Mi a ginkgo biloba hatása a szervezetre?

A ginkgo biloba hatása

Kapcsolódó tünetek:

A ginkgo biloba, más néven páfrányfenyő, egy különleges ősi növény, amit már több ezer éve használnak a tradicionális gyógyászatban. Ennek a lenyűgöző növénynek számos jótékony hatása van az emberi szervezetre, amelyeket már a modern tudományos kutatások is igazoltak. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk a ginkgo bilobát, annak pozitív hatásait, és azt, hogyan alkalmazhatjuk a mindennapokban az egészségünk és jóllétünk érdekében.

Mi is az a ginkgo biloba?

A páfrányfenyőfélék családjába tartozó ginkgo biloba tehát egy ősi növény, ami a Ginkgoaceae család egyetlen fennmaradt tagja. A fajnak több mint 200 millió évre nyúlik vissza a története, így a világ legrégebbi növényei közé tartozik, ráadásul egy-egy növény akár 1000 évig is élhet. A páfrányfenyő Kína déli részéről származik, ahol több ezer éve termesztik és használják különféle gyógyászati célokra, de honosnak számít Koreában, Franciaországban, valamint az Egyesült Államok keleti és déli részén is.

 

A kínai orvoslás tehát már több ezer éve, a népi gyógyászat pedig az ősidők óta használja jellegzetes, legyező alakú levelét, ami tavasztól őszig szedhető a fáról, ami akár 30 méter magasra is megnőhet. A ginkgo biloba leveleit főként étrend-kiegészítőkben, tinktúrák és teák formájában alkalmazzák.

 

Az utóbbi évtizedekben a növény iránti érdeklődés újra fellángolt, mivel egyre több kutatás bizonyítja jótékony hatásait az emberi szervezetre.

Miért jótékony növény?

A ginkgo biloba különféle biológiailag aktív vegyületeket tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a növény gyógyászati tulajdonságaihoz.

 

Először is, nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat. Ezek erős antioxidáns hatású vegyületek, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, így védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen. A ginkgo biloba levelei gazdagok flavonoidokban, különösen quercetinben, kaempferolban, valamint izorhamnetinben, amelyek antioxidáns hatásuk mellett gyulladáscsökkentők is.

 

A terpenoidok szintén fontos szerepet játszanak a ginkgo biloba gyógyászati hatásaiban. A ginkgo biloba két fő terpenoid típust tartalmaz. Ginkgolidokat, amelyek különösen fontosak a vérkeringés javításában, valamint bilobalidokat, amelyek idegsejtvédő tulajdonságokkal bírnak.

 

Emellett a ginkgo biloba levelei szerves savakat, fenolos vegyületeket, biflavonoidokat, szterolokat, poliszacharidokat, aminosavakat és vitaminokat is tartalmaznak különböző mennyiségekben.

A ginkgo biloba pozitív hatásai

 

A fent felsorolt vegyületeknek köszönhetően a növény számos pozitív hatással bír, amelyeket különböző tudományos kutatások is alátámasztanak.

Kognitív funkciók

Az egyik legismertebb és leginkább kutatott terület a kognitív funkciókra gyakorolt jótékony hatása. A ginkgo bilobának köszönhetően az agy több tápanyagot és oxigént képes felvenni, így javítja az agyi vérellátási zavart, a memóriát,  a koncentrációs képességet, de pozitív hatással van a szédülésre, fülzúgásra, valamint a hallásromlásra is. Az időskori elbutulás, azaz a demencia és az Alzheimer-kór ellen is alkalmazható.

 

Serkenti a központi idegrendszert, így a fiatalok is eredményesen bevethetik szellemi teljesítő- és tanulási képességük növelése érdekében például egy-egy vizsgaidőszakban. De a túlhajszolt menedzserek szellemi fáradtsága is leküzdhető vele egy hajtósabb időszakban vagy egy nehezebb munkanapon.

Fájdalomcsillapítás

Az agy vérellátására gyakorolt jótékony hatása miatt szedhető gyakori fejfájás esetén is.

Roborálás

Javítja az egész testben a vér áramlását, a vérkeringést, növeli a sejtek oxigénfelvevő képességét, remek értágító hatással rendelkezik, ezért remek roboráló szer, hatékonyan kezelhető vele a visszértágulat. Emellett beválhat hideg végtagok, a lábgörcsök és a Raynaud-szindróma tüneteinek enyhítésében is, csakúgy, mint a perifériás keringési problémák kezelésében.

Anyagcsere

A hatóanyagait tartalmazó készítmények fokozzák az anyagcserét, az izmok és a bőr jó vérellátását.

Komoly betegségek ellen is véd

Antioxidáns összetevői megkötik a káros szabad gyököket, védik a sejteket, így késleltetik az öregedést, és a rákos betegségek kialakulása ellen is bevethető. Segítségével továbbá hatékonyan felvehető a harc a glaukóma és az életkorral előrehaladásával járó kognitív hanyatlással szemben.

Gyulladáscsökkentés

Gyulladáscsökkentő hatása révén eredményesen gyógyítható vele az aranyér, egyéb gyulladásos folyamatok – például az ízületi gyulladás – és az impotenciazavar is.

Szorongás és depresszió

Pozitív hatással lehet a szorongás és a depresszió kezelésére is. Néhány kutatás azt állítja, hogy a növény kivonata csökkentheti a szorongásos tüneteket, és javíthatja a hangulatot. Továbbá adaptogén hatása révén segíthet a szervezetnek jobban alkalmazkodni a stresszhez és a pszichés megterheléshez.

Hogyan alkalmazhatjuk a ginkgo bilobát a mindennapokban?

A ginkgo biloba alkalmazása sokféle formában lehetséges, és az egyéni igényeknek megfelelően különböző módon integrálható a mindennapi rutinba. Az egyik legelterjedtebb forma a ginkgo biloba-kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztása. Ezek a kapszulák vagy tabletták könnyen hozzáférhetők, és általában pontos adagolási útmutatóval rendelkeznek, ami segíthet a megfelelő dózis bevitelében.

 

A ginkgo biloba leveleiből készült tea egy másik népszerű alkalmazási mód. A teát naponta egy-két alkalommal fogyasztva élvezhetjük a növény jótékony hatásait. A ginkgo tea elkészítése egyszerű: forrázzunk le egy teáskanálnyi szárított ginkgo levelet forró vízzel, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le és fogyasszuk el.

A növény hatóanyagai tinktúrák és folyékony kivonatok formájában is elérhetők. Ezeket általában vízbe vagy más italba keverve fogyasztják, és gyorsan felszívódnak a szervezetben.

 

Kinek és mikor nem ajánlott?

Először is fontos megjegyezni, hogy a ginkgo biloba gyümölcséről és magjáról már kimutatták, hogy toxikusak, éppen ezért a növény ezen részei nem alkalmazhatóak gyógyászati vagy egyéb célokra.

Szintén kiemelendő, hogy a ginkgo biloba alkalmazása előtt érdemes konzultálni az orvosunkkal, különösen akkor, ha már meglévő egészségügyi problémáink vannak, vagy más gyógyszereket szedünk. A ginkgo biloba ugyanis kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például vérhígítókkal, véralvadásgátló gyógyszerekkel.

A levélből gyártott készítmények szedése várandósok és szoptatós anyukák számára nem ajánlott.

A ginkgo biloba alkalmazása mellett figyeljünk az egészséges életmódra is. A kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű alvás mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a ginkgo biloba jótékony hatásai még inkább érvényesüljenek.

A ginkgo biloba tehát egy rendkívül értékes és sokoldalú növény, amely számos pozitív hatással lehet az emberi szervezetre. Éppen ezért egy gyors orvosi konzultáció után nekünk is érdemes lehet bevezetni a mindennapjainkba: nézzünk körül a BENU kínálatában, ahol többféle formában elérhető ez a valóságos csodaszer!

 

 

2024. június 17.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink