A Parkinson-kór kezelése

A Parkinson-kór kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A Parkinson-kórt jelenleg sajnos nem lehet gyógyítani, csak a tüneteket mérsékelni, és a betegség lefolyását lassítani. Természetesen már az is jó hírnek számít, hogy bizonyos gyógyszerekkel élhetőbbé lehet tenni az érintettek életét. Ismerkedjünk meg a leggyakrabban alkalmazott kezelési formákkal és gyógyszerekkel.

Gyógyszeres kezelések

Levodopa A Parkinson-kór minden stádiumában a gyógyszeres kezelés alappillére a Levodopa, ami képes átjutni a vér-agy gáton, majd az agyban dopaminná alakul. A betegség romlásával egyre nagyobb dózisra van szüksége a betegnek. Sajnos a Levodopa felszívódása is romlik a kór előrehaladtával (a gyomor és bél érintettsége miatt), valamint a betegeknél egyre gyorsabban csökken a terápiás szint, mely miatt a két gyógyszerbevétel között újra megjelenhetnek a betegség tünetei (on-off jelenség). Ezt igyekeznek kivédeni, vagy legalábbis csökkenteni – egyrészt a Levodopához adott egyéb anyagokkal (Carbidopa ,Benserazid ) másrészt a Levodopa más módszerrel történő bejuttatásával (pumpával szabályozott, egyenletesen a vékonybélbe jutattott L-Dopa gél, L-Dopa inhalator). Dopaminagonisták Egy másik hatóanyagcsoport, melynek tagjai kémiailag és funkciójukban is nagyon hasonlítanak a dopaminra. Ezáltal helyettesíteni tudják az agyban hiányzó dopamint, továbbá enyhíteni tudnak a hiányzó dopamin kapcsán fellépő zavarokon. Alkalmazásuk során gyakran felmerül a szédülés, illetve az alacsony vérnyomás mint mellékhatás, de az érintettek émelygésre, súlyveszteségre, hízásra, nappali fáradtságra és ödémák megjelenésére is panaszkodhatnak. Egyes esetekben impulzuskontroll zavarok is felléphetnek, amelyek következtében játék-, vásárlás- vagy evésfüggőség alakulhat ki. MAO-gátlók A MAO-gátlók, azaz a monoaminoxidáz-gátlók szedését szintén kiegészítésként szokták ajánlani a szakértők, ugyanis ezek lassítják a dopamin lebontást, ezáltal növelik a Levodopa hatóidejét. Sok más gyógyszerhez hasonlóan a MAO-gátlók is okozhatnak mellékhatásokat, melyek ízületi fájdalomban, influenzaszerű állapotokban, étvágytalanságban, szédülésben és allergiás reakciókban nyilvánulnak meg. Amantadin Az Amantadin hatóanyag szintén képes enyhíteni a Parkinson-kórral járó tüneteken, mivel gátolja az agyban levő NMDA ioncsatornákat, így növelve a dopamin-szintet. Ha a gyógyszeres kezelés már nem hoz elegendő eredményt, szóba jöhet a műtét, a mélyagyi stimuláció.

A testmozgás minden stádiumban használ

Tény, hogy a fellépő tüneteket viszonylag jól karban lehet tartani gyógyszeres kezeléssel, azonban számos kutatás bebizonyította, hogy a mozgás  jelentősen segít a betegség lassításában, az izomfunkciók fenntartásában. A mozgásterápia mindig a vezető tünetre irányuljon. A kezdeti stádiumban fontos az erő és a kitartás megerősítése, a testtartás javítása. Jó hatású, ha hasonló stádiumú betegek csoportjához csatlakozik a beteg, mivel a közös mozgás plusz örömet és motivációt ad. Különösen ajánlott a nordic walking és a tánc, valamint a vízi torna. A lazító gyakorlatok is hasznosak mind a remegés, mind az izommerevség ellen. A minden esetben személyre szabott, rendszeres tornát jól kiegészítheti a fizikoterápia is. De minden esetben fontos a túlerőltetés elkerülése.
2020. február 9.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek