Ezek a fül leggyakoribb betegségei

2017. augusztus 24.

Kapcsolódó tünetek:

fülfájás, fülzúgás

Talán nincs is olyan ember, akinek ne lett volna valamilyen fülbetegsége és az is biztos, hogy sokan rettegtünk attól kiskorunkban, hogy olyan gyulladt lesz, hogy fel is kell majd szúrni. Hiszen fülünk sokféleképpen kerülhet nehéz helyzetbe, ám ezekre a megbetegedésekre mind találni megfelelő gyógymódot!

A fülünk alapvetően a hallás szerve, de nagyon fontos testünk mozgásainak, helyzetének, egyensúlyának érzékelésében is. Megbetegedése sokféle formát ölthet és néha egészen prózai okok is kiválthatják, ráadásul az is előfordul, hogy légúti fertőzések szövődményei okoznak ezen a területen problémát. Mindenesetre az biztos, hogy egy fülbetegség nem kellemes dolog, hiszen általában fájdalommal jár és a hallás időszakos csökkenését is okozhatja. Általánosan és évszaktól függően is vannak olyan fülbetegségek, melyek kifejezetten gyakorinak számítanak, így kezelésükre is sok hatásos gyógymód létezik, melyek segítségével könnyen és gyorsan túleshetünk rajtuk. Mutatjuk, hogy melyek ezek és mire kell esetükben figyelni!

Hallójárat-gyulladás

A hallójárat-gyulladás igazi nyári fülbetegség, hiszen kiváltó oka szinte mindig a víz, amivel strandoláskor, vagy az uszodában kerülünk kapcsolatba. A hallójárat maga egy mély és szűk, a dobhártyáig tartó nyílás, amit faggyúmirigyekkel teli bőr borít. Ez a bőrréteg úgy maradhat épen, hogy szárazon tartjuk, ám amikor hosszabban éri víz, akkor felázik és a védelme is csorbul, aminek köszönhetően elterjedhetnek rajta baktériumok és gombák. Azzal pedig csak rontunk a helyzeten, amikor a vizet például fülpiszkálóval próbáljuk eltüntetni a felázott járatból, hiszen ezzel felsértjük a bőrt, amitől még könnyebben fertőzik meg a kórokozók. A gyulladást fájdalom és viszketés, egyes esetekben láz jelzi és váladék gyűlhet fel a fülben tőle. Minél hamarabb kezelni kell, ami először orvosi tisztítást, utána pedig általában gyulladáscsökkentő fülcseppet vagy orvos által végzett folyamatos helyi kezelést jelent.

Fülzsírdugó

A meleg miatt nyáron szintén gyakrabban fordul elő a fülzsírdugó megjelenése, aminek voltaképp nagyon egyszerű oka van: túl sok fülzsír termelődik és nem tud megfelelően távozni a fülből, ezért felgyűlik és dugót képez. A nyári forróságban a faggyú- és verejtékmirigyek nagyobb tempóban dolgoznak, ezért jelentkezik ebben az évszakban többször ez a megbetegedés. A felgyülemlett fülzsír fülzúgást, fülfájást, halláscsökkenést is okozhat, ezért jó minél előbb eltüntetni. Ennek azonban otthon soha ne lássunk neki, mert csak beljebb toljuk, vagy tisztításkor felsértjük a hallójárat bőrét. Bízzuk a megoldást szakemberre, aki fülmosással szakszerűen tudja eltávolítani a dugót.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Aurecon fülspray 50ml

    Aurecon fülspray 50ml

    <p>Holt-tengeri oldat Aloe Vera kivonattal. Az AURECON fülspray - Holt-tengeri oldat Aloe Verával - egy természetes, kímélő ionizált oldat, amely anélkül oldja fel a fülzsírt, hogy irritálná a dobhártyát vagy a fül külső részének csatornáját. Megelőzi a hallójárat eldugulását és a fülzsír túltermelődését. Mindennapos használatra alkalmas. </p>

    3 299 Ft

Középfülgyulladás

Inkább már a tavaszi-őszi időszak náthás hónapjaiban jelentkezik a középfülgyulladás, ami a gyermekeknél sokkal nagyobb arányban fordul elő, mint a felnőttek körében. Legtöbbször a vírusos nátha szövődménye váltja ki, a kórokozók pedig a fülkürtön keresztül jutnak a dobüregbe. A betegség miatt váladék keletkezik a dobüregben, ami miatt hallásunk csökken, illetve jelentkezhet erős és lüktető fájdalom, láz, fülfolyás is. Kezeléskor helyre kell állítani a dobüreg szellőzését, és ha bakteriális eredetű a megbetegedés, akkor antibiotikum alkalmazása is javasolt. A  fül fájdalmát és gyulladtságát pedig melegítéssel is enyhíthetjük.

A fülfájás kezelése

A fülfájás kezelése

A fülfájásnak rengeteg kiváltó oka lehet, de a legtöbb esetben valamilyen gyulladás áll a háttérben. Annak érdekében, hogy minél előbb szabaduljunk ettől a kellemetlen fájdalomtól, mielőbb érdemes megkezdeni a szakszerű és célzott kezelést.

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Középfülgyulladás – Amit tudni érdemes róla

Középfülgyulladás – Amit tudni érdemes róla

Középfülgyulladás – latinul otitis media – alatt a középfülben található nyálkahártya gyulladását értjük, ami viszonylag hirtelen jelenik meg, és gyakran fájdalommal jár. Más betegség kísérője is lehet, és legtöbbször kisbabákat és gyerekeket érint.

Így tisztítsuk jól és biztonságosan a fülünket

Így tisztítsuk jól és biztonságosan a fülünket

A megfelelő fültisztítás folyamatról napjainkban is megoszlanak a vélemények. Miközben sokan a fültisztító pálcika használatát tartják higiénikusnak, a szakemberek és az orvosok inkább óva intenek attól, hogy bármit is a fülünkbe dugjunk.

Így kell helyesen tisztítani a fülünket

Így kell helyesen tisztítani a fülünket

A helyes fültisztítás folyamata egy megosztó kérdés. Míg vannak, akik nem tudják elképzelni életüket fültisztító pálcikák nélkül, az orvosok véleménye, hogy inkább ne dugjunk semmit füleinkbe. De akkor mi a helyes módja a fültisztításnak?

Összes cikk Egészség A-Z témában