Mandulagyulladás gyermekeknél

Mandulagyulladás gyermekeknél

Kapcsolódó tünetek:

A mandulagyulladás a torokmandulák gyulladásos állapota, melynek hátterében legtöbbször Streptococcus baktérium okozta fertőzés áll.

Gyermekeknél gyakran tapasztalható tünet, hogy nem akarnak enni, torokfájásra panaszkodnak, ez a fájdalom pedig gyakran kisugárzik a fül irányába. Ezekkel a tünetekkel egyidejűleg felléphet láz, rossz közérzet, fejfájás és hányás vagy hányinger.

Bakteriális hátterű fertőzésre az orvos antibiotikumot ír fel, amit meghatározott dózisban kell szedni, és addig, amíg az orvos javasolta, mindez a szövődmények elkerülése miatt fontos.

Azoknál a gyermekeknél, akik tüszős mandulagyulladásban szenvednek, láz is felléphet. Helyi fájdalomcsillapítót tartalmazó tabletták szopogatásával, langyos (nem forró!) folyadék fogyasztásával, ágynyugalommal enyhíthetők a panaszok.

Mandulagyulladás - Természetes megoldások

A torok- és mandulagyulladások kezelésének nagyon fontos része a folyadék pótlása, a bőséges folyadékbevitel. A mézes gyógyteák fogyasztása a köhögést is csillapítja és a gyulladást is enyhítheti (a méz allergiát válthat ki az arra érzékenyeknél!)

  • Kamilla: talán a legismertebb gyulladáscsökkentő gyógynövény. Elfogadható, enyhe ízének köszönhetően a kicsik is szívesen fogyasztják.
  • Hársfa: teaként kiváló köhögéscsillapító.
  • Kakukkfű: a kakukkfűtea csillapítására alkalmas lehet.
  • Zsálya: fertőtlenítő és gyulladásgátló hatású.

Mandulaműtét - Néha ki kell venni…

A mandulák az első életévek során meghatározóak az immunrendszer szempontjából. Az orr- és torokmandulák olyan védőanyagokat választanak ki, melyek küzdenek a kórokozókkal szemben, mindeközben sajnos be is gyulladhatnak.

Amennyiben a fertőzések gyakran fellépnek, nem kizárt, hogy kialakul egy folytonosan duzzadt, krónikus mandulagyulladás.

A mandulákat csak a duzzadt állapot miatt nem kell eltávolítani. A mandulaműtét elbírálása mindig egyénre szabott és az orvos(ok), valamint több szakterület együttes döntése.

Az orr-, és garatmandulák kivételének szükségességét szabályok írják elő. 3 éves kor után, a következő esetekben javasoljuk a műtét elvégzését:

  • Tüszős mandulagyulladás.3 éves kor alatt szinte soha nem fordul elő. A betegséget a Streptococcus törzsbéli baktérium okozza, és antibiotikumra jól gyógyul. A probléma akkor jelentjezik, ha a fertőzések egy éven belül több alkalmmal (4-5) megismétlődnek.
  • • Tályog. Tüszős mandulagyulladás szövődményeként alakul ki, a mandula körül. A duzzanat oly mértékű lehet, hogy a beteg nyelését megnahazíti, sőt szájzár is kialakulhat. Erős, fül irányába tartó fájdalom kíséri. Veszélyes állapot, kórházi kezelést igényel ellátása!
  • • Veszélyes szövődmények lehetősége. A műtét leginkább akkor lehet indokolt, ha a gyulladások miatt másodlagos betegségek alakulnak ki. Ezek kialakulhatnak a bőr, az ízületek, a vese és a szív területén is. Ilyenkor a mandula gócként viselkedik, eltávolítása megszünteti a szövődményeket is.
  • • Orrmandula nagyobbodás. Kisgyermekkorban a szűk felső légutak átmérőjét, már az orrmandula enyhe fokú megnagyobbodása is jelentősen csökkentheti. A gyerekeknél ilyenkor megnehezíti az orrlégzést, sőt emiatt krónikus fülgyulladás is kialakulhat.
2016. január 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek