A pattanások lelki oldala

2017. november 17.

Kapcsolódó tünetek:

aknés (pattanásos) bőr, Zsíros bőr

Legyünk fiatalok vagy idősebbek, legyen súlyos aknénk vagy néhány apró pattanásunk, hatással lehet a hangulatunkra. Íme a pattanások lelki oldala!

pattanások lelki oldala

pattanások lelki oldala

A pattanásoknak mély társadalmi és pszichológiai kapcsolódásai lehetnek. Ez úgy értendő, hogy lelki problémák is okozhatnak aknét, befolyásolhatják a tünetek súlyosságát, illetve a pattanások jelenléte sok lelki problémát okozhat és a társas kapcsolatokat is jelentős mértékben befolyásolhatja. Még az enyhe akné is nagymértékben ronthatja a közérzetünket. Az akné hatással lehet minden korosztályra, de elsősorban a tinédzser évek során jelentkezik. A 12 és 25 év közöttiek kb. 85%-a visel enyhébb vagy súlyosabb pattanásokat. Nézzük a pattanások okozta pszichés problémákat!

A pattanások lelki oldala

A pattanások hatásai aggodalomra adhatnak okot, mivel a kritikus időszakban éreztetik a serdülőkkel testünk tökéletlenségét, amikor személyiségük fejlődési szakaszban van és fokozottan sebezhető. Ez idő alatt a kortársak véleménye nagyon fontos a tinédzserek számára. Ma már megállapított tény, hogy a a fizikai megjelenés és a vonzerő, valamint a kortársak csoportjában elfoglalt státusz között erős kapcsolat áll fenn.

Az utóbbi években a páciensek és az orvosok közötti nyitott és őszinte beszélgetések rávilágítottak arra, hogy a pattanások milyen hatással vannak a pszichére. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan problémát, amellyel a pattanásos betegek szembesülhetnek.

Önbecsülés és testkép zavara

Olyan jelenségeket sorolunk fel, melyek azt mutatják, hogy a pattanások miatt Ön vagy gyermeke testképzavarral küzdhet: Néhány zavarban lévő aknébeteg szándékosan elkerüli a szemkontaktust. Az aknéktól szenvedő nők hosszú hajukkal takarják el pattanásos arcukat. A lányok hajlamosak vastag réteg alapozót viselni a pattanások álcázására, bár tudják, hogy ez sokszor súlyosbítja a pattanásokat. A fiúk gyakran érzik úgy, hogy a pattanások nem okoznak problémát a lányok számára, hiszen viselhetnek sminket. A súlyos pattanások csökkenthetik a sportban való részvételt, például az úszást vagy a csapatsportokat, mivel szükség van közös öltözők használatára, ahol a pattanásos területek nem maradhatnak elfedve.

Szociális visszafogottság és nehezedő kapcsolatépítés

Az aknék, különösen akkor, ha az arcon jelentkeznek, más tinédzserek kegyetlen megjegyzéseit vonják maguk után.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Van akiknek nehézzé válik pattanásaik miatt új kapcsolatokat kialakítani, különösen az ellenkező nemmel. Abban az időben, amikor a tinédzserek megtanulják, hogyan alakítsanak ki baráti és szerelmi kapcsolatokat, a pattanásokkal rendelkezőknek hiányozhat a kellő önbizalom, hogy elmenjenek és megköthessék ezeket a barátságokat. Szégyellőssé válnak, és visszahúzódnak a társaságtól. A legfontosabb aggodalom a mások negatív értékelésétől való félelem. Szélsőséges esetekben szociális fóbia alakulhat ki.

Tanulás és munka világa

Néhány pattanásos tini nem hajlandó iskolába járni, ami rossz iskolai teljesítményhez vezet. Van olyan felnőttkori pattanással küzdő ember, aki betegszabadságot vesz ki és kockáztatja munkáját vagy megélhetését. Az akné csökkentheti a karrierlehetőségeket, kizárva a személyes megjelenéstől függő foglalkozásokat. Az aknébetegek kevésbé sikeresek a munkahelyi előrelépésben, a bizalomhiány fokozott ezek ellen a személyek ellen, a potenciális munkaadók reakciója már állásinterjúkkor is rossz a kipattogott bőrükre. Egy pattanásos bőrű ember nehezebben kap munkát és sajnos több a munkanélküli is az erősen aknés bőrű emberek körében. Sok fiatal pattanásos felnőttnek orvosi segítséget kell kérnie, amikor belépnek a munkaerőpiacra, ahol észlelik, hogy a pattanások elfogadhatatlanok, és hogy “mostanra már ki kellett volna nőni őket”. A pattanások a köztudatban összekapcsolódnak az elhanyagoltsággal, mosdatlansággal. Hiába számos esetben nem állnak kapcsolatban ezekkel az okokkal, mégis az akné egy olyan jelenség a bőrön, melyet – amennyiben súlyos és kóros természtű – fontos bőrgyógyásszal kivizsgáltatni és orvosi segítséget keresni a problémára.

betegségek lelki okai

Betegségek lelki okai

Cikkünkben összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló tüneteket és betegségeket és azt, mi állhat a hátterükben. Lássuk, melyek ezen betegségek lelki okai.

pattanás helye

Hol van a pattanás? Erről árulkodik a helye!

Mindig kipattog az állán? Vagy az aknék inkább az arcán jelennek meg időről időre? Rendszeresen pattanások jellenk meg a T-vonalán? Ezek a jelek közölni szeretnének valamit Önnel! Sok minden derül ki abból, hol van a pattanás helye!

Felnőttkori pattanások

Felnőttkori pattanások

A pattanás olyan jelenség a bőrünkön, amit gyakorlatilag senki nem tud megúszni. Főleg kamaszkorban jellemző, hogy csúnya és fájdalmas, pirosló foltok éktelenkedjenek a bőrünkön. De felnőttkorban sem kerülhetjük el őket – de miért jönnek ilyenkor is elő?

Így változik meg az élete, ha lemond a cukorról!

Így változik meg az élete, ha lemond a cukorról!

Mi történik, ha elhagyja a cukrot? A cukormentes élet előnyei.

Milyen a bőröd? Ezekre az emésztési problémákra utal!

Bőrünk állapota többet mondd el rólunk, mint ahogy azt mi gondolnánk. Eláruljuk, mely jelekre figyeljen!

Összes cikk Egészség A-Z témában