2019. január 19.
Mit együnk és igyunk, ha megfáztunk?
Kapcsolódó tünetek:
Ezek az élelmiszerek – melyeket táplálkozási szakértők javasolnak – sajnos nem mulasztják el az összes megfázással járó tünetet, azonban segítenek abban, hogy hidratált maradjon a szervezetünk, továbbá nem hatalmasodik el rajtunk a betegség, így előbb meggyógyulunk.
Izotóniás italok
Megfázás esetén a legfontosabb a megfelelő folyadékpótlás, főleg akkor ha lázasak is vagyunk. A legegyszerűbb, ha ásványvizet iszunk. Ajánlott emellett az izotóniás italok vagy a kókuszvíz fogyasztása is, ugyanis ezekkel olyan fontos anyagokat juttatunk a szervezetünkbe, mint a nátrium és a kálium.
Zöld tea
Folyadékpótlásra a zöld tea is jó választás. A megfázás gyakran felső légúti panaszokkal jár együtt, melyekre gyógyír egy meleg ital.
Húsleves csirkehússal
Betegség esetén a legtöbben a húslevesre esküsznek, ami nagyon jó hír, hiszen valóban jótékonyan hat az immunrendszerünkre. Nem csupán hidratál, de nátriumot is juttat a szervezetbe, a benne található zöldségek pedig tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Húsnak válasszuk a csirkét, ami tökéletes fehérjeforrás, és ezáltal fontos szerepet játszik a gyógyulásban.
Bab vagy borsó
Természetesen nem csupán a csirkehús tartalmaz fehérjét. Ha épp nem vagyunk abban az állapotban, hogy csirkét együnk, akkor próbáljuk ki a babot vagy a borsót. Készítünk belőlük egy könnyű levest, így a szükséges folyadékpótlásról is gondoskodunk.
Élénk színű gyümölcsök és zöldségek
Betegség idején nagyon lényeges, hogy elegendő antioxidánst vigyünk be a szervezetünkbe, hiszen ezeknek fontos szerepük van az immunrendszer megerősítésében. Ehhez olyan, élénk színű gyümölcsöket és zöldségeket ajánlott fogyasztani, mint például a paprika, a narancs vagy különböző bogyók.
Narancslé
Az antioxidánsokat természetesen lé formájában is fogyaszthatjuk, például narancsléként. Utóbbinak továbbá magas a C-vitamin tartalma, ami egyes kutatások szerint lerövidíti a betegség idejét. Ennek ellenére ne adagoljuk túl, ugyanis emésztőrendszeri problémákat is okozhat.
Marhahús
A másik ásványi anyag, amiből érdemes sokat fogyasztani, az a cink. Több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy segít a fertőzések leküzdésében. 85 gramm párolt marhahús 7 gramm cinket tartalmaz, ami egy felnőtt szükséges napi adagjának a fele. A marhahúsban továbbá sok a fehérje és a B-vitamin.
Gyömbér
A gyömbért tartalmazó ételek is italok enyhíthetnek a gyomorpanaszokon, gyulladáscsökkentő hatásuk van, és émelygés ellen is hatásosak.