Mi a teendő, ha leégett a bőrünk?

Mi a teendő, ha leégett a bőrünk?

Kapcsolódó tünetek:

Az, hogy milyen hamar égünk le, függ bőrtípusunktól, a napsugarak erejétől és a napon eltöltött időtől.

A világos bőrű, hajú, szemű emberek genetikai adottságaik miatt természetes módon sokkal könnyebben pirulnak meg, mint a sötétebb jegyekkel, pigmentáltabb bőrrel rendelkezők. Ezért van, hogy a különböző bőrtípussal, fizikai megjelenéssel rendelkező embereknek más-más a számukra megfelelő fényvédő faktorszáma. A leégés miatt bőrünk kipirosodik és fáj, érzékennyé válik az érintésre, súlyosabb esetekben akár feldagadhat és ki is hólyagosodhat. Ha komoly károk érték testünket, hányingert, hidegrázást, fejfájást – azaz influenzaszerű tüneteket – tapasztalhatunk. Pár nappal később elindul a hámlás folyamata, és bőrünk viszketni kezd, miközben megszabadul a károsodott bőrsejtektől.

A leégett bőr kezelése kettős célt szolgál: a fájdalom csillapítását és a károsodott bőr ápolását. Házi módszerként alkalmazzunk hideg borogatást, vagy vegyünk hűvös fürdőt az égető érzés enyhítésére. A fájdalom csillapításának egyéb eszközei lehetnek a különböző leégés kezelésére kifejlesztett készítmények gélek és krémek formájában. Ezek természetes módon hűsítő hatóanyagokat tartalmaznak: mentolt, kámfort és aloeverát. Az extra frissességért, használatuk előtt, tegyük őket pár perce a hűtőbe. Ha bőrünk kihólyagosodott, a hólyagokat semmiképpen se pukkasszuk ki. Hagyjuk őket maguktól meggyógyulni, elkerülve ezzel a fertőzésveszélyt. A leégés által okozott bőrdagadás és fájdalom ellen vehetünk be nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentőket – ilyenek az ibuprofen vagy a naproxén tartalmú gyógyszerek.

Arra azonban figyeljünk, hogy véralvadásgátlóval együtt ezek használata veszélyes lehet. Emellett természetes módon is segíthetjük testünk regenerálódását: leégés után kiemelkedően fontos a hidratáltság, így fogyasszunk sok vizet a rákövetkező napokban. Teljes gyógyulásunkig a napfényt mindenképpen kerüljük, és viseljünk a sérült bőrfelületet eltakaró, szorosan szőtt, a fényt nem átengedő anyagú öltözetet. Bár sok esetben otthon is tudjuk kezelni a leégést, ha azonban hidegrázást, szédülést, szájszárazságot, súlyos fájdalmakat, vagy 39 °C-nál magasabb lázat tapasztalunk, mindenképpen kérjük orvosunk segítségét!

2021. június 6.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink