Mandulagyulladás gyermekeknél

2016. január 22.

Kapcsolódó tünetek:

köhögés

A mandulák az immunrendszer fontos elemei, komoly indok kell az eltávolításukhoz.

A mandulagyulladás a torokmandulák gyulladásos állapota, melynek hátterében legtöbbször Streptococcus baktérium okozta fertőzés áll.

Gyermekeknél gyakran tapasztalható tünet, hogy nem akarnak enni, torokfájásra panaszkodnak, ez a fájdalom pedig gyakran kisugárzik a fül irányába. Ezekkel a tünetekkel egyidejűleg felléphet láz, rossz közérzet, fejfájás és hányás vagy hányinger.

Bakteriális hátterű fertőzésre az orvos antibiotikumot ír fel, amit meghatározott dózisban kell szedni, és addig, amíg az orvos javasolta, mindez a szövődmények elkerülése miatt fontos.

Azoknál a gyermekeknél, akik tüszős mandulagyulladásban szenvednek, láz is felléphet. Helyi fájdalomcsillapítót tartalmazó tabletták szopogatásával, langyos (nem forró!) folyadék fogyasztásával, ágynyugalommal enyhíthetők a panaszok.

Mandulagyulladás – Természetes megoldások

A torok- és mandulagyulladások kezelésének nagyon fontos része a folyadék pótlása, a bőséges folyadékbevitel. A mézes gyógyteák fogyasztása a köhögést is csillapítja és a gyulladást is enyhítheti (a méz allergiát válthat ki az arra érzékenyeknél!)

  • Kamilla: talán a legismertebb gyulladáscsökkentő gyógynövény. Elfogadható, enyhe ízének köszönhetően a kicsik is szívesen fogyasztják.
  • Hársfa: teaként kiváló köhögéscsillapító.
  • Kakukkfű: a kakukkfűtea csillapítására alkalmas lehet.
  • Zsálya: fertőtlenítő és gyulladásgátló hatású.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Mandulaműtét – Néha ki kell venni…

mandulagyulladlas301A mandulák az első életévek során meghatározóak az immunrendszer szempontjából. Az orr- és torokmandulák olyan védőanyagokat választanak ki, melyek küzdenek a kórokozókkal szemben, mindeközben sajnos be is gyulladhatnak.

Amennyiben a fertőzések gyakran fellépnek, nem kizárt, hogy kialakul egy folytonosan duzzadt, krónikus mandulagyulladás.

A mandulákat csak a duzzadt állapot miatt nem kell eltávolítani. A mandulaműtét elbírálása mindig egyénre szabott és az orvos(ok), valamint több szakterület együttes döntése.

Az orr-, és garatmandulák kivételének szükségességét szabályok írják elő. 3 éves kor után, a következő esetekben javasoljuk a műtét elvégzését:

  • Tüszős mandulagyulladás.3 éves kor alatt szinte soha nem fordul elő. A betegséget a Streptococcus törzsbéli baktérium okozza, és antibiotikumra jól gyógyul. A probléma akkor jelentjezik, ha a fertőzések egy éven belül több alkalmmal (4-5) megismétlődnek.
  • • Tályog. Tüszős mandulagyulladás szövődményeként alakul ki, a mandula körül. A duzzanat oly mértékű lehet, hogy a beteg nyelését megnahazíti, sőt szájzár is kialakulhat. Erős, fül irányába tartó fájdalom kíséri. Veszélyes állapot, kórházi kezelést igényel ellátása!
  • • Veszélyes szövődmények lehetősége. A műtét leginkább akkor lehet indokolt, ha a gyulladások miatt másodlagos betegségek alakulnak ki. Ezek kialakulhatnak a bőr, az ízületek, a vese és a szív területén is. Ilyenkor a mandula gócként viselkedik, eltávolítása megszünteti a szövődményeket is.
  • • Orrmandula nagyobbodás. Kisgyermekkorban a szűk felső légutak átmérőjét, már az orrmandula enyhe fokú megnagyobbodása is jelentősen csökkentheti. A gyerekeknél ilyenkor megnehezíti az orrlégzést, sőt emiatt krónikus fülgyulladás is kialakulhat.
Házi praktikák megfázás ellen

Házi praktikák megfázás ellen

A megfázás kezelésére szinte minden családban van egy titkos recept, vagy jól bevett szokás, melyet hagyományként örökítünk tovább. Mi összeszedtünk néhány praktikát, amivel nagyanyáink és jelen korosztályunk is hatékonyan küzd a mindenkit ledöntő megfázás ellen!

Mi a különbség nátha és influenza között?

Mi a különbség nátha és influenza között?

Nátha és influenza – ezt a két megnevezést igen gyakran halljuk a betegségekkel tarkított őszi-téli időszakban. Ugyan mindkettőt vírus okozza, egyáltalán nem szabad összetéveszteni őket, hiszen lefolyásuk és esetleges szövődményeik is eltérőek lehetnek. De mégis hogyan dönthetjük el, hogy egy egyszerű náthával van dolgunk, vagy influenzásak lettünk?

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

megfázás elleni tippek

6 tanács, hogy NE fázzunk meg

Íme a leghasznosabb megfázás elleni tippek!

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Kulcsszavak: , , ,