Megoldások az irritált bőr ápolására

Megoldások az irritált bőr ápolására

Kapcsolódó tünetek:

Az egészséges bőrt négy csoportba lehet sorolni: normál, száraz, zsíros és kevert. A bőrtípusunkat genetikai adottságok határozzák meg, de állapotára hatással vannak különféle belső és külső tényezők is. Így könnyen előfordul, hogy irritálttá válik, azaz kialakul a bőrpír, az égő érzés, a bőrszárazság. Nem ritka rendkívüli érzékenység, viszketés, húzódás, hámlás és gyulladás, így igencsak kellemetlen a mindennapokban.

Cikkünkben bemutatjuk az irritált bőr tüneteit, a kiváltó okokat, az esetleges szövődményeket, és természetesen a helyes ápolást is.

Innen ismerheti fel, hogy irritált a bőre

A bőr természetes védőrétege megakadályozza, hogy baktériumok és más káros anyagok jussanak be a szervezetünkbe, vagy a bőr túl sok nedvességet veszítsen, ami a bőr kiszáradásához vezet. Azonban számos külső (időjárás) és belső (stressz) tényező kárt tehet benne, gyengítheti a bőr védőrétegét, aminek következtében nagyon száraz lesz, továbbá bőrpír, kiütések, hámlás, duzzanatok, viszketés, feszülő és égő érzés jelentkezhet. Ezek a test bármely részén megfigyelhetők, többek közt az arcon, az ajkakon, a kezeken, de akár a fejbőrön is.

Az irritált bőr jelensége mögött

A bőr védőrétege enyhén savas, és olyan összetevőkből áll, mint víz, zsírbontó enzimek, faggyú és verejték. Ez a savas közeg felel azért, hogy a bőr hatékonyan lépjen fel a kórokozókkal és fertőzésekkel szemben. Ezen kívül szabályozza a bőr vízháztartását. A gyakori fürdés vagy zuhanyzás, a tisztálkodási szerek összetevői, a szappanok, vegyszerek és kemikáliák felborítják a bőr pH-értékét, így megbomlik az egyensúly, azaz gyengül annak védelmi funkciója. Ennek következtében már semmi sem védi azt a külső befolyásoktól, amire a bőr irritációkkal és bőrpírral reagál.

Ezeken a tényezőkön kívül más okok is állhatnak az irritált bőr kialakulásának hátterében. Például egy hormonális változás, amit okozhat akár a túl sok stressz, egy terhesség, a menstruációs ciklus, a serdülő- vagy változókor. Ezek mindegyike gyengítheti a bőr védekező képességét.

Korunk előrehaladtával egyre kevesebb olyan anyagot termel a szervezetünk, melyeknek központi szerepük van a bőr védő savköpenyének a megőrzésében, ezáltal felborul annak pH-egyensúlya, és egyre több nedvességet veszít. Ennek következtében sokkal előbb irritálják különféle anyagok és más külső hatások.

Az irritált bőr legfőbb okai

A nem kezelt élelmiszerallergiák szintén okozhatnak ilyen bőrproblémákat, akár kiütéseket is. Ezen kívül a túl kevés folyadékbevitel vagy túl erős verejtékezés is vezethet irritált bőrhöz. Különféle orvosi kezelések –például a sugárterápia – és bizonyos gyógyszerek átmenetileg ugyan, de szintén okozhatnak irritált bőrt.

Sőt, akár az időjárás következménye is lehet az irritált bőr. Az évszakok váltakozása, a klímaváltozás és a hőmérsékletingadozások, a hideg és az erős szél is növelhetik a bőr érzékenységét. Hideg időben a bőr mirigyei kevesebb váladékot választanak ki, azonban ezekre szükség van a bőr védő savköpenyének a megőrzésére. Ugyanilyen hatása lehet nyáron a klímának, télen a fűtésnek.

Az irritált bőr gyakrabban alakul ki atopiás alkatú személyeken, mivel ilyen öröklött adottsággal kevesebb verejték és faggyú termelődik. Az atópiás dermatitisz egy krónikus-gyulladásos bőrbetegség, ami erős viszketéssel jár. A viszketésen kívül, a rendkívül gyulladt, kipirosodott, száraz bőr és az apró, viszkető hólyagocskák kialakulása jellemző rá. Ezek a kellemetlen tünetek nem folyamatosak, azaz egymást váltják a panaszmentes és a súlyos tünetekkel járó időszakok a beteg élete során.

Ezeken kívül hajlamosító tényező lehet a helytelen táplálkozás, valamilyen hiányállapot, az antibiotikumok túl gyakori szedése és az allergia is.

Összegezve azonban elmondhatjuk, hogy a leggyakoribb ok a kiszáradás és a külső irritáló tényezők jelenléte, a leggyakoribb tünet pedig az extrém bőrszárazság és a bőrpír.

Az irritált bőr szövődményei

Mivel az irritált bőr gyakran nem tud rendesen védekezni, felülete tele van mikrosérülésekkel, így fokozottan ki van téve a felülfertőződés veszélyének. 

Ha sokáig kezeletlen, akkor az irritált bőrterület megvastagszik, akár mélyen be is repedezhet.

Kezelés és ápolás

A kezelés sok türelmet igényel. Mindennap következetesen kell ápolni a bőrünket, még a tünetmentes időszakokban is, ami azt jelenti, hogy gyakran kell bekenni zsíros alapú kenőcsökkel. Ezen kívül kerülnünk kell számos szappan és habfürdő használatát, továbbá a túl meleg vizet. Speciális, nem szárító készítményeket válasszunk. A viszketést antihisztaminokkal lehet kezelni, a szteroidok csökkentik a gyulladást, a helyi immunmodulánsok pedig a gyulladást kiváltó sejtekre hatnak.

Így ápolja az irritált bőrt

A megfelelő ápolással sokat javíthatunk bőrünk állapotán, megelőzhetjük, hogy újból kialakuljon az irritáció.

Higiénia és mindennapi teendők

Irritált bőr esetén változtassunk a tisztálkodási szokásainkon – például ne fürödjünk túl meleg vízben, ugyanis az tovább szárítja a bőrünket. Továbbá olyan termékeket használjunk, melyek lágy tenzideket, esetleg olajokat tartalmaznak. Ezen kívül arra is ajánlott figyelnünk, hogy szárítkozás során óvatosan itassuk fel a vizet a bőrünkről.

Természetesen fürdés után is fontos a bőrápolás. Ehhez olyan hidratáló krémeket használjunk, melyek a bőrt nedvességgel látják el, nem tartalmaznak illatanyagokat, továbbá segítik a bőr védőrétegének regenerációját.

Szintén lényeges, hogy érzékeny, irritált bőr esetén mindig viseljünk kesztyűt takarítás, illetve tisztítószerek használata során. Mosáskor pedig kerüljük az öblítőt és a túl erős mosószert.

Táplálkozás és életmód

Számos kutatás bizonyította, hogy az antioxidánsokban, C-vitaminban, biotinban és cinkben gazdag étkezés jótékony hatással van bőrünkre, ellenben a szénhidrátok és telített zsírsavak mennyiségét ajánlott minimalizálnunk. Ezek helyett együnk inkább sok zabpelyhet, lazacot, paradicsomot, spenótot, tejterméket, banánt, diót, napraforgómagot és lencsét. Az alkoholt, koffeint és a sót ellenben kerüljük.

Irritált bőr esetén ajánlott megvizsgálni, hogy nincs-e élelmiszerallergiánk. Ezen kívül figyeljünk a folyadékbevitelre. A víznek köszönhetően javul a bőr vérellátása, így több oxigénhez jut, továbbá segít kimosni a szervezetben található méreganyagokat. A legújabb kutatások szerint 25 kilogrammonként 1 liter folyadékbevitelre van szükségünk naponta.

Amennyiben stressz okozza az irritációkat, akkor a rendszeres testmozgás, illetve relaxációs gyakorlatok hozhatnak javulást.

Az időjárás okozta megpróbáltatásoktól is óvjuk bőrünket!

Kozmetikumok

Érzékeny bőr esetén a dermokozmetikumok bizonyulnak jó választásnak. Ezek olyan termékek, melyek megfelelnek a gyógyszertári forgalmazás szigorú követelményeinek. Ezek a készítmények hipoallergének, hatásukat pedig klinikai vizsgálatok bizonyítják. Amennyiben a dermokozmetikumokon kívül más típusú termékeket is szeretnénk használni, akkor fokozottan figyeljünk arra, hogy azok ne tartalmazzák a következő anyagokat:

  • tartósítószerek
  • illatanyagok
  • illóolajok (ylang-ylang, jázmin, szantálfa…)
  • színezékek
  • allergének (lanolin, fenyőgyanta…)
  • felületaktív anyagok (nátrium-lauril-szulfát)
  • kőolajszármazékok

A natúrkozmetikumok is jó választásnak bizonyulnak. Alapvetően ezek is bőrbarátak, ennek ellenére ne feledkezzünk meg arról, hogy tartalmazhatnak illatanyagokat, illóolajokat vagy más bőrirritáló anyagokat. Jó hír azonban, hogy nem található bennük kőolajszármazék, szintetikus tartósítószer és erős tenzid. Ezek az anyagok allergia mellett irritációt is okozhatnak.

Figyeljünk a dezodorok bőrszárító hatására is, valamint arra, hogy némelyik száradás után finom porréteget képez a bőrön, amely a bőrfelületek összedörzsölődésekor szintén irritációt okozhat.

Házi praktikák, természetes gyógymódok irritált bőr esetén

Amennyiben gyors segítség kell, az irritált területeket tisztítsuk le, vastagon kenjük be zsíros krémmel – mint egy pakolást –, vagy meleg, paraffinnal átitatott anyagot is tehetünk rá. Ez utóbbit 10-15 percig tartsuk rajta, szükség esetén megismételhetjük néhányszor. Ha ez nem segít, keressük fel bőrgyógyászunkat. De összességben elmondható, hogy a megelőzés és a folyamatos bőrápolás jelenti az irritált bőr legnagyobb "ellenszerét".

Összegzés

Ha irritált a bőrünk, fokozottan figyeljünk annak ápolására és védelmére! A megfelelő termékek használatával, higiéniai szokásaink megváltoztatásával és pár óvintézkedés betartásával sokat javíthatunk bőrünk állapotán, búcsút intve a szárazságnak, viszketésnek és irritációnak.

2022. május 31.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek