Mi a különbség az UVA- és az UVB-sugarak között?

Mi a különbség az UVA- és az UVB-sugarak között?

Kapcsolódó tünetek:

Mi a különbség az UVA- és az UVB-sugarak között?

Az UV-sugarak csak a földet elérő napsugarak 5%-át teszik ki, ugyanakkor hatásuk nagyon erős. Több fajtájuk van. Míg az UVC-sugarakat általában blokkolja az ózonréteg, az UVA és az UVB-sugarak azonban elérik a föld felszínét, és hatással vannak a bőrre.

Az UVA-sugarak egész évben, felhős napokon is jelen vannak, erős a hatásuk, átjutnak a felhőkön, az üvegen és a bőr felső rétegén, az epidermiszen is. A napégést okozó UVB-sugarakkal ellentétben az UVA-sugarak nem okoznak fájdalmat, de nem ártalmatlanok. Éppen ellenkezőleg. Elérik a bőr mélyebb rétegeit, a dermisz sejtjeit is. Hosszú távú bőrkárosodásokat okozhatnak a szabad gyökök felszabadulása által, mint a napfény okozta bőröregedés, pigmentációs rendellenességek, bőrrák.

Az UVA-sugárzással ellentétben az UVB-sugarak nem jutnak át a felhőkön és az üvegen, de behatolnak az epidermiszbe. Felelősek a barnulásért, de a leégésért, a napallergiás reakciókért és a bőrrákért is.

Mik azok a hosszú hullámú UVA-sugarak?

Egész évben, anélkül hogy észrevennénk, folyamatosan ki vagyunk téve a hosszú hullámú UVA-sugárzásnak. Ezt nevezzük passzív expozíciónak. Ezek a napsugarak a felhőkön, az üvegen, sőt az epidermiszen is átjuthatnak egészen a bőr mélyebb rétegéig. Minél hosszabbak az UVA-sugarak, annál a mélyebbre hatolnak a bőrön keresztül. Ez a bőr károsodásához vezethet, ami akár visszafordíthatatlan is lehet. Az UV-sugárzás 75%-ban hosszú UVA-sugarakból áll, ezért minden fényvédőnél érdemes figyelembe venni, hogy széles spektrumú védelmet nyújt-e az UVA-UVB és a hosszú UVA-sugarakkal szemben.

Ismerjük meg a napvédő faktorokat!

Az UVB-védelem mérésére az SPF (sun protection factor - napvédő faktor) rendszert alkalmazzák. A leégés elkerüléséhez a számunkra megfelelő SPF fényvédő faktort kell kiválasztanunk. A védőképesség mértékének négy szintje van: alacsony (SPF 6-10), közepes (SPF 15-25), magas (SPF 30-50) és nagyon magas (SPF 50+). De mit jelentenek valójában ezek a fényvédő SPF számok?

Vegyünk egy példát:

Laura bőre világos, normál esetben 10 percig tartózkodhat a napon, mielőtt leégne.

Ha SPF 10 faktorszámú napvédőt alkalmaz, akkor az azt jelenti, hogy 10x több időt tölthet a napon, leégés nélkül. Azaz 10 x 10 = 100 percet.

Ne feledjük, hogy csak a bőségesen és egyenletes rétegben alkalmazott termék biztosít védelmet. Általános szabály, hogy majdnem mindenkinek több krémre van szüksége, mint gondolná. Ez kb. egy golflabdányi mennyiség az egész testre.

Ezzel szemben az UVA-sugarak elleni védőképesség mérésére a PPD (persistent pigment darkening - tartós pigmentáció) rendszert alkalmazzák. Az SPF-hez hasonlóan a magasabb PPD is erősebb és hosszabb védelmet jelent az UVA-sugarak káros hatásaival szemben. A rendszer ugyanúgy működik, mint az SPF rendszer, tehát a 10-es PPD azt jelenti, hogy a védtelen bőrhöz képest körülbelül 10-szer hosszabb ideig tart, míg a bőr kipirosodik. Ismét gondoljunk arra, hogy „a több az több”, amikor a fényvédő alkalmazásáról van szó.

Milyen fényvédő terméket válasszunk?

Ahhoz, hogy biztonságban legyünk a napon, olyan napvédőre van szükség, amely ötvözi az UVA, az UVB és a hosszú hullámú UVA-sugarak elleni védelmet is. Győződjünk meg róla, hogy a készítmény védelmet nyújt kifejezetten a hosszú hullámú UVA-sugarak ellen, hiszen nem minden napozószer véd az UV-sugarak e típusa ellen. A világos hajú és szemű embereknek általában magas vagy nagyon magas védelemre van szüksége (SPF 30 - 50+), míg a sötétebb bőrtónusú embereknek alacsonyabb faktor is elég lehet. Érzékeny bőrre pedig speciális napvédő termékek használata ajánlott.

A La Roche-Posay a napvédelem úttörője, a közel 30 év alatt számos fényvédő készítményt fejlesztett ki kifejezetten a különböző típusú érzékeny bőr védelmére, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Hatékony, UVA-, UVB- és hosszú hullámú UVA-sugarak elleni védelmének köszönhetően az Anthelios termékcsalád az európai ajánlásnál akár kétszer erősebb védelmet nyújt, emellett kiváló tolerálhatóságot biztosít még az érzékeny bőr számára is.

Fluid, olaj, tej, krém vagy spray: a La Roche-Posay Anthelios termékcsalád a bőrgyógyászok partnereként állagok széles választékát nyújtja, melyek ötvözik a magas toleranciát, a kellemes használatot és a megfelelő védelmet a gyakori használat érdekében. Az Anthelios tekintettel van a különböző bőrtípusok egyedi igényeire és elvárásaira, ezért napvédőink különböző kiszerelésben, széles körű védelmet biztosítanak (magas SPF 30 védelem vagy nagyon magas SPF 50+ védelem). Az UVA- és UVB-sugarak elleni magas védelem kombinációjának köszönhetően óvják a bőrt a nap azonnali, kellemetlen hatásaitól, például a leégéstől, vagy akár a hosszú távú bőrkárosodásoktól, mint a napfény okozta bőröregedés vagy bőrrák.

Támogatott tartalom: L’Oréal Magyarország Kft. 1034 Budapest, Bécsi út 68-84.

2024. június 1.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink