Kullancs-teszt

Kullancs-teszt

Világszerte közel 800 kullancsfajt ismerünk, hazánkban mintegy 20 fajuk található meg. A fajok közül a közönséges kullancs terjeszti a két legsúlyosabb, nálunk is előforduló betegséget. A kullancs enkefalitisz(vírusos agyhártya/agyvelő gyulladás) ellen létezik védőoltás, ám gyorsteszt a kullancs vizsgálatára nem érhető el. A kullancs enkefalitisz az egyik legsúlyosabb következményekkel járó kullancs terjesztette kórkép. Előfordulása azonban ritkább, mint a vérszívók által terjesztett Lyme-kóré. A Lyme-kór ellen jelenleg nem elérhető védőoltás, azonban a kullancs vizsgálatára alkalmas gyorsteszt már megvásárolható a gyógyszertárakban.

Mi az a Lyme-Borelliosis?

A Lyme-kór Magyarország minden régiójában fellelhető és közel százszor gyakoribb, mint a kullancs enkefalitisz. Évente kb. ezer esetet regisztrálnak, a fertőzöttek száma azonban feltehetően ennél több. A borelliózist okozó Borellia baktériumok a kullancsok középbelében lelhetők fel, és a szívó aktus közben terjednek, néhány óra után jutnak át a nyálmirigyen keresztül az áldozatba. Ismereteink szerint a Borelliák kiáramlása a vérszívás kezdete után megközelítőleg két órával kezdődik, tetőpontja 72 óra után következik be.

A fertőzött kullancs csípését követő néhány nap, vagy pár hét múlva jelentkeznek a borelliózis tünetei, melyek közül a legjellegzetesebb, a szúrás helyén kialakuló piros kör a bőrön. A bőrtünet kialakulására fájdalom nem figyelmeztet. Fontos azonban tudni, hogy a bőrjelenség nem minden esetben jelenik meg, a fertőzések egyharmadában a tünet elmarad. Az időben fel nem ismert és kezeletlen Lyme-kórnak súlyos következményei lehetnek. A diagnosztizálást segítheti, ha tudunk arról, hogy kullancs csípett meg minket. További figyelmeztető jelek lehetnek az indokolatlan fáradékonyság, ízületi gyulladás, izomfájdalmak, szívritmus zavarok, látás,- hallás,- egyensúlyzavar. Vannak olyan esetek, ahol a korai megőrző emlékezet romlása, súlyos fogyás, visszatérő kedélyromlás figyelmeztet a bajra. A pontos diagnózis felállításához szerológiai vizsgálatra van szükség.

Hogyan működik a kullancs teszt?

A gyógyszertárakban megvásárolható kullancs teszt a Borellia baktérium jelenlétét tudja kimutatni a kullancsból. A teszt elvégzéséhez tehát szükség van a minket megcsípő vérszívóra. A kullancs eltávolításához minden esetben szakszerű eszközt érdemes alkalmazni. A gyorsteszt a kullancs kivételét követően azonnal, vagy későbbi időpontban is elvégezhető, azonban utóbbi esetben a kullancsot mintacsőben, hűtőben kell tárolni a vizsgálatig. A teszt előnye, hogy beszáradt kullancsok is vizsgálhatók vele, 20 perces puffer oldatos áztatást követően. A teszt kivitelezésének lépései a kullancs méretétől függően eltérőek. Lehetőség van kicsi(lárva, nimfa), vagy közepes(kifejlett/imágó) vérszívót vizsgálni, mint ahogy nagyméretű, vérrel teli kullancsot is. A tesztek egyszer használatosak, és az eredmény a tesztelést követő 5-10 perc után leolvasható.

2014. augusztus 7.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink