Pattanások

Pattanások

Gyakran előfordul, hogy a serdülő-, vagy fiatal felnőttkorra jellemző bőrproblémák, mint például a zsíros, pattanásos bőr a későbbi években is fennállnak, vagy akkor jelentkeznek. A serdülőkori pattanások a nemi érés szabályozásáért felelős hormonok termelődésének megindulásával jelentkeznek és a pubertás végén a hormonális egyensúly kialakulásával általában meg is szűnnek, azaz egy élettani folyamat kísérőjelenségének tekinthetők. A felnőttkori pattanások oka azonban rendszerint valamilyen háttérben megbúvó betegség. Nem csupán egyszerű kozmetikai probléma, mert súlyosabb esetben önértékelési zavarokat, depressziót, életminőségromlást is okozhat.

Kialakulása, tünetek

A pattanások kialakulásának közvetlen oka, hogy a szőrtüszők tövénél található faggyúmirigyek eltömődnek a fokozott faggyútermelődés és a szőrtüsző megnövekedett hámtermelése, csökkent hámlása miatt. Az így létrejövő mitesszerek gyulladását a bőrfelszínről bekerülő baktériumok okozzák, ekkor keletkezik a pattanás, orvosi nevén akne. A pattanások leggyakrabban az arcon, nyakon, háton, dekoltázson és a felkar külső felszínén jelentkeznek. Az enyhe, néhány, apróbb pattanástól akár az egész arcot, hátat beborító gennyes, göbös formáig nagyon sokféle, különböző súlyosságú forma fordulhat elő.

Felnőttkori akne esetén az egész szervezetet érintő, faggyútermelődést, gyulladásos hajlamot fokozó folyamat állhat a háttérben:

  • Fokozott férfi nemi hormon (androgén) termeléssel járó kórképek, mint például policisztás ovárium szindróma, az agyalapi mirigy, mellékvesekéreg betegségei. Erre utalhatnak a pattanásokon kívül egyéb tünetek, például elhízás, erőteljesebb szőrnövekedés, menstruációs zavarok. A menopauzális hormonváltozások is hasonló hatásúak lehetnek.
  • A pattanások belszervi gyulladásos folyamatok kísérőjelenségei is lehetnek, de egyes gyógyszerek (például szteroidok) mellékhatásaként is kialakulhatnak. Nem szabad lebecsülni a lelki problémák, stressz, környezeti tényezők (légszennyezés, táplálkozás) és genetikai hajlam szerepét sem.

Kezelési módok

A bőrtípusnak megfelelő, mindennapos bőrápolás a helyi kezelés alapja. Enyhébb esetekben, egy-egy pattanás esetén magunk is próbálkozhatunk recept nélkül drogériákban vagy gyógyszertárakban kapható készítményekkel. Ezek alkalmazása előtt érdemes kikérni kozmetikus véleményét. Amennyiben ez hatástalan, esetleg súlyosabb, kiterjedtebb a folyamat, vagy egyéb tünetek is észlelhetők, érdemes bőrgyógyászt, endokrinológust felkeresni. A további kezelés a háttérben megbúvó kiváltó októl is függhet, például antibiotikumok, hormonok, retinoidok adása, ezek azonban vénykötelesek, csak orvosi javaslat és ellenőrzés mellett alkalmazhatók.

2015. február 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink