Mitől alakul ki az epekő?

Mitől alakul ki az epekő?

Kapcsolódó tünetek:

Európában minden tizedik embernek van epeköve, de köztük több a nő, mint a férfi. De hogyan is alakul ki az epekő?

Epefolyadék: fontos szerepe van a zsíremésztésben

Az epehólyag a máj alatt, a bél fölött és a hasnyálmirigy mellett található. Egyik feladata, hogy magába gyűjtse a májban keletkező emésztőnedvet, az epét, és besűrítse azt. Az epefolyadék nagyrészt vízből és olyan oldott anyagokból tevődik össze, mint a koleszterin, az epesav és az epefesték. A máj naponta kb. fél liter epefolyadékot termel, melyből kb. 50 millilitert raktároz el egyszerre az epehólyag. A zsíros ételek emésztése során az epehólyag összehúzódik, az epefolyadékot pedig az epevezetéken keresztül eljuttatja a vékonybél első szakaszába, a patkóbélbe. Itt apró zsírcseppekre oldja az elfogyasztott étel zsiradékát, így lehetővé téve a zsíremésztést.

Hogyan alakul ki az epekő?

A legtöbb epekő az epehólyagban keletkezik, nagyon ritkán az epevezetékben. Amennyiben valamilyen zavar van az epe elfolyásánál, felgyülemlik a folyadék vagy nem kiegyensúlyozott az összetevők aránya, akkor kristályok képződhetnek, melyek kövekké fejlődhetnek.

Három típusú epekövet különböztetünk meg:

  • Koleszterin epekő: Az epekövek kb. 80 százaléka ebbe a típusba tartozik. Ezek akkor keletkeznek, ha a májban termelt epefolyadék túl sok koleszterint tartalmaz. Ha ezenfelül még az epehólyag működésében is zavar áll fenn, akkor abban koleszterinkristályok keletkeznek, melyek hónapok vagy évek múltán nagyobb kövekké fejlődhetnek. A túlsúly, a kevés testmozgás, az egészségtelen étkezés, az antibiotikumok, illetve a női nemi hormonok szedése pedig előnyösen hathatnak az epekövek képződésére.
  • Fekete pigmentkövek: Ezek akkor keletkeznek, ha túl sok az epefesték, másnéven a bilirubin a szervezetünkben. A bilirubin a vörösvértestek lebontása során képződnek.
  • Barna pigmentkövek: Ezek a típusú epekövek az epevezetékben keletkeznek abban az esetben, ha ott felhalmozódnak a baktériumok. Utóbbiak a belekből származnak, melyek endoszkópos beavatkozások következtében juthatnak be az epevezetékbe.

Az epekövek elvándorolhatnak

Ha az epekövek beszorulnak az epevezetékbe, és elzárják azt, a májig felgyülemlik az epefolyadék, ez a helyzet veszélyes gyulladást okozhat. Ennek legtipikusabb tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, továbbá a bőr és a szemek sárgás elszíneződése. Ilyen esetben magasak a vérben a májenzim értékek, és egy ultrahangos vizsgálat során látszik a veszélyes helyzet képe. Amennyiben a kő eltömíti az epe- és a hasnyálmirigy közös kivezetését a patkóbél felé, akkor az epefolyadék felgyülemlésének a hasnyálmirigy életveszélyes gyulladása is lehet a következménye. Ha a pangó folyadék befertőződik, gennyes tályogok és akár az egész szervezetet érintő, súlyos gyulladás, szepszis is kialakulhat.

2021. augusztus 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek