Mi az a kardió edzés?

Mi az a kardió edzés?

Az aerob és kardió edzést nagyon sokan összekeverik. Ha arra a kérdésre szeretnénk választ kapni, mi a kardió edzés, a válasz kettő különbségében rejlik.

A legjelentősebb különbség a két mozgástípus között az intenzitás mértéke: a kardió gyakorlás során a magas pintenzitáshoz magas pulzusszám társul, aerob edzésre során inkább a monoton mozgás és alacsonyabb pulzusszám jellemző.

A fentiekből kiindulva úgy is megfogalmazhatjuk, hogy az aerob edzésforma tulajdonképpen alacsony intenzitású kardió edzés.

További kérdések is fel szoktak merülni a kardióval kapcsolatban:

  • Mikor ideális?
  • Ajánlott-e mindenkinek?
  • Vannak-e hátrányai?
  • Milyen pozitív hatásai vannak?
  • Mi a célunk a kardió edzéssel?

Ha a fentebb sorolt kérdésekre van válaszunk, azonnal tudni is fogjuk, mennyi és lefgőképp mekkora intenzitású edzés kell nekünk a fejlődéshez.

A szálkásításhoz és a zsírégetéshez kiválóan alkalmas a kardió edzés, és noha az aerob edzés is zsírégető hatású, az intenzitás alacsony jellege miatt a kardió hatékonyabb mozgásforma. Tekintettel arra, hogy a kardió edzés serkenti az anyagcserét is, már rövidebb, de intenzívebb mozgás is alkalmas testsúly csökkentésére, fogyás elérésére.

Az étkezés is számít

Ha az étkezésünket a megfelelő kardióedzéshez alakítjuk, azaz több fehérjét és kevesebb szénhidrátot fogyasztunk, az izomnövekedés is beindulhat már akkor is, ha csupán hetente néhány alkalommal – de nagy intenzitással – edzünk.

Mennyi kardióra van szükségünk?

Mindannyian különbözünk, mindannyian máshogyan reagálunk az edzésekre. Ahhoz, hogy meghatározzuk, mennyi kardióedzésre van szükségünk, az a céljainktól és testalkatunktól függ:

  • Ektomorf: természeténél fogva vékony. Ő az, aki azt eszik, amit akar, alig hízik. Nekik van a legkevesebb szükségük a kardió edzésekre.
  • Endomorf: az ektomorf ellentéte. Alapvetően kövér, könnyen hízik, nehezen fogy, viszont konnyebbn épít izomzatot, int az ektomorf. Az endomorf alkatúaknak több kardióra van szükségük.
  • Mezomorf: szerencsés alkat, alapvetően izmos. A zsírvesztéshez elég nekik 1-2 kardió edzés hetente. Könnyedén megtartják az izmaikat a szálkásítás idején is és az izomépítés is könnyebben megy nekik, mint a másik két csoportba tartozóknál.

A kardió edzés tehát összességében egy többnyire mindenkinek ajánlott, leginkább a szálkásításhoz és a zsírégetéshez, valamint az állóképesség megnöveléséhez ajánlott mozgásforma.

2016. augusztus 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink