Milyen betegségeket terjesztenek a kullancsok?

2018. május 29.

A kullancsok által terjesztett betegségek a vérszívó nyálával jutnak háziállataink szervezetébe akár már pár óra alatt is. A gyors felismerés életet menthet.

Mért vagyunk szomjasak cukros italok után

Mért vagyunk szomjasak cukros italok után

Babesiosis

Ezt a kutyákra veszélyes betegséget két hazánkban megtalálható kullancsfaj terjeszti: a kutyakullancs és a közönséges kullancs. A kór súlyos vérszegénységgel jár, és gyors orvosi beavatkozás nélkül halálos is lehet. Egyes fajták érzékenyebbek rá – ilyen például a yorkshire terrier vagy a dobermann – mások viszont kevésbé fogékonyak rá (pl. beagle, foxterrier). A tünetek 1-3 héttel a csípés után jelentkeznek: bágyadtság, étvágytalanság, levertség, láz figyelhető meg a kutyáknál. Vizeletük sötétbarnává válik, a fogínyen vagy a nyelven pedig jól látható, sárgás árnyalatú nyálkahártya jelenik meg. A későbbiekben hányás, élénk narancssárga széklet és feltűnő szomjúság jelentkezik. A betegség lefolyása akár 1-2 nap alatt végzetessé válhat. Sokkal lassabb is lehet, ami javítja kezelhetőségét, de az ilyen esetekben jelentkező enyhébb tünetek miatt nehezíti a diagnózis felállítását is. A fertőzés átvészelése súlyos szövődményekkel járhat (idegrendszeri zavarok, veseelégtelenség, autoimmun betegségek kialakulása), így kezelése hosszú és költséges lehet. Ha azonban korán felfedezzük a kórt, eredményesen küzdhetünk ellene, hiszen a babesiosisra létezik hatékony gyógyszer. Macskák esetében nagyon ritka a kialakulása és a tünetek megjelenése. Esősorban olyan esetekben fordulhat elő, ha a cica már eleve az immunrendszerét gyengítő fertőzéssel küzd.

Lyme-kór

A betegség az emberen kívül a kutyákra is veszélyes. A Lyme-kórral fertőzött kullancs csípésének helyén pár nap után bőrpír jelentkezik, azonban főleg hosszú szőrű állat esetében ezt szinte lehetetlen észrevenni. A tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal a megfertőződés után jelentkeznek, és sokféleségük miatt nem mindig egyértelmű jelei a megbetegedésnek. Kedvencünkön étvágytalanságot, vissza-visszatérő lázat, sántaságot, elesettséget, a végtagízületek duzzadását, szőrhullást vehetünk észre. A Lyme-kór gyógyítható kutyáknál, de 6-8 hetes kúrát vesz igénybe, és itt is a korai felismerés kulcsfontosságú a sikeres gyógyulásban.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

 • Foresto bolhanyakörv 8 kg feletti kutyának 1x

  Foresto bolhanyakörv 8 kg feletti kutyának 1x

  <p>Szabadalmaztatott eljárás segítségével a hatóanyagok folyamatos, alacsony dózisú felszabadulását teszi lehetővé - akár 8 hónapon keresztül. A kullancsok által terjesztett betegségek átvitelének kockázatát is csökkenti. Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a használati utasítást!</p>

  12 790 Ft helyett:11 490 Ft
 • Foresto bolhanyakörv 8 kg-ig kutya, macska 1x

  Foresto bolhanyakörv 8 kg-ig kutya, macska 1x

  <p>Szabadalmaztatott eljárás segítségével a hatóanyagok folyamatos, alacsony dózisú felszabadulását teszi lehetővé - akár 8 hónapon keresztül.</p> <p>A kullancsok által terjesztett betegségek átvitelének kockázatát is csökkenti. Alkalmazás előtt kérjük, olvassa el a használati utasítást!</p>

  11 690 Ft helyett:10 490 Ft

Agyvelő- és agyhártyagyulladás

Ritkán fordul elő kutyusok esetében, azonban ha igen, szinte mindig végzetes kimenetelű  betegség. A fertőzést az állat már a kullancscsípést követő pár percben elkaphatja, de a tünetek csak sokkal később jelentkeznek. A kutya ilyenkor heveny módon, hirtelen lesz beteg. Először étvágytalanság, bágyadtság, majd nagyon magas láz tapasztalható nála, végül pedig idegrendszeri tünetek (mozgáskoordinációs zavar, agresszió, bénulásos tünetek, vakság) figyelhetők meg. Ezen tünetek jelentkezése után az állat általában pár napon belül elpusztul. Ritka esetben, ha a betegség különlegesen lassú lefolyású és hetekig, hónapokig fennállnak a tünetek, bekövetkezhet gyógyulás, de az is csak fél-egy év után. Emberek számára létezik hatékony oltás, de kutyákra kifejlesztve még nem elérhető ilyen készítmény, így újra hangsúlyozzuk, hogy a megelőzés a leghatékonyabb védekezési mód.

Haemobartonellosis

Egy kutyákra és macskákra egyaránt veszélyes betegség, mely a vérszegénység tüneteit produkálja: miközben a kórokozó a vörösvértestekhez tapad, és azokon szaporodik, a vörösvértestek szétesnek. Főleg már eleve legyengült ellenálló képességű állatok kaphatják el. Lappangási ideje 7-14 nap, amely után étvágytalanságot, lázat figyelhetünk meg, később szapora légzés jelentkezik, a nyálkahártyák pedig besárgulnak. A betegség antibiotikum kúrával kezelhető, azonban ez nem teljes gyógyuláshoz, hanem csak a fertőzés visszaszorításához vezet.