozhat.

Súlyosabb esetben felül is fertőződhet az elváltozás, ilyenkor már mindenképp orvosi segítségre lehet szükség.

A pelenkakiütés kezelése

Már a kisebb tünetek kialakulásakor gondosan kell eljárni: a kicsit a lehető minél többször tisztába kell tenni, langyos vízzel megmosni, lemosni a bőrt, majd szárazra törölni - különös tekintettel a hajlatokra.

Szárítás után érdemes valamilyen olyan kenőcsöt használni, mely hámosító, gyulladáscsökkentő hatása mellett enyhe fertőtlenítő hatással is bír. A Bepanthen készítmények közös alkotóeleme a dexpantenol, amely B5 provitaminként, vagy pantenolként is ismert. Értéke a bőr természetes regenerálódásának elősegítésében rejlik. Alkalmazás után a dexpantenol gyorsan felszívódik, és a bőr mélyén fejti ki gyógyulást segítő hatását.

Gondos ápolás mellett 3-4 napon belül enyhülnek a tünetek, és a bőr folytonossága helyreáll, a gyulladás jelentősen mérséklődik. Amennyiben a leggondosabb kezelés mellett sem észlelünk jelentős változást, érdemes gyermekorvos tanácsát kérni, aki a szükséges antibakteriális vagy gombaölő hatóanyagú krémeket megjavasolja.

2016. július 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek