Mire utal a magas GGT szint?

Mire utal a magas GGT szint?

Kapcsolódó tünetek:

A gamma gt (GGT vagy gamma glutamil transzferáz) egy enzim, amit a máj, a hasnyálmirigy és a vesék termelnek. A máj egy létfontosságú szerv, ami többek közt a méregtelenítésért felel. A legismertebb betegségei közé soroljuk a zsírmájat, májzsugorodást és májrákot.

A hasnyálmirigynek két létfontosságú feladata van: emésztési nedveket termel, és vércukorszintet szabályozó hormonokat állít elő. Ezen szervünk betegségei közé soroljuk a cukorbetegséget, a hasnyálmirigy-gyulladást és a hasnyálmirigyrákot. Egy másik fontos szervünk a vese, ami egy páros szerv. A  vese alapvető feladata a szervezet folyadék és elektrolit háztartásának biztosítása, és a toxikus anyagok eltávolítása, ami a vizelet elválasztással történik. A vesék betegségei közé tartozik például a veseelégtelenség, vesekő és veserák. A szervezetünkben lezajló kémiai reakciók gyorsaságára az enzimek vannak hatással. A máj kóros működésére utal a GGT mellett a GOT, a GPT és az alkalikus foszfatáz enzimek szintjének emelkedése, valamint az alvadási faktorok és az albumin nem megfelelő termelése.  

Cikkünkben a Gamma-GT-t és annak szerepét mutatjuk be közelebbről.

A gamma gt szerepe a szervezetben

A gamma-gt (GGT) az aminosav-anyagcsere egyik enzime, ami befolyásolja a fehérje-anyagcserét is. Leginkább a májban fordul elő, így nagy jelentősége van a májbetegségek diagnosztizálása során. A májon kívül a vékonybél nyálkahártya sejtjeiben, a vesékben, a hasnyálmirigyben és számos másik szervben is megtalálható , de legnagyobb mennyiségben a májban. Egy vérvizsgálat alapján kimutatható a GGT enzimnek az emelkedés, ami elsősorban a májműködés zavarára utal.

Mi a GGT normál értéke?

Egészségesekben a GGT alacsony, ami azt jelenti, hogy férfiaknál nem magasabb, mint 50 U/l, míg nőknél 39 U/liter. Gyerekek esetében korfüggő a normál érték:

  • 1-5 napos kisbaba: max. 171-210 U/l
  • 6 napos – 6 hónapos: max. 231 U/l
  • 7-12 hónapos: max. 39 U/l
  • 1-3 év: max. 20 U/l
  • 4-6 év: max. 26 U/l
  • 7-12 év: max. 19 U/l
  • 13-17 év: max. 38 U/l (lány) és 52 U/l (fiú

Mire utal a túl magas GGT szint?

A GGT elsősorban a máj és az epeutak működési zavarában, epe elfolyási zavarokban, epehólyag és epevezeték gyulladásban emelkedik meg, lehet az epeutak elzáródásának jele, de utalhat vírusos hepatitisz, méreganyagok vagy alkohol okozta májkárosodás, mononukleózis, jobb szívfél pangásos elégtelensége, hasnyálmirigy gyulladás vagy daganat, alkoholizmus, pajzsmirigy túlműködés jelenlétére is.

Egy GGT teszt elvégzését abban az esetben javasolja az orvos, ha valamilyen májkárosodásra gyanakszik, különösen akkor, ha az illető egyén sok alkoholt is fogyaszt. Egy esetleges májbetegséget a következő tünetek jelezhetnek: hányinger, étvágytalanság, fáradtság, hasi fájdalom, sötét vizelet, világos széklet, sárga bőrszín, viszkető bőr. Amennyiben ilyen panaszokat tapasztalunk magunkon, mindenféleképp kérjünk orvosi segítséget, aki minden bizonnyal megnézeti többek között a GGT szintünket is. Ne húzzuk az időt, hiszen a májkárosodás akár visszafordíthatatlan is lehet!

Alacsony GGT szint

Alapvetően nem jelent semmilyen problémát, ha alacsony a gamma gt szintje, hiszen ez azt mutatja, hogy nincs semmilyen problémák sem a májunkkal, sem az epénkkel. Sőt mi több, arra is utalhat, hogy rendkívül egészséges az életvitelünk, hiszen a rendszeres testmozgás és az alkoholfogyasztás mellőzése csökkentheti a GGT szintet. Ritka esetekben olyan betegeknél találkozhatunk ezzel a jelenséggel, akik pajzsmirigy alulműködésben szenvednek.

A gamma gt teszt

Ha a kezelőorvosunk elküld egy gamma gt tesztre, akkor érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen előkészületeket igényel ez a vizsgálat, illetve azzal, hogy pontosan mi fog történni. Mivel az étkezés csökkentheti a GGT szintet, így a tesztet megelőző 8 órában nem ehetünk, és csak vizet ihatunk. A vizsgálat előtti 24 órában pedig tilos az alkoholfogyasztás. Ha olyan gyógyszereket szedünk, melyek befolyással lehetnek a GGT szintre, akkor azokat sem szedhetjük be. Az orvosnak egy vérmintára lesz szüksége, amit a kar vénájából vesz le.

Az eredményt az orvos értelmezi. Alapvetően kijelenthető, hogy alacsony vagy normális gamma gt szinttel nem foglalkozik, hiszen az ilyen értékek arra utalnak, hogy a vizsgált személynek nincs májproblémája. Amennyiben emelkedett a szintje, akkor mindössze annyi információt kap az orvos, hogy valamilyen májprobléma van jelen, de a pontos bajra még nem derül fény. Általánosságban azonban kijelenthető, hogy minél magasabb az érték, annál nagyobb fokú a máj károsodása, de ezen kívül utalhat szívelégtelenségre, alkoholizmusra vagy bizonyos, nem vényköteles gyógyszerek szedésére . Fontos hangsúlyozni, hogy a GGT-t a többi májműködésre utaló laboratóriumi értékekkel együtt kell értékelni.

Az eredmény pontosságát tekintve fontos megjegyezni, hogy a gamma gt nagyon érzékeny, ami azt jelenti, hogy különféle gyógyszerek (például nem szteroid gyulladáscsökkentők, fogamzásgátló tabletták, antidepresszánsok), a hasnyálmirigy betegsége, az alkohol és még a nikotin is befolyással lehet a kapott eredményre. Amennyiben az orvos úgy gondolja, hogy a GGT szintre ilyen tényezők hatással voltak, akkor kérheti a teszt újbóli elvégzését. Utóbbi nem jár kockázattal, hiszen egy szimpla vérvételről van szó. Fertőzések rendkívül ritkán fordulnak elő. A kapott eredménnyel mindenféleképpen menjünk vissza a vizsgálatot elrendelő orvoshoz, aki meghatározza a további teendőket és a kezeléseket.

Májvédő praktikák a GGT szint csökkentése érdekében

Sokan abban a tévhitben élünk, hogy mindössze az alkohol tehet kárt a májban, pedig számos más olyan tényező van, aminek elhagyásával vagy épp ellenkezőleg, azok bevitelével sokat tehetünk a májunk egészségéért, ezzel együtt a GGT szint csökkentéséért.

Kiegyensúlyozott étkezéssel például csökkenthetjük a gamma gt szintet, ugyanis a rostban gazdag élelmiszerek segítik a méreganyagok megkötését a belekben, illetve azok felszámolását. Fogyasszunk tehát sok fehérjét, vitamint ásványi anyagot, zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű termékekből nyert szénhidrátot. A zöldségek közül a retek, fokhagyma, articsóka, endívia és savanyú káposzta a leghatásosabb, míg a gyümölcsök közül a banán és a szilva, valamint a citrom leve is. Természetesen a zsíros és cukros ételek kerülése is elengedhetetlen, azonban több szakember is úgy véli, hogy az étcsokoládé és a koffein pozitív hatással vannak a gamma gt értékre. Ennek ellenére az utóbbiak fogyasztása csak mértékkel ajánlott: a csokoládé esetében ez maximum 0,55 gramm/ttkg-ot jelent.

A szakemberek egy átlagsúlyú felnőtt esetében a napi kb. 2000 kilokalória bevitelét javasolják, méghozzá a következő összetételben:

  • 55 százalék szénhidrát
  • 15 százalék fehérje
  • 30 százalék egészséges zsír

A megfelelő ételeken kívül arra is figyeljünk, hogy növeljük a vízfogyasztásunkat, és jelentősen csökkentsük az alkoholfogyasztásunkat. A káros szenvedélyek – így a dohányzás – szintén növelhetik a májkárosodás kockázatát, és így a GGT emelkedéséhez is vezethetnek. Az egészséges életvitel szerves része a rendszeres testmozgás, ezzel együtt a túlsúly leadása, hiszen az elhízás szintén káros hatással van a májra. Ezeken kívül számos májvédő gyógynövény létezik, melyekből akár teákat is készíthetünk. Ide soroljuk a máriatövist, a gyermekláncfűvet, a csalánt és a pitypangot. A máriatövis pozitív hatással van a máj és az epe egészségének megőrzésére, ugyanis hozzájárul a májszövet és a májsejtek regenerálódásához, segíti a májfunkció és a természetes méregtelenítő folyamatok fenntartását. Ezen jótékony hatásai pedig tudományosan is bizonyítottak.

Számos májvédő kapszula közül is válogathatunk már, így azoknak sem kell lemondaniuk a májuk kiemelt védelméről, akiknek nem szívesen bajlódnak a különféle teák főzésével. Ezek a gyógykészítmények ugyanis minden olyan fontos anyagot tartalmaznak, melyekre szüksége van a májunknak. Külön kaphatóak kapszulák, cseppek, tabletták és gyógynövényekből készült teakeverékek, így mindenki megtalálhatja a számára ideális készítményt.

Májvédő termékek

Összegzés

Annak ellenére, hogy a GGT számos testszövetben megtalálható, megemelkedett szintje a máj vagy az epe megbetegedésére utal. Minél magasabb a gamma gt szintje, annál súlyosabb a probléma. Az azonban nem derül ki egy tesztből sem, hogy pontosan melyik szervünk okozza a problémát, ezért annyira fontos, hogy a kapott eredménnyel visszamenjünk az orvosunkhoz, aki dönt a további teendőkről. Fontos megjegyezni, hogy a GGT szint már az első tünetek megjelenése előtt is magasabb. Mivel a májunk egy létfontosságú szerv, fokozottan kell figyelnünk annak védelmére. Már azzal rengeteget tehetünk, ha egészségesen étkezünk, rendszeresen mozgunk, nem iszunk alkoholt, nem dohányzunk, és még májvédő termékeket is alkalmazunk. Számos gyógytea és növény közül válogathatunk, melyeket akár kapszula formájában is készítenek.

2022. június 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek