Otthoni praktikák izomfájdalom ellen

Otthoni praktikák izomfájdalom ellen

Kapcsolódó tünetek:

Mi az izomláz?

Az izomlázat az izmok, izomrostok mikroszkopikus szakadásai, sérülései okozzák. Minél többet edzünk, annál erősebbek lesznek az izmaink, így hosszú távon az izomláz is enyhülhet.

Mit tehetünk az izomláz ellen?

Keserűsó

A keserűsó a magnézium és a kénsav által alkotott só, ami egy természetes izomlazító, ezáltal enyhíti az izomlázat. A magnézium és a só kivonják a folyadékot a szövetekből, ezáltal csökkentik a duzzanatokat. Erős izomláz esetén szórjunk egy vagy két pohár keserűsót a fürdővízbe, majd kb. 20 percig áztassuk magunkat. Ezt az eljárást ismételjük meg heti kétszer vagy háromszor, amíg csökkenni nem kezd az izomláz.

Magnéziumolaj

A magnéziumolaj hasonlít a keserűsóhoz, hiszen mindkettő tartalmaz magnéziumot. Az olaj magnézium-kloridot tartalmaz, ami szintén egy izomlazító. A jótékony hatás eléréséhez masszírozzuk be az olajat a fájó izomba.

Hideg vagy meleg borogatás

A hideg vagy épp meleg borogatással könnyedén csökkenteni tudjuk az izomduzzanatot, és el tudjuk lazítani az izmokat. Ez a praktika nem csupán nagyon egyszerű, de gyors is. Izomérzékenység vagy izomfeszülés esetén a meleg fürdő javasolt, míg izomfájdalom vagy duzzadt izmok esetén az érintett terület jegelése.

Mozgás

Erős izomláz esetén nagyon jólesik a pihenés, ami azonban izommerevséget okozhat. Épp ezért jobban tesszük, ha mozgunk egy keveset, esetleg elvégzünk pár nyújtási gyakorlatot, melyek által előbb el fog múlni a fájdalom.

Hidratáció

Edzés közben rengeteg folyadék ürül a szervezetünkből, amit nagyon fontos pótolni. Igyunk sok vizet vagy sportitalokat.

Alvás

Ahogy fentebb már említettük, az izomlázat az izmok, izomrostok mikroszkopikus szakadásai, sérülései okozzák. Ezeknek a szakadásoknak idő kell a gyógyuláshoz. Jó hír, hogy alvás közben sokkal több növekedési hormont termel a szervezetünk, így alvás közben is teszünk az izomláz ellen.

Cseresznyelé

A cseresznyelé sok antioxidánst tartalmaz, melyek enyhítik az izomlázat, épp ezért ajánlott az edzés utáni turmixba, smoothie-ba cseresznyelevet tenni.

Almaecet

Az almaecetnek gyulladáscsökkentő és lúgosító hatása van, így nem barátja az izomláznak. Tegyünk a fürdővízbe két pohár almaecetet, és áztassuk magunkat kb. 20 percig, vagy tegyünk egy evőkanálnyit egy pohár meleg mézes vízbe.

2018. szeptember 19.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek