Amit feltétlenül tudnia kell a laktóz intoleranciáról!

2017. április 26.

5 fontos tudnivaló, ha érzékeny a tejcukorra!

A laktóz intolerancia oka

Laktóz intolerancia esetén a tüneteket a tejcukrot – másnéven laktózt – lebontó laktáz enzim csökkent működése okozza. Laktáz enzim hiányában a szervezet képtelen a tejcukrot megfelelően lebontani, megemészteni. A vékonybélben termelődő enzim mennyisége az életkor előrehaladtával természetes módon is csökken, ezen kívül öröklött enzimhiány, vagy bizonyos fertőzések is előidézhetik a panaszokat.

Melyek a jellegzetes tünetek?

A laktóz intolerancia tüneteinek súlyossága a szervezetben termelődő laktáz enzim aktivitásától illetve mennyiségétől is függ. A tünetek a laktóz tartalmú ételek fogyasztását követő fél-egy óra múlva jelentkeznek: az érintettek hasfájásra, hasmenésre, intenzív bélhangokra, puffadásra panaszkodnak és ezek a tünetek akár egész nap tarthatnak.

Nem csak tejtermék okozhatja!

Sokan azt gondolják, hogy elég, ha a tejtermékekről mondanak le, illetve ha azokból a laktózmentes verziót fogyasztják. Ám tejcukrot nemcsak a tejtermékek, hanem bizonyos húskészítmények, felvágottak, gabonapelyhek, édességek, péksütemények, zöldségek is tartalmaznak, ezért késztermékek esetében mindig olvassuk el a csomagoláson az összetevőket. Ha a címkén tejpor, tejsavó, savó, savópor, tejszín, író vagy írópor szerepel, akkor az a termék is tartalmaz tejcukrot.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A laktózmentes termékekben is van laktóz!

A laktózmentes termékek is tartalmaznak laktózt, de egyúttal a lebontásához szükséges laktáz enzimet is. Ez a tejcukrot majdnem teljesen lebontja, így a laktózmentesként jelölt termékekben csak nagyon minimálisan marad laktóz, olyan mennyiségben, amely általában nem okoz tüneteket az arra érzékenyeknél.

Hogyan vizsgálható?

Laktóz intolerancia kimutatására a hidrogén kilégzéses teszt alkalmazható. A kilélegzett levegő hidrogén-gáz koncentrációja normális körülmények között rendkívül alacsony. A bélben el nem bomlott és fel nem szívódott tejcukrot a bélbaktériumok használják fel, eközben hidrogén keletkezik, a H2 vizsgálat ennek kimutatására alkalmas. Amennyiben tehát a vizsgálat során a normálisnál magasabb a kilégzett hidrogén mennyisége, az a laktóz intolerancia meglétét támasztja alá. A laktóz intolerancia lehet átmeneti, ha például antibiotikum kúrát követően, vagy valamilyen gyomor- és bélrendszert érintő betegség vagy fertőzés miatt alakult ki. Ilyen esetekben az alapbetegség kezelésével, vagy a bélflóra helyreállítását követően a szervezet idővel újra képes lesz a tejcukor lebontására.

Miért veszélyes a vesekő?

Miért veszélyes a vesekő?

Az utóbbi években egyre több ember küszködik vesekővel, mely sosem ártalmatlan, sőt mi több, néha akár életveszélyesbe is sodorhatja az érintetteket.

Laktózérzékenység – Kevésbé ismert tünetek

Laktózérzékenység esetén hiányzik a szervezetből az az enzim, mely képes feldolgozni a tejcukrot. Ennek a betegségnek számos tünete van, melyeket az alábbiakban ismertetjük.

influenza korai tünetei

Az influenza 6 korai tünete

Az influenza korai tüneteinek időben való felismerése megakadályozhatja a vírus terjedését, és elősegítheti a betegség kezelését, mielőtt rosszabbodna. Minden évben heteket vesz el az életünkből, idén ne hagyja, hogy az influenza győzzön!

Mit tegyünk, ha karácsonykor betegszik le valaki a családból

Karácsonykor beteg a családban? Ezt tegyük!

Az ünnepek alatt is előfordul, hogy megbetegszünk, legyen szó megfázásról, influenzáról vagy éppen egy kellemetlen gyomorrontásról. De hogyan lehet ezt kezelni úgy, hogy a család nyugalma is megmaradjon, és a beteg is hamar rendbe jöjjön és élvezhesse az ünnepi hangulatot?

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Az alhasi fájdalom bárkit érinthet. Annak ellenére, hogy a legtöbben elsőre a menstruációval hozzák összefüggésbe, a férfiaknál is felléphet egyes prosztatát vagy a herét érintő betegségek esetén. Nézzük, mit tehetünk az alhasi fájdalom ellen.

Összes cikk Egészség A-Z témában