Gyomorégés – Ezek az ételek váltják ki a leggyakrabban

Gyomorégés – Ezek az ételek váltják ki a leggyakrabban

Kapcsolódó tünetek:

Gyümölcs

A gyümölcsök alapvetően egészséges élelmiszerek, melyek fogyasztása kifejezetten ajánlott. Ennek ellenére sose feledkezzünk meg arról a tényről, hogy ezek serkentik a gyomorsav termelését. Ebből kifolyólag azok számára nem ajánlott a következő gyümölcsök nagymértékű fogyasztása, akik érzékenyen reagálnak erre. Ők kerüljék például a citrom, a narancs, a mandarin, az ananász és a cukrozott gyümölcskonzervek fogyasztását. Érzékenyebb gyomrúaknál továbbá a málna, a kék áfonya, az eper és a szőlő is lehet ilyen hatással. Ezekkel szemben az alma és a banán kifejezetten ajánlottak gyomorégés esetén.

Hús

Természetesen nem kell lemondanunk a húsfogyasztásról, ha hajlamosak vagyunk gyomorégésre vagy refluxra, mindössze sovány fajtákat kell választanunk. Ide tartozik például a pulyka- és a csirkehús, a főtt sonka, a bélszín és a sertés szűzpecsenye. A következő hústermékeket azonban inkább mellőzzük: kenőmájas, (sült) kolbász, szalámi, panírozott hús, darált hús.

Gabona

A teljes kiőrlésű gabonából készült termékek sokkal könnyebben emészthetőek, épp ezért fogyasszunk inkább ilyen típusú tésztákat, rizst és pékárút, míg a fehér lisztből készült élelmiszereket inkább kerüljük.

Tejtermékek

Amennyiben nem vagyunk allergiások a tejtermékekre, akkor bátran fogyasszunk zsírszegény tejet és túrót, natúr joghurtot, azonban kerüljük az olyan késztermékeket, mint a puding, a tejberizs, az ízesített joghurt, a majonéz, a tejszínes szószok, a tejszínes sütemények és a csokoládé. Amennyiben gyümölcsös joghurtot szeretnénk enni, akkor azt készítsük el mi magunk natúr joghurtból és friss gyümölcsökből. Cukrot vagy mézet csak abban az esetben keverjünk hozzá, ha egyébként nem tudnánk megenni. A gyomorégés egy szuper ellenszere az író, aminek rendkívül alacsony a zsírtartalma, továbbá képes semlegesíteni a gyomorsavat. A benne található fehérjék fel tudják szívni a gyomorsavat és elraktározzák azt. Ezen kívül enyhe hashajtó hatása is van, aminek köszönhetően előbb ürül ki a gyomor tartalma, ami megelőzi a refluxot.

Gyógynövények és fűszerek

A fűszerek fogyasztása majdnem mindig engedélyezett, ugyanis ezek hatékonyan lépnek fel a test elsavasodásával szemben. Az ételek fűszerezéséhez nyugodtan használjunk oregánót, tárkonyt, metélőhagymát, majoránnát és kakukkfüvet. A következőket azonban inkább mellőzzük főzés során, ugyanis épp ellenkező hatásuk lehet: bors, chili, curry, pirospaprika, mustár, borsmenta. Az említetteken kívül a kurkuma és a gyömbér is jótékonyan hat gyomorégés esetén. Gyomorégés ellen a gyógynövényteák is rendkívül hatékonyak, de ezek közt kivételt képez például a borsmentatea, így ennek fogyasztását mellőzzük. Ellenben a kamilla-, az édeskömény-, az ánizs-, a citromfű- és a cickafarktea igencsak pozitív hatással bírnak.

Zöldségek

A leginkább elterjedt zöldségféléket bátran lehet fogyasztani, így a répa, a paradicsom, a cukkini, a spárga, számos saláta és a burgonya sem tilos. A következő zöldségeket azonban inkább kerüljük: paprika, gomba, fokhagyma, hagyma, káposzta, póréhagyma, sült krumpli, krokett.

2021. június 13.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek