Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

2019. január 13.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Kiszáradás esetén a szervezetünkben folyadékhiány lép fel, ami enyhe, közepes, de akár súlyos következményekhez is vezethet.

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

A dehidratáltság leggyakoribb tünete a szomjúság, a fejfájás, a koncentrációzavar és a bőrszárazság. Okozhat továbbá folyamatos székrekedést, de akár különböző vesebetegségeket is.

Akkor beszélünk dehidratációról, ha nem iszunk elegendő vizet, vagy ha több folyadékot veszít a szervezetünk, mint amennyit beviszünk. Ennek több oka is lehet: kedvezőtlen vízfogyasztási szokás, betegség, sérülés, de akár gyógyszerek mellékhatása is okozhatja. Sok ember nincs is tisztában azzal, hogy egy nap pontosan mennyit kellene innia, illetve mely tényezők növelik vagy csökkentik a napi folyadékszükségletünket. Utóbbit befolyásolja a testsúlyunk, az időjárás, a fizikai terhelés és még sok egyéb faktor.

Tünetek

Koncentrációzavar, fáradtság és fejfájás tartoznak a leggyakoribb panaszok közé, azonban a legtöbb ember ezeket a tüneteket a fáradtságra vezeti vissza. Ezek a szimptómák a kiszáradás korai jelei közé tartoznak. Ezen kívül sok más módon is jelezheti a szervezetünk, hogy baj van. Az emberi szervezet 70 százaléka vízből áll, aminek fontos szerepe van az anyagcsere folyamatoknál. Ha nincs elegendő folyadék a testünkben, akkor a teljes rendszerben problémák adódhatnak. Fontos, hogy tisztában legyünk a napi szükséges folyadékbevitellel, hogy megértsük a szervezetünk által küldött jeleket. Alább összegyűjtöttük a dehidratáció leggyakoribb tüneteit:

  • szomjúság, száraz száj
  • fejfájás
  • koncentrációzavar
  • fáradtság, gyengeség
  • szédülés
  • sötét színű vizelet
  • száraz, viszkető bőr
  • kirepedezett ajkak
  • súlycsökkenés

Meleg időben, nagy fizikai terhelés esetén megnő a hőguta rizikója is, ugyanis a szervezet nem lesz képes az izzadásra.

Amennyiben hosszú ideig nem jut elegendő folyadékhoz a szervezetünk, akkor akár ki is száradhat a testünk. Ennek a legalapvetőbb előjele, ha például a kézfejünkön összecsípjük a bőrünket, és az vagy egyáltalán nem simul ki, vagy csak nagyon lassan.

Ennek következtében rengeteg zavar léphet fel testünkben. Ha például kiszáradnak a nyálkahártyáink, akkor megnő a légúti fertőzések rizikója. Amennyiben csökken a vizelet mennyisége, húgyúti fertőzések alakulhatnak ki. Továbbá lassabban gyógyulnak a sérülések, alacsony lesz a vérnyomás, krónikus székrekedés léphet fel, károsulhatnak a vesék, és akár vérrögök is képződhetnek, melyek gátolják a vér áramlását.

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

A Reading Egyetem legújabb kutatása arra az eredményre jutott, hogy a heti három pohár pezsgő fogyasztása megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását.

7 érdekesség a kómáról

7 érdekesség a kómáról

Valószínűleg nem sokan ismerünk olyan személyt, aki már volt kómában, így a legtöbben a filmekben látott főbb jellemzők alapján szereztük meg ismereteinket az állapottal kapcsolatban. De vajon helyesek ezek a szedett-vedett információk?

4 jel, hogy túl sok sót eszünk

4 jel, hogy túl sok sót eszünk

A só azon kívül, hogy tartósít, extra ízt is ad fogásainknak, nélküle szinte elképzelhetetlen az étkezés. Valószínűleg ezért is van, hogy néhányan többet fogyasztanak belőle, mint kellene. De honnan vehetjük észre, ha ez a helyzet?

Az ájulás 4 előjele

Szakemberek szerint az emberek 35 százaléka ájul el életében legalább egyszer. Hogy fel tudjunk készülni rá, és egy rövid eszméletvesztés ne forduljon át vészhelyzetbe – például egy rossz esés miatt–, hasznos, ha fel tudjuk ismerni az előjeleit.

Az agyrázkódás jelei

Az agyrázkódás jelei

Noha agyunk koponyánkban védve van, az agyrázkódás az agyat érő egyik leggyakoribb traumás sérülés. Összeszedtük az agyi sérülésre utaló leggyakoribb jeleket és tüneteket.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában